IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Chaos Rings II
Chaos Rings II

Navi

Da je moč fino igrati vloge tudi na dotikabilnem mobilniku, je pred dvema letoma dokazal Square Enix s Chaos Rings. FRP je bil posrečen, ker je bil načrtovan prav za tak sistem. Ni zapletal z nadzorom, s poteznimi boji je omogočal igranje po grižljajih in bil veselje za tako za oko kot za uho. Zasnova je uspela in po prekvelu s podnaslovom Omega je zdaj tu polnopravna dvojka.
Premisa je podobna kot prej in se ne izneveri razuzdanosti japonskih frpjk: druščina junakov je zaprta na zvezdni ladji v obliki gotske katedrale. Vzdušje je mračnejše in heroji se tokrat ne ženejo za zmago na turnirju, temveč preprečujejo konec sveta. Mečevalcu Darwinu se pridružijo samuraj, bojevnica, čarodejka in deški lokostrelec. Zgodbovni lok te obteži z moralnimi izbirami, kajti do rešitve pelje križev pot žrtvovanja prijateljev.

Araki je ciničen in odrezav kot katana, dočim je Ma­ria nežna in krhka čarodejka. Prostora za pletenje vezi med liki je več, kot ga špil izkoristi.

Čutna plat je izvrstna. Za izlete v temnice se iz orbite spuščaš na Zemljo, kjer ob čudoviti glasbi stopaš po češnjevih nasadih, pozabljenih templjih, ledenih kavernah in nad kanjoni. Gibaš se ob pomoči plavajoče igralne palice, nevidni sovražniki pa sprožajo potezne spopade, kjer udarce izbiraš iz menija. Po kobilicah, meduznjakih in raznoterih zobatcih tvoja bojevnika mlatita posamič ali v paru. Tepež dopolni sistem papir-kamen-škarje, kjer so v trikotniku elementi voda, ogenj in veter. Kakor si od sovragov prej dobival gene za dodatne sposobnosti, zdaj prejemaš pakete veščin. Nosiš jih kot del opreme, da se v bojih razvijajo in med drugim omogočajo zdravljenje, zastrupljanje in plenjenje. Ker poleg z živadjo prekrižaš meče z izvršnim odborom jezdecev apokalipse, moraš poseči po naprednejših borilnih metodah, čeprav zahtevnost v splošnem ni previsoka.

Vsemirski predeli so vozlišča, kjer se zapletaš v naključne spopade. Te je kasneje mogoče izklopiti, posebno vlogo pa imajo pandasti nepridipravi.

Toliko lepote na dlani nimaš vsak dan. Meditativnost prizorišč je protiutež krutemu toku zgodbe. Svež zrak zaradi zadušljive katedrale še posebej sede.

Pri sestavljanju moštva se ustali dvojec pretepača in ranocelca, imajo pa različne sposobnosti vlogo pri raziskovanju. Coprijanka denimo premešča lebdeče ploščadi, samuraj seka ovire in strelec aktivira nedostopna stikala. Te prepreke branijo vhod do kanistrov z dobrotami, a bi se jih spodobilo izkoristiti za naprednejše uganke. Kljub zamujeni priložnosti pa ne manjka živahnosti, saj se zgodbovna pot glede na tvoje izbire veji in prinaša več koncev. Vmes se lahko vračaš v temnice po prezrta orožja in čeprav se Chaos Rings II jemlje resno, ga mehča židana prodajalna z opremo in kvestiči. Tu bi si želela bolj preglednega vmesnika pri trgovanju ter nameščanju opreme.
Sistem je v glavnem poznan, le da izveden širše in bolje. Špil je težji, bogatejši in občutno daljši od predhodnic, saj te osnovna zgodba posrka za ducat ur. To odraža tudi cena: 16 evrov za ipadovo in kanec manj za iphonovo verzijo. Glede na razmere v jabolčni trgovini to ni drobiž. A upravičeno, kajti špil prinaša nemalo kakovostne vsebine, obenem pa se igra kot pesem in je pisan na kožo vleki iz žepa.

Med šefi najdeš zmaje, tentakle in neveselo druš­či­no Jezdecev. Spoprijemi so predvidljivi, čeprav za­h­te­vajo več motoviljenja z elementi in goltanja čokolade.

Chaos Rings II
Square Enix za iOS
objavljeno: Joker 227
junij 2012

85