IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Contre Jour
Contre Jour

Sneti

Vrednost za 2,39 evra gotovo obstaja, saj je ta akcijska miselnica razdeljena na štiri svetove s po več deset nivoji, ki so statični zasloni. Na vsakem je treba v pogledu od strani melanholično kroglo z učem na sredini spraviti do izhoda, vmes pa pobrati čimveč kresničk. Sleherna stopnja ima tri, ki se v slogu Angry Birds pretvorijo v zvezdice.

Dočim moraš v Cut the Rope dostaviti lačnežu bonbon, je treba tule veliko oko spraviti do izhoda. Elastičnih vrvi ne režeš, le odpenjaš.

Do zvezdic ne prideš z direktnim upravljanjem očesa, niti ne z nagibanjem ipada ali iphona, temveč z manipulacijo okolice. Če s prstom podrgneš zaplato zemlje, jo ravno toliko preoblikuješ, da se krogla zakotali proti dnu, pripenjaš jo na vrvi, jo izpihuješ iz sesalnih šob ... Ob tem je treba paziti na prepade, mesojede rastline in bodice. Toda omejitve življenj ni, nivoji pa so kratki in za dosego izhoda se niti ni treba preveč truditi. Še več, kateregakoli lahko preskočiš, če ti ne gre. A po drugi strani moraš za odklep naslednjega temačnega sveta, med katerimi sta najlepša neonsko razsvetljena noč in mrakobna tovarna, zbrati nemalo kresnic. Ene je preprosto zgrabiti, druge pa so pasje, saj je treba natančno predvideti, kako se bo oko gibalo na špagah ali kdaj ga spustiti, da bo v loku pobralo kresnico in padlo v izhod.
Špil je lušten, logično-spretnostni problemi so mestoma celo odlični. Opremljen je z vrhunsko stilizirano grafiko, ki osmisli ime – 'contre jour' označuje fotografije, ki nastanejo z usmeritvijo leče proti viru luči, kar poudari obrise in črnino. Takisto hvalim ambientalno klavirsko glasbo, ki zaživi na slušalkah. Ni pa mi všeč, kako kopira od povsod. Najmočnejša navdiha sta World of Goo in Cut the Rope, katerega pravzaprav obrne na glavo, nakar ugrizneš še v kosce Limba, Portala ... Dostikrat se igranje zdi kot gola mešanica že videnega in najpogosteje ne preseže vzornikov, zlasti ne izvrstnega Gooja, Cut the Rope pa se izkaže za razgibanejšega in bolj izzove možgane. A če so ti všeč tovrstne fizikalne ugankarice, je Contre Jour vreden pozornosti.

Contre Jour
Chillingo za iOS
objavljeno: Joker 223
februar 2012

75