IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Batman: Blackgate
Batman: Blackgate

Sneti ve, zakaj ima Batman plašč. Da lopovi teže vidijo njegovo telo!

Poln naslov tega odvrtka glavne serije je Batman: Arkham Origins Blackgate. In ne le to – cvirnasta titula se nadaljuje z 'Deluxe Edition'. Še dobro, da gre za digitalno igro, ki na Steamu stane 20 evrov, saj bi ime težko spravili na škatlo :). Deluxe se ji drugače reče zato, ker je najprej prebivala na drkamožih 3DSu in viti, zdaj pa je nekoliko prevetrena prišla na PC, PS3, X360 in wii U.

Če bi bil Spidey, bi si verjetno odpel šlic in se zviška pomočil na sovrage. Tako pa vklopim rentgen, se jim spustim za trtice in jih onesposobim.

Smo v času nekaj mesecev po Origins, pred Arkham Asylum in City. Batman se s pribočnico Catwoman znajde v zaporu Blackgate, kjer tičijo najhujši kriminalci. Varnostni sistem je šel po gobe in mestu grozi, da bodo okoreli lopovi ušli, med njimi Joker, Penguin in Black Mask. Vsak od teh si kot teritorialno zblaznela opica lasti svoj del pržona in na Batmanu je, da jih nagarba. Štorija je enostavna, dogajalna in čisto stripovska, kar poudarjajo narisane, statične vmesne sek­­vence. Tolovaji pa so kljub drugačnim glasovom taki, kot jih poznamo. Zlasti Joker z besednoigernimi dovtipi in morilsko blaznostjo, ki brbota pod belo masko.
Dogajanje spremljamo v pogledu od strani in smo kljub poligonski grafiki pripeti na gibanje po eni ravni. Recept pa je ukrojen po metroidvaniji. Pri tej zasnovi napredovanje ni premočrtno, marveč svet odkrivamo s tem, da nabiramo opremo. V Blackgate zaprta vrata odpremo z nanovo dobljenim električnim batarangom in se čez prej nepremostljiv prepad popeljemo z ugrabljeno zajlo. Posebnost je, da lahko na začetku izberemo kateregakoli od treh delov zapora in da je med njimi nekaj prehajanja.

Kar nekaj je skrivaških situacij, kjer na barabe prežiš kakor v Origins. A kakor mlatenje so tudi te opazno manj kompleksne. Če te vidijo, sledi boj.

Vtis je drugačen kot v Origins. Namesto da bi vandrali po mestu, smo stisnjeni v puste hodnike, prezra­če­valne jaške in kovinske sobe. Odvijanje je po­čas­no, grafika mrakobna in zaradi nejasnih tekstur precej grda, vzdušje turobno. A to ni problem, na­šte­to Batmanu ustreza. Enogumbno mlatenje s prestrezanji je povzeto po glavnem nizu, a je bolj enostavno in zaradi manka raznolikih nasprotnikov kmalu postane nezanimivo. Možgani pa niso izzvani, sploh ne z vedno enakim lovljenjem številk pri hekanju vrat. Vseeno se špila drži pridih ugankarstva, ki je povezan z metodičnim preiskovanjem kotičkov. Pri tem pomaga zemljevid, med brskanjem pa odkrijemo nadgradnje zaščite in detektivske namige.
Včasih te zna špil namučiti z neugodno postavljenim prehodom ali šefom, ki ne terjajo toliko fizične sile kot premišljeno rabo gedžetov. Drugače pa šest, sedem ur, ki ravno ne zbujajo želje po vnovičnem skozihodu, mine dokaj prijetno in brez pretresov. Na izi igra za neobvezno zabijanje časa je Blackgate. Mogoče iščeš ravno to, sploh ob batmanskem fanovstvu.

Tepež bazira na Arkhamovem, a je bistveno poenostavljen. Sovragi so manj sposobni, Batman moč­nejši in med dvema ravninama prehaja kar sam.

Batman: Blackgate
založnik: Armature / Warner
objavljeno: Joker 250
maj 2014

65