IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Assassin's Creed: Recollection
Assassin's Creed: Recollection

Sneti

Dobra ideja Ubisoftovega montrealskega studia. Namesto da bi za iOS naredili šeprtljavega Assassina s kilavimi dotikabilnimi kontrolami, so ustvarili svojevrsten odvrtek po zgledu Magic: The Gatheringa.
Ne osredotočaš se na tiholazniško pobijanje, marveč se s taktičnim igranjem kart trudiš nadzorovati evropska mesta, od Firenc do Carigrada. Si ašašinski mojster, ki svoje sile postavlja nasproti lokalnim templjarjem. Vsako mesto ima tri področja v sredini od zgoraj gledane igralne plošče. Kdor v najmanj dveh dobi po deset točk, zmaga. Točke dobivaš s tem, da s svojimi bojevniki premaguješ sovražne, s čimer jih pošiljaš na pokopališče, in v mestne četrti postavljaš zgradbe. Oboje je v obliki kart, ki se pojavljajo levo spodaj. Sproti avtomatično prejemaš zlato, v zameno za katerega karte polagaš na igralno površino. A vsako je treba najprej aktivirati, kar traja. Traja tudi, da si bojevniki, ki imajo moč in zalogo energije, opomorejo. Zato je treba pazljivo postopati z denarci in izbirati pravi čas, da karto daš iz roke ali jo postaviš na bojno polje, kjer se v Magicovem slogu spopade s tisto, ki jo nasprotnik postavi v obrambo. Za popestritev so tu sposobnosti borcev, kot je 'če ta karta udari, se ji poveča moč za X' (hi hi), ter podobice presenečenja. Te se izvršijo takoj in denimo vrnejo določeno karto v roko ali zbrišejo zgradbo, kar zavre produkcijo zlata.

Igralci Magica ne bodo imeli večjih težav s privajanjem. Zlasti ne, ko bodo ugotovili, kako MTGjevski so kupčki: weenie, eliminacija bitij ...

Ker je umetna pamet v kar dolgi enoigralski kampanji, opremljeni z zasilno zgodbo, žilava in preseneča z vedno novimi kupčki, dosti časa preždiš ob prirejanju decka. Tu izbiraš med več skupinami kart, a končni izdelek se mora podrejati pravilom. Ko misliš, da si naredil v redu snopič, ti nasprotnik brž pokaže, da si se motil. Zlasti radi to storijo ljudje v internetnem bojevalnem multiplayerju.
Tam se še bolj kot v singlu pokaže narava Recollectiona. Špil sicer košta zgolj 0,79 evra, a vedeti moraš, da se ti bo kmalu ustavilo, ker boš naletel na tekmece, ki so domala nepremagljivi. Navidezni cekin, ki ga služiš z zmagami, pa priteka počasi. Igra te s tem malodane prisili, da karte dokupiš v Itunes, za kar boš hitro odštel par evrov. Skoraj tristo jih je, tudi takih z znanimi liki iz Ašašinovega univerzuma, in si jih ni mogoče izmenjavati. Po drugi strani pa odštetje nekaj dodatnega cvenka ni pretirano, saj je Recollections privlačen, zgledno udejanjen, grafično estetski in igralno presenetljivo globok. Pa še dvajsetminutno izrisanko AC: Embers, ki bo fane serije gotovo zanimala, si lahko ogledaš v njem. 

Assassin's Creed: Recollection
Ubisoft za iOS
objavljeno: Joker 222
januar 2012

80