IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Waking Mars
Waking Mars

Case

Prej: iOS. Joker 225, 85 (2012).
Herbicidi so strupeni in slabega okusa, kakor pojejo Zmelkoow. Toda astronavtu Liangu, junaku te s strani gledane akcijske pustolovščine z miselnimi elementi, bi zatiralne substance včasih prišle prav. V marsovskih votlinah bi z njimi hitreje zavdal alienskemu plevelu. A ker je razsvetljen znanstvenik, špil pa mirov­niško usmerjen, se s tujimi oblikami živ­ljenja ne bori, ampak raje vrt­nari. To počne tako, da v zaplate rodovitnega terena sadi semena. Ko se v določenem predelu nabere dovolj biomase, se sprostijo pregrade, ki razmejujejo odseke.
Hortikulturni trud je spočetka samoumevem, saj je določeno vrsto kalčkov moč zasaditi le v njim namenjeno podlago, iz katere se rodijo hecne rastline. Teh se skafandrovcu v uvodnih poglavjih ni treba bati – nekatere mu celo povrnejo zdravje, ko se jim približa. A idila ne traja. Zelenjava postaja čedalje bolj agresivna. Ne zgolj do Lianga, marveč tudi do ostalega rastja. Zaradi tega je treba kasneje saditi preudarno in strateško, sicer se umirjena gredica spremeni v peklensko bojišče in substralski trud splava po vodi.

Podzemlje Marsa je prepredeno z rovi in kavernami. Vendarle je napredovanje dokaj premočrtno.

Ko se privadiš ostrim razmeram in zaobvladaš načela kmetovanja, se Waking Mars sprevrže v svojevrstno metroidvanio ležernejše sorte, ki s čudovitim podzemnim stvarstvom sprošča in čudi. In dasiravno na polovici peturne izkušnje začutiš, da je težavnost še najbolj pogojena s časom, ki ga zahteva vzreditev zadostne količine klorofilskega življa v čedalje boj razvejanih sobanah, ostane špil zanimiv in raznolik vse do konca. Enkrat moraš korenine speljati do vira vode, drugiš urediti klimatske razmere v eni od jam, tretjič se odpraviti po sledeh izgubljenega robota. V ozadju pa se na prefinjen način odvija zgodbica, ki ti da misliti, da se za naravnimi pojavi skriva nekaj globljega ...
Pecejaška različica je domala identična mobilniški, zato je malce hinavsko, da jo na Steamu tržijo za 10 evrov, dočim je špil na jabolčni tablici in telefonu ob izidu koštal bore štiri. Spodobilo bi se tudi, da bi avtorji nekoliko prevetrili fiziko. Liang se po kavernah prevaža z raketnim ruzakom, ki ga je s tipkovnico in miško v primerjavi z vlečenjem prsta po zaslonu bist­ve­no laže krmiliti. Ampak v redu. Waking Mars je kljub temu dovolj zanimiv in unikaten.

Flora je sprva benigna, kasneje pa te napada šavje, ki bljuva eksplozivna semena in steguje lovke.

Waking Mars
založnik: Tiger Style
objavljeno: Joker 240
julij 2013

80

 
sorodni članki