IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » The Walking Dead: A New Frontier
The Walking Dead: A New Frontier

Walking Dead je največja zombijska franšiza sodobnega časa. Obsega strip, TV-nadaljevanko in serijo epizodičnih videoiger. Ta se je z aktualno sezono, A New Frontier, prebila do tretjega izhodišča. Sveži obet crkovine in odpadlih čeljusti premami Snetija na nov izlet v strohnjene ZDA.

Živi mrtveci so postali pravi univerzum, v katerega zgodbe umeščajo različni avtorji in celo mediji. Gniloba kadavrske apokalipse je brizg­nila na plano dva tisoč tretjega s prvim šestdelnim nizom črno-belih stripov, ki mu je do današnjega dne sledilo kar sedemindvajset 'volumnov'. Ti pod pi­sunskim pokroviteljstvom Roberta Kirkmana in več risarjev še vedno izhajajo! Nizika na malih ekranih je štartala debelih sedem let kasneje in se je začela točno tam kot slikanica, s katero je nekaj časa šla z roko v roki. Šerif Grimes se ob dvigu trupel v Atlanti poda na pot z ženo Lori, sinom Carlom, azijatom Glennom in prijateljem Shanom. Stari spomini, kajti odtlej je preteklo že dosti krvi.

Kam so zazrte belkaste oči
Rickova druščina na rajži išče dobrine, se spopada z napol razpadlimi gnusobami in naleti tako na zaveznike kot sovražnike. Človek je človeku volk in medsebojno se ogrožamo bolj, kot nas zombiji; to je ultimativna poanta Mrtvecev. Nekateri hočejo samo preživeti, drugi so v postapokaliptič­nem svetu brez zakonov našli nebesa. Zvrstijo se mo­rilci, ljudo­žerci in sadisti, ki so včasih videti prav prijazni. Denimo Guverner, sprva omikani vodja komune, ki Ricku odseka desnico in muči črnko Michonne. Kdor je spremljal nadaljevanko skozi sedmero sezon, ne pozna pa stripa, je pri tem zastrigel z ušesi. Rickovo udovje je v seriji vendar nedotaknjeno, saj mu to omogoča revolveraštvo! Guverner, v katerem je na dan udarila zlorab polna mladost, pa se je v niziki znesel nad svetlolaso Andreo. Pretresljivost slednjega ni niti na približno enaki ravni, saj ni ne mučenja ne posilstva. 

Črno-bela risba stripov Walking Dead poudarja realizem in ni tako okinčana ter naphana kot superjunaški zvežčiči. Izvzemši čudežni virus v tem modernem, a divjezahodnem svetu ni nadnaravnosti.

Takó je zato, ker papir vse manj rabi kot konkreten zgled, ampak kot izhodišče. Drugačni so dogodki, tako majhni kot bistveni, na primer televizijsko razodetje preživelim, da so itak okuženi z zombivirusom. Tega ljudje v stripu ne izvedo in pisec Kirkman je dogodke v stavbi agencije CDC javno obža­lo­val. Drugačne so okoliščine: v stripih so naši 'junaki' že davno srečali Saviorje in vodjo Negana, opravili z njim(i) ter se soočili s še večjimi grož­nja­mi, kot so nosilci zombijskih kož Whispererji. Ni gotovo, da bomo slednje videli na ekranih. Drugačni so liki: gospodinja Carol v niziki dalje živi kot namorjena samotarka, medtem ko se je v stripu pustila ugrizniti kadavrom, potem ko je izgubila hčer in je Rick ter Lori nista spustila med rjuhe. Tudi Daryla, bržda najbolj priljubljenega živečega s teveja, in grupe Wolves v stripu preprosto ni!

Nizika po mojem dolgovezi in S07 je bila kljub Neganu najslabša. Občinstvo se strinja, saj je gledanost upadla. A Mrtveci ostajajo najbolj gledana serija, pred Igro prestolov in Velikimi pokovci.

