IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Football Manager 2005
Football Manager 2005

Dodo je zloben upravitelj nogometnega moštva, kar mu zameri kup navideznih žogobrcarjev.

Nerad se ponavljam, a prav je, da znova povemo, iz česa je Football Manager 2005 nastal. Bolj obveščeni veste, da je nogometni poslovnež, ki ga imamo tokrat na tapeti, zapuščina bolj slavnega in čislanega Championship Managerja. To zveneče ime v svetu biznismenskih strategij je ostalo v rokah založnika Eidos, potem ko so se sporekli z razvijalsko skupino Sigames, ki je serijo skovala. No, prav slednjim je po ločitvi ostala bogata baza igralcev in srčika igre, ki jo kujejo naprej pod novim imenom.

Snovanje treningov je domala isto kot poprej in še vedno se velja tu pomuditi dovolj časa, če želite imeti orenk fuzbalerje.
Tisti, ki ste pod prsti kdajkoli imeli enega od CMjev, se boste počutili povsem domače, četudi so se avtorji odločili nekolikanj predrugačiti menije v vmesniku. Ti so za moje pojme zdaj kanček nerodnejši in zahtevajo nekaj privajanja, zlasti če si vajen prejšnjih. No, kljub temu se je po številnih možnostih in statistikah bolj veselo sprehajati kot v denimo sorodnem Total Club Managerju. Letos je lig in narodov, ki jih lahko vprežete, res cel kup - prve recimo presežejo številko 140. Še bolj veselo je, da med njimi prvič najdemo slovensko. V splošnem način igranja ostaja enak, kakopak s kupom nevelikih novotarij, ki so prav kul. Če gremo po vrsti, velja najprvo izpostaviti, da je način igranja bolj zahteven kot v konkurenčnem TCM. Resda ste pah

Pogled na tekmo je lepši kakor v zadnjem CMju, ob tem pa se različne akcije precej manj ponavljajo.
njeni v picajzlasto snovanje taktik, kovanje pogodb in blebetanje z novinarji, pri katerem se bomo pomudili kasneje, medtem ko z jajcanjem z reklamnimi panoji in kupljivim blagom za privržence kluba ne boste imeli opravka. A priznati moram, da sem prvotni zanimivosti teh reči navkljub nadzor nad njimi v TCM kmalu prepustil asistentu. Ta vam lahko stoji ob strani tudi v FM in mu je moč zaukazati nadzor nad treningi, ekipo mladostnikov in podobnim. Bolj kot v Eajevem menedžerju pa je treba mozgati in fehtariti pri prestopih in se zatopiti v samo igranje svojih varovancev, če želite biti uspešni. Kjer je TCM lahkoten, saj v klub brez večjih težav pripeljete želenega igralca in kmalu nenehno zmagujete z veliko gol razliko, Football Manager 2005 zahteva več pogajanj, je celokupno težji (kot bi recimo ob bok postavili Fifo in Pro Evo) odslej pa nekaj velja tudi vaš način komuniciranja. Igra pridno beleži, kakšen vodja ste - trd, ki se stalno dere in nerad pohvali dobre predstave, ali mlahava cura, ki se trese pred izbrano enajsterico. Različni igralci na vaš karakter reagirajo drugače in zgodi se, da kdo ne bo prišel, ker mu pač niste všeč. Renome si gradite skozi bolj razdelano čvekanje s sedmo silo in vedno lahko kateregakoli nogometaša okrcate, pohvalite in mu napoveste prihodnost. Dober dodatek, s katerim se da zabavati.

Ne prav dosti po izidu FMja smo dobili neuraden prevod špila v materinščino. Najdete ga tudi na naših ploščkih.
Predelan je pogled na tekmo, kjer sicer ni moč dajati kratkih ukazov kot v TCM, lahko pa hitro menjavate strategije na zelenici. Ob tem so akcije, ki se vršijo pred vašimi očmi, precej bolj pisane kot v predhodnih različicah, ko so se rade ponavljale. Nadalje je prijeten dodatek, da lahko spremljanje tekem pomanjšate in si hkrati ogledujete statistike. In še ni konec. Veseli, da je snovalcem uspelo pohitriti igro (če le ne izberete podrobnega spremljanja v ducatu lig naenkrat) in dodobra izničiti hrošče. Kak se najde, a proti prejšnjim različicam se FM igra kot pesem, med drugim zato, ker lahko občasno računanje in igranje t

Kul je, da lahko med tekmami zaslon razdeljujemo in hkrati spremljamo tako borbo na zelenici kot različne statistike.
ekem, ki se vas ne tičejo, potisnete v ozadje in se tačas pečate s čim drugim. Ne manjka niti malih novosti, kot je več informacij od vaših trenerjev in fizioterapevtov, in pozdravljam priloženi urejevalnik, s katerim lahko rihtate značilnosti igralcev ter moštev. Omeniti gre takisto zajetno skupnost privržencev, ki pridno kujejo neuradne izboljšave: tako lahko mnogokateremu nogometašu dodate sliko, pojavljajo se raznovrstne kožice za vmesnik, dobili smo celo neuraden slovenski prevod špila ... Hvalevredno. Moti pa včasih nihajoča težavnost, saj imate lahko v nekem trenutku težave z uspešnim vodnjem, po par sezonah, ko je ekipa taka, kot si jo želite, pa stvar postane preveč rutinska. V najboljšem letu sem tako dosegal po več kot tri gole na tekmo, prejel po manj kot enega, le enkrat izgubil in osvojil domala vse pokale, ki se jih je dalo. A blaginji v klubski blagajni navkljub sem ostal tečen vodja, ki igralce najraje kara.
Sigejmovci so v dobri meri uresničili pričakovanja in zapuščino Championship Managerja peljejo naprej na pravi način. Prostor za novosti in izboljšave seveda vedno ostaja in naslednje leto si želimo čimveč nagcev, ki bodo tekali čez igrišča, pretepe in nenadne smrti na zelenicah zavoljo poživil. Hja, tudi to je nogomet.

Football Manager 2005
založnik: Sigames / Sega
demo: natlačenka/tlačenka 135
objavljeno: Joker 137
december 2004

84
dobro nadaljevanje zapuščine
ob kupu lig tudi slovenska
zanimivo klepetanje z mediji
kup majhnih, dobrodošlih novotarij
hitrejše delovanje kot doslej
kak element bi lahko ukradli TCMju
ni težavnostnih stopenj