IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Haunted
Haunted

Navi pripravi svečo in kozarce, vendar duhovi zamujajo na žur.

Avtorji Ankha in Jacka Keana vztrajajo pri prepoznavno lahkotnih avanturah. Haunted je najbolj domišljijska in pravljična doslej, čeprav občasno dregne z nepričakovano krutostjo.
Glavna junakinja Mary po viktorijanskem svetu išče izginulo sestro Emily. Kmalu se izkaže, da ima prste vmes neusmiljena znanstvenica, ki se ukvarja s spiritualizmom. Emily je ujeta v komi, medtem ko njena dušica izgubljena blodi naokrog. Mary pri iskanju pomagajo drugi strahci, ki jih srečuje na poti in pridobi na svojo stran. Duhovi postanejo del ločenega inventarja in delujejo kot pripomočki, ki se jih dekle posluži ob ustreznih priložnostih. Gusarček Oscar rokuje z nevarnimi predmeti, stasiti Škot William dviga reči, ki se jih je dotaknila smrt, filozof Konfucij ima bit iz vode in lahko postane tekočina, para ali led. To rodi nekaj zanimivih situacijskih ugank, ko recimo Konfucij požene orgle ali William dvigne mrliški voz, da Marička doseže ulično svetilko.

Velik del pustolovščine tiči v mrakobnih, zelenkastih okoljih. Ta ne delujejo ravno prešerno in so v nasprotju s sicer risankavim slogom.

Vendar je škoda, da je izvedba odlične zamisli tako cenena. Žepe si vedno najprej napolniš z nagrobnimi vazami in šele nato sprašuješ, zakaj. Uganke preveč veselo vlečejo iz žaklja domišljije, ob čemer ne pazijo na kakovost in konsistenco zgodbe. Zato doživiš vse sorte, od pobega iz akvarija za zlato ribico do posredništva pri poljubu, pitanja volkodlaka s korenčki in krščevanja ročne lutke. Slično neugnana je zgodba, ki se spreletava med Londonom, Škotsko in ciganskim naseljem v Transilvaniji. Štorijalni prehodi so vratolomni in čeprav te igra zasipa z namigi, izkušnja ne deluje povezano. Nevšečne so predvsem stalne prekinitve zaradi predolgih dvogovorov.
Pogon je docela tridimenzionalen in zahteva privajanje na kamero. Ta se rada obrača in ti pred nos meče alternativne poglede, zato raziskovanje kljub maloštevilnim okoljem ni udobno in umirjeno. Da preslednica razkrije aktivna mesta, je slaba tolažba in ne popravi vtisa. Kasneje, ko se druščina razširi in zgodba bolj osmisli, je veselja ob igranju več. A kljub temu je to povprečen, nedomišljen izdelek, ki ga ne bi smeli prodajati po polni ceni.

Liki so karikirani in se stalno pričkajo. Mary je pri tem v ospredju. Luštno je, da so ji dali obrazek, podoben Jade iz Beyond Good and Evil.

Poglavje v zapuščeni cerkvi nekje na Škotskem je dokaj interesantno. Med drugim zato, ker srečaš papeža in opletaš z blagoslovljeno vodo.

Haunted
založnik: dtp / Deck 13
objavljeno: Joker 235
februar 2013

63