IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Angry Birds Star Wars II
Angry Birds Star Wars II

Quattro

Izvirni Angry Birds so uspeli, ker je preprostost pritegnila vsakogar. Proženje tičev s fračo v zgradbe, po katerih so se skrivali pujsi, so skozi nadaljevanja le subtilno nadgrajevali z novimi mehanikami. Sta se pa kasneje v različicah za Facebook in Applovenaprave pojavili noviteti – perjad, moč­nej­ša od običajne, in nadgradnje frače, kar je izziv konkretno oljašalo. Le nekaj denarčkov si moral odriniti!

Napredka zgodbe smo deležni v stripovskih vinjetkah, ki se odklenejo vsakih pet stopenj. Jar Jar je edini, ki ga niso poptičili ali popujsali.

Isto se zgodi v Star Wars II, ki navdih črpajo iz epizod I do III in prinašajo kar nekaj dobrodošlih novosti. Najpomembnejša je, da lahko prvikrat izbiraš med ptičjo – svetlo ali prašičjo – temno stranjo. Prva ima osemnajst različnih kljunastih likov, druga štirinajst. Vsaka žival ima samosvoje sposobnosti. Jar Jar Binks se zna z jezikom zanihati na težko dostopna mesta, grof Dooku meče žaromeč, mladi Anakin se vozi s podom. Večinoma imaš temno in svetlo inačico istega lika. Tako Qui Gong Jin maha z zelenim mečem, Darth Maul pa z znamenitim dvojnim rdečim. Igra beleži škodo, ki jo napraviš z vsakim od njih in ti na podlagi tega odklepa bonusne stopnje. Tudi te prinašajo noviteto: dogajajo se pod vodo, torej je fizika spet drugačna. Ptiči in les silijo navzgor, kamenje pada.
Četudi na vsaki stopnji dobiš omejeno število ptičev ozi­roma pujsov, lahko mednje vrineš kateregakoli dru­­gega z iste strani Sile, če ga imaš na zalogi. Nekaj ti jih špil širokogrudno pokloni na začetku vsakega sklopa. Za ostale pa boš odšteval viličaste ključe, ki jih dobivaš kot nagrado za dosežke oziroma jih kupiš z evri. Če jih nabavljaš v omejenem številu, niso dragi. Če pa bi hotel vse dobiti v trajno rabo, bo tvoja denarnica tanjša za nekaj stotakov. In še tedaj lahko vsakega premijca uporabiš le enkrat na stopnjo …

Nove sposobnosti izstreljenih kreatur so sicer zanimive, a zahtevajo še več pravočasnega dotikanja. To se mi zdi nepotrebno kompliciranje.

Druga možnost so figurice, ki so jih po zgledu Skylanderjev izdelali v navezi s Hasbrom. Pravijo jim telepodi in jih postaviš na kamero telefona oziroma tablice ter jih poskeniraš. Tudi ta trik deluje enkrat na stopnjo. Prava stvar za zbiralce, čeprav pri nas v času pisanja še niso naprodaj. Bodo pa.
Star Wars II ima dosti dodane vrednosti, ki pa je podrejena postranski monetizaciji. Za preigranje in kon­ča­nje igre ti na Androidu resda ni treba odšteti niti centa, medtem ko na drugih platformah plačaš tisti drobiž za igro samo. A mikrotransakcije znajo nanesti, kar je škoda, saj je špil soliden tudi brez njih. No, vsaj risanke na servisu Toons.tv so še vedno zastonj. Bodo menda ja naredili kako vojnozvezdno. 

Bonusne podvodne stopnje imajo samosvojo fiziko. Na ptiče deluje vzgon, ki v zračnih mehurjih izgine. Bolj realistično kot gravitacija v Space.

Angry Birds Star Wars II
Android / iOS / WP za iOS, android
objavljeno: Joker 243
oktober 2013

70