IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Stick It to the Man
Stick It to the Man

Mako

Izvirnost neodvisnic drži tudi za Stick It to the Man, risankasto mešanico enostavne poskakovalne igre in klasične pustolovščine. Glavni junak je nevrotični Ray, ki živi v umazanem noirovskem svetu nalepk. Po čudnem pripetljaju zna nenadoma brati misli, iz glave pa mu binglja dolga špagetasta roka. V pogledu od strani ga boš neposredno nadzoroval skozi deset izkrivljenih stopenj, od bizarnega karnevala, umobolnice in podzemnih jam tja do vesolja. Takisto boš obiskal njegove misli, spomine in sanje.

Plesni klub je ena živahnejših lokacij v mestu. Nasploh je špil precej temačen, kar pripomore k vzduš­ju. Modrino neba uzreš le v Rayevih sanjah.

Na vsaki stopnji je treba v tipičnem avanturističnem slogu pobirati in uporabljati predmete, brati misli in se občasno pogovarjati. Obilo je prav tako tekanja in skakanja, saj so predmeti večinoma izven dosega. Do njih je treba bodisi priskakljati, bodisi se zavihteti s špagetno roko. V inventarju se znajde marsikaj, od smrdljive ribje torte do zelo mrtve konjske glave. Slednjo v Botrovem slogu nastaviš v posteljo od­cvetele pevske dive, ki si ji pred tem izmaknil glas. Nato se ovesiš z nagačeno lisico, odtujeno zafrustrirani fetišistki, ki si ji uredil zmenek. Spet drugje nekomu ukradeš solze, saj mora kuhar z njimi začiniti juho. Nenavadna uporaba predmetov docela sovpada z zgodbo. Ta je prežeta s črnim humorjem in morbidnostjo. Srečani liki vključujejo med drugim mrtve lobotomiste in zajce na čajanki.

Pustolovska plat igre navduši. Dialogi so duhoviti, uporaba predmetov pa preprosta in posrečena. Ray predmete v inventarju tudi šaljivo komentira.

Kljub ponavljanju prijemov in premočrtnosti in enorešljivosti pustolovska plat ter štorija vlečeta. Zatakne se pri nekaterih arkadnih sekvencah, ko si prisiljen bežati pred večjim številom sovražnikov, recimo vladnimi agenti in zblaznelimi medicinskimi sestrami. Pri tem potrebuješ spretne prste, kajti skakanje po ploš­ča­dih in izmikanje sta nujna za napredovanje, Ray pa je pri tem precejšnja neroda. Okorelim avanturistom to ne bo pogodu, a k sreči so nadzorne točke pogoste. Naveza tipkovnice in miške zna v omenjenih trenutkih najedati, a je moč igrati tudi z joypadom.
Igra očara z zabavnostjo, vz­duš­jem, fabulo, profesional­nim govorom in izvirno kombinacijo skakalnih ter pustolovskih elementov, pri čemer prevladujejo slednji. Ponovno preigravanje je zaradi ene same premostitve problema vprašljivo, ni pa izključeno. Vsekakor je absurdni Stick It to the Man obvezen za ljubitelje čr­nega humorja in tiste, ki se jim toži po starih Lucasovih avanturah. Za šest ur hecne zabave se zdi 14 ev­rov na Steamu ali Playstation Networku (PS3, vita) nekam veliko. A izkrivljen nasmešek je zagotov­ljen.

Vladni agenti so nadležni in pred njimi je najbolje bežati. Na arkadni stopnji ti z namigi pomaga vesoljec Ted. Svoje živčnosti ne skriva.

Stick It to the Man
založnik: Zoink
objavljeno: Joker 247
februar 2014