IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Call of Duty: Strike Team
Call of Duty: Strike Team

Aggressor

Doslej smo ugledali natanko en Call of Duty za tablice: zombijasti odvrtek World at War po imenu Zombies. Če si hotel streljati teroriste v obraze, si se moral zanesti na kopirastično, čeprav solidno Gameloftovo serijo Modern Combat. Strike Team ima torej že ob nastopu resnega tekmeca. Hecno pa je, da od vseh prav Activision streže s svežino!

Kot vidiš v vmesniku, je moč tudi počepati, zreti skozi refleksni namerilnik in metati ročne granate. Na tablici vse to početje zahteva kar veliko privajanja.

Strike Team je namreč spoj prvoosebne streljanke in taktične moštvene strategije s pogledom od zgoraj. Kamero lahko kadarkoli odtrgaš iz očesnih jamic svojih superspecialcev in jo pošlješ k brezpilotnemu letalu, ki situacijo motri z neba. Tam od enemu do štirim soldatom s tapkanjem ukazuješ, kam iti in koga po­či­ti. Sovražne točke je moč napasti bodisi neposredno, bodisi z zapornim ognjem, s katerim omogočiš drugemu delu moštva napad z boka. Premikati se da hrupno ali potihem, kar je uporabno v peščici skrivalnih misij, kjer ni pametno sprožiti alarma.
Pripovedno je igra postavljena v Black Opsov univerzum, malo pred dvojko, ko se Raul Menendez pripravlja na nečednosti. Vseeno dosti novega o njegovi Cordis Die ne izveš. Tvoja naloga je preprečiti zle na­črte z njim povezanih terorističnih celic, ki hočejo sprožiti lasersko nuklearno EMP-umazano bombo v ameriškem internetu. Ali nekaj takega. Štorija nima dosti smisla.

Za skrajno pomoč lahko križec s tapkom kar samodejno usmeriš v tarčo. A bolj uživantsko je mahati s tablo naokrog, da žiroskop usmerja letečo smert.

Pogled od zgoraj bi lahko bolje izrabili. Šele na težji veteranski stopnji trčiš na situacije, ki res zahtevajo premišljeno pošiljanje soldatov v krilne manevre.

V lovu na teroriste se potikaš po polarni bazi, Afganistanu in Hong Kongu. Ko prijemaš za pritrjene minigune in padaš v tirnične sekvence v helikopterjih ter tankih, poka, da je veselje. Akcija je kajpak skriptana, vseeno pa kanček manj, kot sem vajen, saj so dali nekaj prostora taktičnemu odločanju.
Vendarle ne pričakuj premikanja mejnikov. Stopnje so še vedno linearne in umetna pamet sovražnikov ni vredna pohvale. Z nadzorom na tablicah si pač ne moreš privoščiti kdovekako zahtevne igre. Četudi prvoosebni pogled premore sodobne prijeme, kot je gledanje z nagibanjem naprave, FPS na tabletki preprosto ni enakovredna izkušnja tisti s konzol ali PCja. Zato je Strike Team lahkotna zabava.
Teroriste v kampanji postreliš v dobrih petih urah, nakar ti ostaneta višja težavnost in preživetveni modus. V solo, kajti večigralstva naslov ne pozna. Cena dob­rih 5 evrov v Applovi in Googlovi štacuni je zato razmeroma visoka, čeprav podobna kot pri Modern Combatih. No, z mikroplačevanjem lahko hitreje odklepaš orožja, kot bi sicer skozi zbiranje točk v kampanji. Skratka, igra ni švoh, a s to zasnovo bi lahko napravili več.

Call of Duty: Strike Team
Activision za iOS, android
objavljeno: Joker 244
november 2013

79