IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Quarrel Deluxe
Quarrel Deluxe

Navi

Kaj bi dobili, če bi križali Risk in Scrabble? Prepir deluks! Kot v Risku je zemljišče vnaprej razdeljeno na posestva, kjer čepijo vojske. Smisel je v napadanju sosedov in stegovanju krempljev po zemlji. Ko se odločiš za napad, tapneš na ogledano parcelo in igra ti nasuje osem črk. Te so kot pri Scrabblu točkovane glede na pogostost v angleškem jeziku, ki je zaenkrat edina možnost. Številčnost tvojega polka pove, kako dolgo besedo lahko sestaviš. Če si izmisliš daljšo od tekmeca ali si hitrejši, streš odpor in okupiraš ozemlje. Ker so zemljevidi sestavljeni zvito, ni dovolj, da imaš možgane kot slovar, temveč moraš med potezami po riskovsko taktizirati. Se boš na tanko razmahnil širom plošče ali okrepljeno gnezdil v kotu? Ob koncu poteze lahko soldatke premeščaš med polji in fronto bolje pripraviš na poteze nasprotnikov.

Takole izgleda bojno polje s štirimi generali. Razmerje moči se lahko hitro spremeni. Da se kobiličje razmahneš, je treba ubrati pravo strategijo.

Špil uporablja uradni Scrabblov slovar in dober prijem je, da ti ob spodnjem robu niza razlage skovank. Ker pa je to nekam mimogredno, bi bilo bolje, če bi začel z besedami nasprotnikov, saj za svoje načeloma že poznaš pomen. Prav tako bi koristila gibčnejša nadzorna shema, sploh za popravljanje med črkovanjem. Primer je nedavno izdan špilček Wooords, v katerem črke s potegi prosto vlečeš in premeščaš, česar v Prepiru ni.
Skupno je vdelanih dvanajst igralnih podlag, kjer tematika sega od tropskega raja do utrdb v gozdu in peklenske lave. Glede na velikost so namenjene raz­lič­nemu številu igralcev. Naenkrat se lahko bijejo štirje, a je velika škoda, da Quarrel nima nobene oblike večigralstva. Obsojen si na računalniške partnerje, ki se razlikujejo po pameti in osebnosti. Eni so predvidljivi in jim kmalu zmanjka štrene, drugi so straš­lji­vo pretkani, spet tretji imajo hitre prste. Raznoliki vsekakor so, prav tako jim ne manjka sposobnosti. Bolj možganski te zlasti v dnevnih izzivih, ki dopolnjujejo prosto igranje na ploščah, pregazijo kot ježa na cesti.

Da niti med prepirčki drugih nisi križem rok, vmes iz istih črk samostojno kuješ besedo. Daljša kot je, več točk kapne v merilnik za okrepitve.

Golega izziva je tako sicer dovolj. A kar bi Quarrel kot sicer izvrstno zamišljena igra nujno potreboval, je dober spletni način po zgledu Carcassonne. Šele z živimi nasprotniki bi boji res zaživeli, saj je ni čez nepredvidljivost človeške pameti. Nemara bodo to dodelali v bodočih različicah, ki naj bi sčasoma dospele tudi na xbox 360 in PS3. Dotlej si bomo besedni zaklad pač primorani bogatiti na samem, kar glede na potencial špila ne nasiti povsem.

Quarrel Deluxe
Indiagames za iOS
objavljeno: Joker 219
oktober 2011

79

 
sorodni članki