IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Goat Simulator
Goat Simulator

Quattro

Koze so poznane po apetitu. Znajo namreč požreti še tako neužitne stvari. Če v šoli na kmetih poveste, da vam je domačo nalogo snedla koza, vam bodo celo znali verjeti. Drugače pa so koze poznane kot prijaz­ne, včasih malo svojeglave živali. Goat Simulator, šaljivi izdelek studia Coffee Stain, pa mekice predstavi v drugačni podobi. Njihov cilj naj bi bilo uničenje človeške civilizacije. Namera ni čisto iz trte izvita, saj rogate izprijenke v ljudskem izročilu niso zaman povezane s Satanom.

Kaj bi bilo bolj prvinskega, kot igralca postaviti v park­­­lje rogate hudobice in mu dovoliti, da razbije vse, kar mu pride na pot? Svobodno tekanje naokrog, ob katerem sta edini orožji naglavna izrastka in dolg jezik, je v osnovi brezciljno. Kar je logično, saj žival nima velikopoteznih načrtov in se ne žene za epskimi kvesti. So stvari, ki jih poješ, tiste, po katerih skačeš, in take, ki jim spustiš čelno. Kompleksne peskovniščine tipa GTA uporabljajo isti princip, le da je okrancljan. Parkljar se vsaj ne spreneveda, da je nekaj več.
Temu primerno je prizorišče, ki ga ni niti za pošteno sosesko. Tvori ga pol ducata hiš, zaprt vodni park, bencinska črpalka in gradbišče. Da vse skupaj ni mrtvo, poskrbi peščica avtomobilov in nekaj pripadnikov človeške vrste, ki pred meketavim nebodigatreba vrešče bežijo. Jasno, saj jih nabutaš v dimlje, da stokajoč obležijo v položaju fetusa. S prevoznimi sredstvi nimaš take sreče. Mirujoča eksplodirajo ob najmanjšem dotiku, kar te odnese sto metrov po zraku, medtem ko te premikajoča odbijejo približno enako daleč. Letenje lahko izrabiš za akrobacije, ki postanejo še bolj odbite, ko na gradbišču odkriješ raketni nahrbtnik.

Karta, po kateri trosite destrukcijo, je zanikrno majhna in jo obskakljate v dobre pol ure. Avtorji pravijo, da bo prvi, brezplačni DLC prinesel dodatno prizorišče in celo večigralstvo na razdeljenem zaslonu!

Ja, Goat Simulator je butast do kraja. A prav iz tega izhaja njegova zabavnost in ni pomembno, da je nedodelan. Spisali so ga v borih nekaj tednih, v prvi vrsti kot okolje za testiranje fizikalnega modela. Toda ko so avtorji posnetke objavili na YouTubu, so postali viralni. Špil so nato dali naprodaj izključno na zahtevo internetne množice za nesramno ceno 10 ev­rov. A jih ne obsojam, kajti vnaprej so povedali in pred nakupom izdatno opozarjajo, da to ni zaresna igra, da je vse skupaj bebavo in da lahko za ta denar dobiš kvaliteten špil. Oziroma si s še nekaj prihranki kupiš pravo kozo, kar priporočam sam. Če si jim kljub temu pripravljen dati denar, si zaslužiš, da te kozel konkretno nabuta. Toda zabaval se boš. Vrhunsko. Vsaj tisto uro, dokler ti ne zmanjka reči za razbijanje.

Ljudje, ki sedijo v zraku? Ne, zloščenosti od igre ne gre pričakovati. Delali so jo le dva meseca.

Goat Simulator
založnik: Coffee Stain Studios
objavljeno: Joker 250
maj 2014