IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Boulder Dash: Rocks!
Boulder Dash: Rocks!

Navi

Jamarska klasika praznuje četrt stoletja in se na Applovih drkalicah pred­stavlja z dvema igrama. Prvi je skrajno retro Boulder Dash Vol. 1, ki je ostal v prazgodovini. Špil zaradi švoh nadzora ter obče neprivlačnosti ni cvet iphonove ponudbe. Rocks! pa je ločena in povsem drugačna ptica, ki je prej potihem že izšla za DS in PSP. 
Način igranja sle­di izvirniku: kot striček Rockford, ki ga v tej inačici predstavlja mo­d­rikast bučko, raziskuješ temnice in si žepe polniš z dragulji. Igralno polje je razdeljeno na kvad­ratno mrežo, nasmeteno s skalami, travo, kost­mi, kupi zem­­­lje, in podobnim odstranljivim šodrom. Če balvanom s kopanjem spodješ podporo, prično

Razporeditvi tipk sta dve, tu pa je razdeljena različica, ki zahteva prste obeh rok. Z eno dlanjo je moč igrati, če so knofi zbližani v križec.
padati. Skupaj z blodečimi pošastki so tako v vlogi rabljev in ovir. Poleg mišic lahko na okolico vplivaš še z izstrelki, ki želene elemente premikajo ali skurijo. Rockforda nadzoruješ z navideznimi tipkami ali z drsenjem prsta po zaslonu, čeprav slednje ni ne prijetno, ne natančno. Pogled je moč približevati in oddaljevati, prav tako se orientacija igralnega polja prilagaja legi drkala. Nivoji so razdeljeni v štiri pisane svetove: travnatega, ognjenega, vodnatega in smrtnjaškega. Igranje se med njimi kaj prida ne razlikuje, le preobleka je drugačna in zahtevnost višja. Pojavljajo se zaklenjena vrata in ključi zanje, pa portali za teleportiranje, dvigovanje vode, še­fi in podobno. Vsak svet ima po dvajset stopenj in dasi tra­jajo kvečjemu nekaj minut, je igranja za dobra dva evra hudo veliko.
Res pa je, da na ra­čun ponavljanja, saj so sobe načrtovane tako, da se zlahka za­plezaš. Ker se sekunde odštevajo in je po tebi, če pravočasno ne dosežeš izhoda, je poskušanja in učenja na napakah preveč. Osrednji vzrok tiči v tem, da se lokacija izhodnih duri pokaže šele, ko pobašeš dovolj diamantov. To onemogoča dob­ro načrtovanje, volja do igranja pa sča­soma plahni tudi zaradi skokov te­žav­nosti in vse izrazitejše enoličnosti. Kot okus preteklosti špil tako spočetka pritegne, vendar se bo do konca ljubilo prebiti le redkim. 

Boulder Dash: Rocks!
Magmic za iOS
objavljeno: Joker 195
oktober 2009

71