IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Castlevania: Mirror of Fate HD
Castlevania: Mirror of Fate HD

Kavbojc zopet obišče svoj omiljeni grad. Tokrat z vzpenjačo, saj je len.

Tale Castlevania s polnim naslovom Lords of Shadow – Mirror of Fate HD je predelava s 3DSa, ki po novem domuje še na PCju, xboxu 360 in PS3ju. Ker jo gledaš od strani in vsebuje dosti raziskovanja, na prvi pogled bolj spomni na starošolske 'vanije kot na akcijski niz Lords of Shadow. V resnici je mešanica obeh pristopov, ki temelji na 2.5D-skakalništvu in lahkem ugankarjenju, razis­­­kovanju ter modernem tepežu.

Štorijalno je Zrcalo vezni člen med obema poglavjema LoS. A v središču pozornosti ni Gabriel, član druš­­čine, ki skrbi, da so običajneži varni pred nadnaravnimi silami. Mirror se osredotoča na njegova potomca, Simona in Trevorja, ter skrivnostnega Alucarda. Enega v Drakulin grad pripelje sla po maš­če­vanju, drugi želi poraziti starodavno zlo, tretji se bledo­ličen prebudi v grobnici. Pred koncem se bodo njihove usode prepletle in zna biti, da boš nad zaključ­kom vsaj malo presenečen.

Če si vajen mnogovrstnosti capinov, kakršno je niz premogel včasih, boš razočaran. Srečoma so šefi kul in HD-inačica manj najeda s QTEji.

Izmenično boš z vsemi tremi raziskoval temnice in dvorane, polne pasti, beštij ter skrivnosti. Poti se dostikrat vejijo, a v slepih ulicah vedno najdeš nagrado. Morda je to eno od neštetih trupel s sporočili, stran za knjigo z opisi pošasti ali oltar, ki te napravi bolj tr­do­ži­vega oziroma poveča malho. Ta nato sprejme več blagoslovljene vode in municije, ki pride prav v boju. Špil se bolj kot na proslavljeni Symphony of the Night naslanja na Lords of Shadow in pozna izmikanje, blok, protinapad, lučanje sovražnikov v luft ter malo morje kombinacij, ki se sproti samodejno odklepajo. Na najvišji od treh težavnosti je tepež ravno prav zaguljen, najsvetlejša točka pa so večnivojski šefovski obračuni, ki terjajo, da si zapomniš vzorce, in spomnijo na zlate čase niza.

Občasno se kamera oddalji in pokaže fletno gotsko arhitekturo, ki se poda vampirskemu nizu. Žal je muzika le bleda senca nekdanje veličine.

Tistih par miselnih orehov streš brez problemov. Izkusiš tudi za 'vanije tipsko vračanje na obiskana pod­ročja, ko prejmeš novo sposobnost. A pri vsej izkuš­nji se je težko znebiti vtisa, da ne preseže sestavnih delov in da ne teče gladko. Fane Igarashijevih starošolskih vampirščin bo zato potešila kvečjemu za silo. Guacamelee (J238, 88) je denimo recept prav tako začinil z dobršno mero modernega klofanja, a bil na kraju bolj posrečen. Vseeno je inačico HD laže priporočiti kot izvirnik za 3DS, saj vsebuje dovolj popilkov, manj nepotrebnih sek­venc QTE in izboljšano grafiko. 12 evrov na Steamu pod črto ni preveč, če ti brez metroidvanije živeti ni. Za pravo stvar pa bo treba počakati na frišen izdelek Ige, ki je nedavno tega zapustil Konami. Bojda ravno zato, ker so mu preprečevali, da bi delal tovrstne špile.

Redke miselne zagonetke rabijo kot oddih od tepeža in raziskovanja. Tale solidno popestri dogajanje, čeprav se možgan ne pretegne.

Castlevania: Mirror of Fate HD
založnik: MercurySteam / Konami
objavljeno: Joker 251
junij 2014

68