IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Painkiller: Hell & Damnation
Painkiller: Hell & Damnation

Quattro

Pred osmimi leti, ko so streljanke postajale ob­lo­žene s skriptanimi sekvencami, zgodbami in realizmom, je poljski Painkiller segel po receptu, ki je proslavil Doom in Serious Sama: hordah nestvorov, ki so se nam dobesedno metale na krogle. V spominu ni ostal zaradi ohlapne zgodbe, ki je kriminalca Daniela po smrti napravila za božje orodje v boju proti silam pekla, kot tudi ne zaradi tisti čas napredne fizike, zavoljo katere so kosi zombijev, smrtnjakov in demonov besno leteli po zraku. Kleč je bil v odbitih orožjih, kot je bil metalnik lesenih kolov, domislenih in odprtih stopnjah ter vsesplošni kaotični arkadni destrukciji. Igra je bila tako popularna, da si je prislužila več dodatkov in predelavo za xbox.

Besedna igra v naslovu novinke cika na HD, kar je glavna dobrota. Špil, ki je nastal pri prebežnikih iz izvir­ne avtorske skupine People Can Fly in je odet v premetano zgodbo, kjer nalogo Danielu zaupa Smrt, poganja Unrealovo srce. To poskrbi, da je petnajst sto­penj, ki so deloma pobrane iz izvirnika in deloma iz dodatka, ne prav impresivno našminkanih. Tudi igralno ni kakih bistvenih novosti. Dobiš sveža orožja, kot so sesalnik duš, ki omogoča tudi obsedanje nestvorov, da se tepejo zate, brezzvezna puška in železne pa­lice, dočim so iz 2004 potegnili dvocevko, šurikene, rakete, lesene količke ter leteče rotirajoče rezilo 'painkiller'. Od tam so še nasprotniki, tako kanonfuter kot najbolj zapomnljivi šefi iz enice. Ti padajo na iste finte kot nekoč. Takisto so ostale karte za tarot, ki jih dobiš z izpolnitvijo ciljev in ti dajejo dodatne bonuse, recimo upočas­ni­tev dogajanja ali večjo škodo.

Hell & Damnation napram izvirnemu Painkillerju, s katerim si deli večino vsebine, ni sezuvalno lepši.

Poslovilo se je sprotno shranjevanje, ki ga nadomeš­ča­jo gosto posejane nadzorne točke. Temu bot­ruje hkraten razvoj za konzole, kjer kani PHD iziti prihodnje leto. Znižali so tudi težavnost. Na najlažji od šti­rih sto­penj se skozi igro sprehodiš v kakih štirih urah, ne da bi potreboval en sam zdravilni blišč, zato bodo okoreli pobijalci zadovo­ljni šele na četrti, ki je sprva zaklenjena. A špil itak ne gradi na dolžini, temveč predvsem na tem, kako do­bro znaš očistiti nivo in najti vse skrivnosti. Res škoda, da ob takem pristopu manjka točkovanje!
V večigralstvu je glede na izvirnik, ki je poznal le deathmatch, sprememba sodelovalni način, v katerem po internetu igraš kampanjo. Sliši se obetavno, a ni zloščeno in za povrhu na strež­ni­kih ni nikogar, saj novinec očitno ni priljubljen. Kar ni čudno, kajti čerav­no PHD na Steamu prodajajo za dvajset ev­rov, za pol manj dobiš Black Edition – združek Painkillerja in prvega dodatka zanj. Dotična nudita trikrat toliko igranja, grafična podoba pa ni dosti slabša.

Painkiller: Hell & Damnation
založnik: Nordic Games
objavljeno: Joker 233
december 2012