IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Order & Chaos Online
Order & Chaos Online

Aggressor

Francoski razvijalec špilov za tulifone Gameloft je skopiral že vse mogoče igre, od Starcrafta 2 do FarmVilla. Z Order & Chaos Online pa se je lotil kar World of Warcrafta. Torej gre za čistokrvni fantazijski mmorpg s polnagimi vilinkami in orki, kakopak pa je vsebina skrčena. Rase so le štiri: človeki in vilini na strani Reda ter orki in nemrtvi na strani Kaosa. Takisto so štirje poklici: bojevnik, ranger, menih in coprnik. Z mlatenjem zveri in opravljanjem kvestov jih peljemo do ta hip končne šestdesete stopnje in vmes zbiramo nove veščine. Te dobimo s kupovanjem knjig in vlaganjem točk v dvojno drevo talentov, kar med liki iste klase ustvari nekaj raznolikosti. Sposobnosti niso kar prepisane iz WoWa, fino se prepletajo in so lepo presenečenje. Posebno zanimiva sta ranger, ki je mešanica lokostrelca in zmikavta, ter menih, ki ga lahko streniramo tako v zdravilca kot v bruslija.

Svojega junaka gledamo od zadaj, pogled pa usmerjamo z navideznima gobicama na zaslonu telefona. Knofi za veščine so v desnem spodnjem kotu, statistike in inventar v klobčiču menijev. Mlatenje je spričo dotikalnega nadzora manj kompleksno kot v računal­niš­kih masovščinah, uporablja pa enak sistem. Sov­ražnika označiš, nakar ga lik obdeluje samodejno, mi pa vskakujemo s posebnimi udarci, kot sta nož v ledvica in ognjena krogla. No, šele pri boju med igralci (PvP) igra zahteva boljše prstnične sposobnosti. Vmesnik tedaj svojo nalogo opravi zadovoljivo. PvP je kot v Warcraftu omejen na peščico con – arene in bojišča naj bi šele dospela. Ta hip je njegov edini pravi smisel zafrkavanje soigralcev, saj so razlike med Redom in Kaosom mnogo manj izražene kot med Alianso in Hordo. Like tako ene kot druge frakcije lahko denimo povabimo v isto gildo.

Sporazumevanje je med bojem na telefonu mnogo teže kot na računalu. Zato take (pol)šefovske zverine še ne zahtevajo prav zapletene taktike udrihanja.

Večino časa zato ponucamo za solo in družno kvestanje, ki je klasične sorte 'pokolji petdeset prašičev in jim suni jetra.' Samotarstvo je malo težje, ampak se da preživeti. Nasploh je težavnost dobro zastavljena, saj se nam lahko ob neprevidnosti hitro zgodi, da dobimo na grbo preveč falotov in vzamemo konec. Najde se tudi nekaj polšefovskih pošastkov, ki hodijo po deželi, čeprav so bolj kilavi. Pravih šefov ni iz enostavnega razloga – tudi ječ ni, dasi jih obljubljajo. Rokodelske veščine so tri – kovaštvo, usnjarstvo in tkalstvo in so čisto preproste.
Osnovna igra košta pet evrov, s čimer dobimo tri mesece naročnine, nakar vsak nadaljnji mesec košta evro. Sedem velikih področij bo ljubitelje WoWovskega mlatenja luštno zaposlilo za dolgo časa, saj gre za čisto kvalitetno izdelano igro z uživaškim bojevanjem. Po drugi strani pa potrebuje bolj raznoliko vsebino in nujno temnice. To bi dalo več povoda za zdru­že­va­nje v skupine (do pet), kar trenutno ni pogoj za napredovanje. Še opomba: potrebujete povezavo wi-fi, saj 3Gja Order & Chaos Online ne šmirgla. Kar je blesa­vo, saj je njegova glavna privlačnost prenosnost. Sicer bi šel na računalo igrat kaj večjega. 


Order & Chaos Online
Gameloft za iOS
objavljeno: Joker 218
september 2011