IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Stay Dead Evolution
Stay Dead Evolution

Sneti

FMV-igre so v devetdesetih opevali kot suho zlato, danes pa se radi posmehujemo tem špilom, kjer smo z dejanji sprožali vnaprej določene sekvence videa ali na podloženem filmu vplivali na okolico. Toda italijanska skupinica Brucefilm je na tej podlagi udejanjila videopretepačino, v kateri mlatenje med borcema poteka v obliki filmskih posnetkov. Tvoj čefurski junak, ki je edini na izbiro, se poda v boj s petimi zaporednimi nasprotniki. Medtem ko v ozadju teče video, po črti švigajo vroče točke. Če želiš, da je udarec uspešen, jih je treba zadeti s pritiskom ene od štirih smeri. Ob vsakem dejanju se sproži posnetek in se tebi ali nasprotniku odšteje energija.

Ne pričakuj kakega hollywoodsko spektakularnega fajtanja, prvorazrednih borcev z izstopajočimi mišica­mi in zgodbe. Vseeno pa se igre drži svojstven šarm.

Taka QTE-zasnova je kajpak primitivna. Zaman boš takisto iskal zgodbo, ki bi bila za to vrsto izvedbe kot nalašč. Nadalje kvaliteta borilnih scen močno niha in se na spodnjem koncu nevarno približa nečemu, kar je nadebuden makaronar posnel z mamino kamero. Nastopajoče so najeli v lokalni špeceriji in med njimi je najbolj smešen tvoj mali cigo bisernih zob ter enotne obrvi. Udarci komajda zadenejo, krvi ni in ko nasprotnika poraziš, sploh ne vidiš zaključnega žvajza. Tudi vsebine ni dosti. Prgišče nasprotnikov, ki jih je treba zvečine odkleniti, jerbas ozadij, nekaj težav­nosti, ki v glavnem zmanjšujejo odzivna polja, hecni grafični filtri v slogu avtomatov iz devetdesetih, opcijsko točkovanje in to je to. Večigralstva ni in kljub nizki ceni je špilček preveč suhljat.

Pikica na rumenem polju označuje časovno okno, v katerem moraš stisniti pravo smer, da tvoj Sicilijanec nekaj naredi. V tem primeru bo to blokada.

A vendar sem vanj kot ljubitelj borilnih veščin vložil nekaj uric in se imel v redu. Čeprav so določeni prizori obupni, so drugi kul, zlasti tisti z nasprotnikom v kendo opremi, kjer skozi hitra zaporedja udarcev z rokami in nogami začutiš fino bojno dinamiko. Nekateri fajti dobro tečejo in ker je izvedba filmska, je obču­tek samosvoj. Udejstvuješ pa se v kar nekaj slogih, od udarjalnih prek dvoboja s palicama do grab­ljenja. Nizi posnetkov se menjavajo, tako da se ne moreš vsega napiflati. Pri blokiranju pa moraš paziti, da smeri stiskaš v pravem trenutku. Še en vic je, da je energija enotna za celotno zaporedje obra­ču­nov in si jo obnoviš le na vmesni stopnji med avtomobili (ali veš, kakšna referenca je to?) oziroma če te ne poš­ko­du­jejo, kar je svojstven izziv.
Stay Dead Evolution je vse prej kot kakovostna igra, a se je drži hecen šarm. Če si ljubitelj Michaela Dudikoffa, FMV-iger oziroma B-filmskih akcijad, kjer črka B označuje kakovost ali Bruslija, jo počekiraj kljub siravosti. Ali prav zaradi nje! 

Stay Dead Evolution
založnik: Plug In Digital
objavljeno: Joker 260
marec 2015