Ljuba Klementinca 
Tretja veja franšize je igralska. Zanjo skrbijo Telltale Games, ki so svoje epizodne izdelke finančno najbolj oplemenitili prav z Walking Dead. Nikakor ni nova, saj je prva sezona špila izšla pred petimi leti, nakar je prišla druga in še parček obstranskih nizičic, 400 Days in Michonne. Slednja kaže, da imajo špili stične točke s stripi in nadaljevanko oziroma da gre za isti svet ter čas. Gibali smo se po okolici Atlante, obiskali Herschelovo farmo in srečali Glenna ter Jamajčanko s katano. A prekrivanja je veliko manj kot med papirjem in ekranom. 
Videoigerna S01 je šla takoj po svoje in kot glavni lik uvedla kaznjenca Leeja Everetta, ki ga drugod ni. Novo družino je našel v osiroteli punčki Clementini, s katero sta se povezala z drugimi nesrečniki in prebrodila prvi vihar. Toda ne brez visoke cene! V naslednji sezoni smo nadzorovali zrelejšo Klementino, ki je srečala nove zaščitnike in sovrage. Spet ni šlo vse po planu in zdaj je čas za S03. Dečva ni več igralni lik, marveč je to Hispanec Javier (izgovori 'Havier'). Mladi mož je črna ovca familije, ki se ob pojavu virusa razdre. Nekdanji luftar postane zaščit­nik bratove žene in dveh mladostnikov, kar je zanj huda sprememba. Ko se furajo okoli v kombiju in iščejo vodo, čokoladice ter baterije za predvajalo glasbe, je prisiljen na brzino odrasti. A vsekakor je Javi bolj pretresen kot mi, ki zasuka glede na prvo in drugo sezono igroserije nismo deležni. 

Malo Klementino smo spoznali že dolgo tega, v prvi sezoni igralske verzije Mrtvecev. Tedaj je bilo to še cmeravo dekletce, v katerem pa je buhtela volja do življenja. Lee je šel, ona je z nami.

Sesekljana pustolovščina
Način igranja je uveljavljen. Tako kot ostale Telltalo­ve epizodnice, od Game of Thrones do Batmana, je Frontier tretjeosebni interaktivni film. Igralna plat nudi počasno in (pre)okorno premikanje po zameje­nih lokacijah, kjer s klikanjem po označenih toč­kah vplivamo na okolico. Tako pretočimo bencin iz avtomobilskega rezervoarja v kantico, pogledamo skozi okno in kaj poberemo. Ampak to ni klasična avantura, kjer bi rokovali z velikim inventarjem in razglabljali, kako ponucati napaberkovano. Vzeto nam­­reč takoj samodejno uporabimo. Izven tega pa veliko klikamo po opcijah v dvogovorih.  
Z akcijskimi deli, kot sta mlatenje in streljanje zombijev, opravimo tako, da pritiskamo zapovedano tipko ali pomerimo in kliknemo z miško za strel v tintaro. Simpl kot pasulj. Sicer lahko umremo in nato ponavljamo vso sceno od začetka, kar zna biti dolgo­vezno, a za tak fail moramo biti nemalo štorasti. Obojega početja je itak relativno malo, saj so mnogo pogostejši filmski prizori, ki se sprožijo ob domala vsakem kliku. Med njimi prednjačijo sceloma govorjene debate risankastih frisev, ki pa so kljub ostarelosti pogona prepričljivo animirani ter doži­ve­to ozvočeni. Čeprav zunanjost ni realistična, so ti s posluhom izdelani umetni liki jako življenjski.

Akcijski deli, ki razgibajo levjedeležno debatiranje in sprehajanje, so boleče preprosti. Ko te kako trupelce opazi, celo večnost lazi do tebe ali opleta s čeljustjo. Na pretek časa imaš, da predrkaš zadano tipko.

