IGROVJE
stranka » igrovje » pc » World of Warplanes
World of Warplanes

Aggressor se počuti kot nekoč ob branju Moje prve letalske enciklopedije.

Ko v Google vpišeš skupek 'world of', se takoj za obveznim Warcraftom prikaže World of Tanks. To na praktičen način pokaže, kako priljubljena je ta beloruska večigralska tankovska arkada postala. Nekoč majhni studio Wargaming iz Minska je preobrazila v eno moč­nejših igri­čars­kih hiš. Lani so na primer za šestdeset milijonov ev­rov kupili tretjinski delež v cip­r­s­ki banki Hellenic Bank in še najmodernejšo bajto na otoku.
Že dolgo je znano, da bo WoT prvi del trilogije, ki se nadaljuje z World of Warplanes in se bo čez približno dve leti zaključila z World of Warships. Letalska ina­či­ca docela posnema tankovsko: gre za večig­rals­ko arkadno free to play letalščino, kjer se udeležuješ mno­ži­ce kratkih spopadov in z izkupičkom kupuješ vse urnejša frčala iz okolice druge svetovne vojne. Pa se za preprosto zasnovo skriva omembe vredna globina, kot to zmore WoT, ali gre za bolj pozabljivo reč?

World of Warplanes je dobra letalska igra za nedeljske igralce, saj je free to play in enostavno frčanje združi s kopico slovitih avionov iz obdobja okoli druge svetovne vojne.

Tako greš gor
Iger z letali se drži sloves simulacij, ki zahtevajo nekaj nezaslišanega - branje navodil. World of Warplanes je drugačen, saj Wargaming želijo, da bi bili njihovi naslovi dosegljivi tako osnovnošolcem kot upokojencem. Zato imamo pred seboj preprost, arkadni špil, kjer aeroplan opazuješ od zadaj, pogleda iz kabine pa sploh ni. Igrati je sicer moč z veselo palico, saj podpira večino naprednih modelov, ali joypadom. Toda če imaš na mizi le miš, nisi nič prikrajšan. Kvečjemu nasprotno: zaradi enostavnega letalnega modela je z glodalcem laže meriti!
Z miško usmerjaš nos zrakoplova in prožiš strojnice, ob čemer ti igra pred tarčo samodejno nariše pomagalo za merjenje. Dodajanja plina enostavno ni in edini komandi za nadzor hitrosti sta kratkotrajen pospešek ter zaviranje s krilci. Na tipkah imaš še nagib po vzdolžni osi in spuščanje bomb ter raket. S tem pa se spisek ukazov zaključi.
Tudi letalna fizika te ne gnjavi s preveč podrobnostmi, čeprav je vseeno korak pred popularnimi nedeljskimi naslovi, kot sta Ace Combat in HAWX. Resno jemlje edino menjavo višine za hitrost, kar je ena naj­os­nov­nejših mehanik letenja. Če pri akrobacijah po­čenjaš čudne kote in preveč izgubljaš urnost, boš omahnil v zvrt. Ker se večina bojev odvija kar blizu tal, moraš take reči vzeti v zakup, sicer prepozno ugotoviš, da se zanka ne bo izšla in boš trdo pobožal podlago.
Letalni model so po neštetih neumnostih v testni fazi torej popilili in je simpatična mešanica arkadnosti ter par zanimivih naprednejših manevrov. Seveda pa bo tiste, ki imajo na mizi letalni sistem HOTAS, pustil docela hladne. World of Warplanes NI igra za navdušence nad letalskimi simulacijami. Je pa zelo za tiste, ki so jim fajn letala in bi se šli tko en mau pinjau.

Najbolj uživaško je igranje tam do petega tiera, ko večina bojev poteka malo nad tlemi in noro vijugaš po kanjonih. Više je dogajanje bolj sterilno.

Tako greš pa dol
Ob začetku vsake bitke se znajdeš v zraku, obkrožen s štirinajstimi soborci, ki jih je našel samodejni iskalnik. Na drugi strani karte je petnajst nasprotnikov, ki se morajo od blizu srečati z zemljo, da se na ekranu izpiše 'Zmaga!' Druga možnost za triumf je prevlada. Po vsakem prizorišču je raztresenih okrog ducat površinskih ciljev, od utrdb do vojaških ladij. Dokler je uničenih več nasprotnikovih kot tvojih, se merek na vrhu ekrana pomika v tvojo korist, in če sovragu ne uspe spremeniti stanja z bombardiranjem, po nekaj minutah zmagaš. Napadi na talne cilje so naloga jurišnih bombnikov in nekaterih težkih lovcev, ki v ta namen s seboj nosijo bombe in rakete. Toda največji špas so vendarle divji zračni dvoboji, saj bombardiranje ni komplicirano in protizračna obramba ne posebej ubijalska.
Tudi na druge avione je moč streljati z raketami, a ker vodljivih ne boš našel, imaš ob morebitnih zadetkih kvečjemu masten krompir. Za nameček je težki tovor omejen, dočim imaš streliva za strojnice neskončno. Le pregrevati se začno, tako da se ne moreš usesti na sprožilnik. Frčoplani imajo zalogo življenjskih točk, toda poškodbeni model kljub temu vsebuje več podrobnosti. Kritični zadetki ti lahko uničijo motor, pilota in krmilne površine ali te zakurijo. Tu pridejo do izraza pilotove veščine, ki jih možje zbirajo z izkušnjami in pomagajo pri gašenju ali krotenju naluknjanega letala.

