IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Miasmata
Miasmata

Case se gre Robinsona, a se neslav­no zastrupi z gobami.

Kako nevarno in zastrašujoče zna biti sprehajanje po zapuščenem otoku, ko se na njem znajdeš brez vsakršnega pripomočka in živil, nazorno pokaže Miasmata. Sploh če te podnevi in ponoči, po gozdnih stezah, čez travnike, skalovje in močvirja neprestano zasleduje tigrovska kreatura, ki te z dvema zamahoma pošlje k stvarniku.

Do rastlin, ki jih odda v shrambo, lahko Robert pride v sleherni kolibi na otoku.

Zobati stvor ti je uvodoma zadnja briga, saj nemega in zmedenega protagonista Roberta Hughesa pesti kuga, ki ga pri prvoosebnem raziskovanju hudo omejuje. Vročini in omedlevici podleže tolikanj prej, če si žeje ne teši z vodo iz čutarice. Tudi sicer gre za nebogljenega možička, ki se hitro upeha, spočetka komajda preživi padce z višine poldrugega metra ter ima pri kolovratenju čez drn in strn strašanske težave. Se mu pa telesno stanje sčasoma izboljša, pri čemer so ključnega pomena toniki in zdravila, ki med drugim za­časno odganjajo simptome kuge. Scmariti jih je moč v improviziranih laboratorijskih kolibah, posejanih po otoku. A še prej je treba nabrati in z mikroskopom preučiti ustrezne vrste cvetlic ter gob, ki so edine sestavine blagodejnih zvarkov.

Pojav tigrovca naznani vzdušno bitje srca. Ko ritem naraste, pomeni, da nas je zver opazila.

Zamudno iskanje in kombiniranje rastlin je poglavitni del te neodvisnice, saj te dejavnost sčasoma privede do cilja: izdelave arcnije za kugo. Z njo sta povezani tvoji preostali osrednji aktivnosti. Prva je odstiranje priročne karte, kar ni samodejno, marveč je treba uporabiti triangulacijo – vlečenje namišljenih črt do znamenitih točk otoka, kot so kameni kipi, lesena poslopja in starodavne ruševine. Druga pa je bežanje pred zverino, ki odneha šele, če se ti z nemalo truda in panike uspe skriti za oddaljeno drevo, skalo, v visoko travo ali kam drugam.

Kdo je kriv za nasilne smrti redkih prebivalcev otoka? Odgovor se skriva v dnevnikih.

Morda se ne sliši blazno zanimivo, toda surovo razis­kovanje prelestnega otoka, kjer sta ti v pomoč le osnovni zemljevid in kompas, poseduje svojevrstno čarobnost. Zapeljivost tavanja po otoku potencira branje dnevnikov umrlih prebivalcev, medtem ko za napeto in ponoči grozljivo vzdušje skrbi neumorni tigrovec. Škoda torej, da je špil v splošnem precej nedodelan, saj ga pesti zvrhan pehar grafičnih in igralnih hroščev. Da fizikalnih čudnosti in pogostega sesuvanja ob preklapljanju na namizje ne omenjam. Avtorja, brata Johnson, do zaključka redakcije še vedno nista izdala uradnega popravka, beta verzijo le-tega pa tako kot Miasmato najdeš na Steamu. Tam zanjo hočejo še kar poštenih 15 evrov.

Miasmata
založnik: IonFx
objavljeno: Joker 235
februar 2013

78