Moj Javi je faca, pa tvoj?
Nastopajoči so osrednja privlačnost tretje sezone. V Klementini, ki vmes dobi mesečno perilo, se otroška naivnost ter dobronamernost mešata s krutostjo in brezkompromisnostjo. Navežeš se na mnogo sre­čan­cev, naj bo to lastnik bara v varni coni, ki zaradi prišlekov izgubi spremljevalko, ali privlačna zdravilka, ki se grize zaradi omejenega medicinskega znanja. Naš Javier pa ni luzer, kot se zdi sprva. Kakšen bo izpadel, v mnogočem določiš sam skozi izbire v dialogih. Tipično so na razpolago štiri variante, od sočutneža prek težaka do neprizadeteža. Moj je bil prvi in bil sem nagrajen z več romantičnimi opcijami. Občasno kakšna izbira vodi v scene, ki jih drugače ne bi videl; to velja tudi, če imaš shranjen položaj iz prejšnjih sezon. Na ta način vidiš usodo famoznega Kennyja, ki ga drugače sploh ni. 
Ampak na splošno je to precej linearna igra, kjer so ključne odločitve določene ne glede na to, kaj izberemo ali storimo. Če se ti ponudi opcija 'prespi ali vozi dalje', s prvo izbiro ne boš preskočil velikega dela, ki ga sicer ne bi bil deležen. Navsezadnje celotna sezona s petimi uro in pol dolgimi epizodami stane 23 evrov. Vnovično preigravanje je nagrajeno s kar nekaj drugačnostmi, med drugim s samosvojimi konci epizod, na primer z bojem ali odsotnostjo dotičnega. Prav tako zna kdo pre­ži­veti, umreti ali se drugače vesti. A ključne zadeve se bodo pripetile, bistvene osebe bodo živele ali umanjkale ter konec, ki položi temelj za S04, bo v vsakem primeru enak.  

Več let pozneje je Clementine mlada ženska, ki vandra med različnimi naselji. Na poti sreča Javierja z nadomestkom familije, kjer že od začetka obstaja nastavek za njegovo zvezo z bratovo ženo. Pa je on res mrtev?

Pa ne njega ubit, no! 
Težav, ki hromijo Novo mejo, ni tako malo. Leseno stopicljanje po ozko odrezanih lokacijah deluje preži­ve­to in Telltale bi lahko nadgradili pogon. Ter odpra­vili omejitev, ki ne omogoča preigranja nekega dela poglavja, kot ima urejeno Life Is Strange. Vedno moraš skozi celotnega, kar vpliva na naslednje epizode in zavda vejitvenemu potencialu. Celo preskakovati videnega ne mo­reš in novopečenih igralcev ne pričaka povzetek dogajanja. Na krovni ravni pa gre za ubiranje taistih strun, s katerimi godeta strip in TV-serija. Spet se naši ljudje zapletejo z drugimi frakcijami, med katerimi so nekatere kul in nekatere ne, spet se nekdo dober prelevi v avtoritarca, spet se osebe in familije pod pritiskom krhajo, spet je človek večji problem kot zombi, spet ni širše slike o morebitnem zdravilu. Če te recikliranje temeljnih idej moti, boš zavijal z očmi in se ob manku jedrnih novosti kar malo dolgočasil.

Je pa res, da so trupelca v igri osvežujoče večja grožnja kot na malih ekranih, kjer se v tej vlogi pojav­ljajo le še občasno (juriš na Aleksandrijo). Njihovo hlastanje je lepo vkomponirano v potek spodobne štorije, v kateri ne manjka pogibeli simpatičnih karakterjev in neumnosti ter zlobe. Akcije, spektakla, krvi in zasukov niti ni malo, dolge periode mirnodobnosti pa ponudijo priložnost, da se do­dobra zazremo v prisotne in občutimo spletanje krh­kih vezi med njimi, naj bo med Kate in Javierjem ali slednjim in Klementino. Nemara so ti odnosi res kli­šej­s­ki, ampak v tovrstnih težavah bodo ljudje vedno potrebovali drug drugega. Na starih in novih obzorjih. 

The Walking Dead: A New Frontier
za pc, iOS, android, playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 287
junij 2017