Vpliv pospeška ni simuliran in pilot v ostrih zavojih ne omedli. Tudi sončnega blišča ne moreš izrabljati. Za take prijeme igraj War Thunder.

Komarji in mesarske muhe
Četudi World of Warplanes ni najlepši špil in ga denimo konkurenčni War Thunder po videzu nese, mu ne morem očitati manka adrenalinskega vzdušja. Ko se trideset letal zaplete v srdito zračno mikastenje in delaš zanke kot utrgan, mimo pa letijo snopi sovražnih krogel, ti zna utrip res narasti. Pomaga tudi posre­če­na glasbena podlaga.
Posebej fino je opazovati mimo bežeče silhuete, če vsaj malo poznaš leteče stroje iz druge svetovne. Po­dobno kot pri tankovskem naslovu je repertoar vozil poln tako slovitih kot tudi povsem eksperimentalnih iz­vedenk. Začne se na spodnjem delu tehnološkega drevesa z obdobjem med vojnama in dvokrilci, kot je Grummanov F2F. Sredino zavzemajo messerschmitti, zeri, mustangi, iljušini in ostala znana druš­­čina. Na vrhu, na deseti stopnici, so pak prečud­ne reaktivne reči, kot je Focke-Wulf Fw 252. Zaenkrat je zastopanih pet držav: Nemčija, Sovjetska zveza, Združene države, Velika Britanija in Japonska. Manjka še og­rom­no letal, od štuke do migov, dočim na težje bom­b­­nike zaenkrat ne gre računati. A če gre soditi po World of Tanks, ki je od izida svoj repertoar približno potrojil, se za nove modele ni bati.
Wargaming pač ne bo dopustil, da bi ti želja po odklepanju vedno novih naprav usahnila, saj s tem služi. Ekonomija je zelo podobna tisti v WoT. Igra je v štartu zastonj in tam nekje do sredine drevesa napreduješ hitro. Nato pa tlačaniš kot zmešan in si zaželiš premijskega računa, ki ti za deset evrov mesečno poveča izkupiček iz bitk. Takisto obstajajo draga premijska letala in boljše premijsko strelivo, ki pa še ne vpliva tako slabo na ravnotežje kot tisto v WoT.
Poudariti velja, da si računa za tankovsko in letalsko inačico, registrirana pod istim imenom, delita zlato evrsko valuto in proste izkušnje! Lepa poteza. Tankov vkup z letali pa na kartah ne bo, kar je velika škoda. To bi bil šele žur.

Rakete načeloma nosiš za uničevanje talnih ciljev, toda finofajn je kdaj zadeti sovražni avion. To je tak dosežek, da zanj dobiš celo medaljo.

Svet ponavljanja
Naslov ima ta hip težave z ravnotežjem in včasih te vrže z linije. Predvsem pa matchmaker, tako kot v World of Tanks, ne upošteva spretnosti igralcev, zaradi česar se včasih pridružiš grdo nepoštenim bojem. A zanimivejše je vprašanje, ali z njim zares začeti. Za resno igranje World of Warplanes je treba naštepati tisoče na videz zelo podobnih si bitk.
Zato se moraš vprašati, koliko te takšno mojstrovanje bojev z drugimi ljudmi zares vleče. World of Tanks je uspešen, ker ima dovolj pretanjen bojni sistem in raznolika vozila, da ga mojstruješ leta in rad preizkušaš nove tanke. Za njegovega letalskega brata pa nisem prepričan, da ima toliko globine, saj je detajlov v boju manj. Pa, seveda: kdor igra zaradi štorije, naj takoj zbeži daleč proč, saj tu nima kaj videti.
Letalski navdušenci bodo obvezno navrgli, da so War­planes zaradi poenostavljenosti največji iztrebek po ponesrečenem Messerschmittu Me 210. A Wargamingovi naslovi k tematiki privlečejo popolne laike. Če bo frocovje namesto o Rihanni za spremembo čebljalo o immelmannih in Ulrichu Rudelu, bom prav vesel.

Hangar z letali bo igralcem World of Tanks domač, saj gre po podobnem kopitu. Premijci imajo takole baročnega, medtem ko imajo zastonjkarji usran brlog.

World of Warplanes
založnik: Wargaming
objavljeno: Joker 246
januar 2014

vzdušno frčanje
luštna letalca
preprosta za začetnika
free to play
en sam igralni način
primitiven iskalnik soigralcev
ne dosega globi­ne World of Tanks