IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Brütal Legend
Brütal Legend

Sneti

Prej: PS3, xbox 360. Joker 196, 79 (2009).
smrt lažnemu metalu! To geslo ima na usnjenem lajbiču izvezeno Eddie Riggs, junak igre ljubezenskega pisma vsemu, kar odmeva od nepotvorjenega kitarskega trušča, Brütalne legende. Ko se iz vloge cestnega sp­rem­ljevalca bednih rokerčkov prelevi v rešitelja fantazijskega sveta, v katerem je vse ukrojeno po estetiki Judas Priest in Black Sabbath, se mu dokon­č­no uresničijo sanje. Pecejašem, ki tripajo na Motörheade, pa tudi, kajti res bi bila škoda, če bi ta fin špil tribute album ostal le na xboxu in playstationu.

Levo je naš junak, desno poligonski Dave Mustaine, prvi mož zasedbe Megadeth. Rust in peace!

Da je Brütal Legend nekaj posebnega, uvidiš že na samem začetku, ko te v fantastični meni v obliki gramofonske plošče skozi kratek, vzdušen video poš­lje holivudski komik Jack Black, večni zagovornik vsega šundrastega. Povezavo med igrami in metalom je udejanjal že v legendarnem filmu Tenacious D in the Pick of Destiny. Zdaj postane stas in glas nakuliranega Eddieja ter po zgledu serije GTA peš ali v vozilu dokaj svobodno vandra po širni risankasti, pravljični deželi, ki jo je ustvarila beštija Ormagöden. Tam spremlja obilno, s humorjem pre­že­to zgodbo, opravlja kveste, kramlja s kitarističnimi legendami, posluša taprvi album od Leppardov in, jasno, srečuje trume rahlo hecnih demonov, ki jih mlati z meči in kitarami. Boj dopolnjujejo alternativni prijemi, kot sta ukazovanje sotrpinom in realnočasovni strateški del, kjer na odru (itak) gradimo enote, jih pošiljamo nad sovražnike in še sami sodelujemo v bitkah.

Dosti je stranskih misij, kjer dirkamo z avtom ali lažnim metalcem prirejamo zasede. Run to the hills!

Prav ti taktični obračuni so največji plus v PC-izdaji, saj na kolikor toliko spodobni mašini tečejo gladko, medtem ko so se na xboxu in še zlasti playstationu nemarno zatikali. Za nameček ti pogled seže dlje kot na konzoli, kar izboljša vidljivost. Nasploh se gladkost zaradi ne ravno napredne grafike z dokaj grobimi teksturami drži šestdesetih sličic v sekundi, zato je ra­ču­nalniška izkušnja prijetnejša. Sicer niso izboljšali internetnega RTS-večigralstva, ki z borno izbiro kart in preveč podobnimi enotami pri dveh sprtih straneh ostaja obroben. Pa tudi drugih motečih elementov niso popravili, saj je konverzija enostavna, če izvzamem grafične nastavitve, kot je glajenje robov. Taktični del je sicer izviren, a plitek, boj je simpatičen, a ne ravno globok in zapleten, dežela bi lahko bila bolj razgibana, humor pa ostrejši, kajti Double Fine so ostali nenavadno politično korektni. In v dnevih po izidu je bilo vse skupaj precej razglašeno in so morali dostaviti kup popravkov, da zdaj igra deluje.

Šefi niso ne najbolj domiselni, ne težki, so pa vsaj ostudni, na primer ta sluzava roža. Sad but true!

Vseeno pa je Legenda razgibana, energetična izkuš­nja, naphana s toliko akcije, glasnega smeha, sve­ži­ne, poklonov metalu in čarobnih trenutkov, da ji dosti napak, ob katerih si malo prej bentil, odpustiš že ob naslednjem presenečenju. S tem, da v inačici za PC na Steamu stane ugodnih 19 evrov, kar je privlačneje od izvirne polne cene. Vsi skupaj: \o/

Brütal Legend
založnik: Double Fine
objavljeno: Joker 240
julij 2013

80

sorodni članki