IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Dungelot
Dungelot

Sneti

Če ti nekdo reče “roguelike!” in te pričakujoče gle­da, ti pa ne veš, kako bi se odzval, je Dungelot verjetno zate. Gre za simpatično, enostavno izvedenko tega starodavnega žanra, kjer se spuščaš vedno globlje v naključno generirane temnice in udrihaš po nakazah.
Posebnost je nadzor, saj se risankasti lik ne sprehaja po ekranu, marveč ždi v meniju levo spodaj. Treba je le tapkati po poljih v 6 x 5 kvadratov veliki mreži, da se nekaj pojavi: prazna tla, dobrota ali sovražnik. Boj zahteva enega ali več dotikov, kar traja nekaj sekund in pri čemer igra sama izračunava uspeh glede na statistike. Ko pridobiš ključ do naslednjega štuka, lahko greš vanj ali še raziskuješ, s čimer hkrati tvegaš in dobiš priložnosti, da si nagrabiš zalog. No, vse to poide, saj Dungelot ne skriva, da te kani ubiti. Celo čestita ti, ko umreš. Poanta itak ni v tem, da hitro prideš do kraja, temveč da si nagrabiš denarja. Tega vložiš v krepitev poklicev (paladin, vampir, alkimist, morilec, varilec, ee, piva) in se spuščanja v temniške globine lotiš znova. In znova. Ter znova.

Levo igram kot krvoses, ki ima pri napadih mož­nost, da si povrne energijo, desno kot bojevnik, ki ima zaradi ščita višjo obrambo. Preveč sta si slična.

Sistem vleče in igra je sestavljena prefrigano. Če slepo drezaš polja, boš kmalu pokojni, saj moraš sča­so­ma uporabiti nekaj sivih celic. Mnogokdaj tehtaš, če je bolje raziskovati, napredovati ali se bojevati. Razvoj lika se namreč čez čas ustavi in če hočeš globlje, moraš igrati pametneje. Tudi na zaloge je treba paziti, na kar v hitrem tempu pozabiš, nakar te posili steklo govedo. Po drugi strani pa je premalo raznolikosti v poklicih, pošastih (goblin, netopir, sluz, goba) in šefih, ki jih srečaš občasno in so le nabildani navadneži. Zgornji štuki se vlečejo, a moraš skoznje, in pretiran je vpliv sreče. Lahko si še tak maher, pa boš crknil, ker ne boš dobil zadosti srčkov, coprnij, stranskih arenic ali minikvestov z reševanjem joškatih kmetic.
No ja, 0,76 evra na Google Playu oziroma 1,79 v jabolčni štacuni res ni nek gnar, avtorji pa napovedujejo nadaljnje izboljšave. Upam, da to ne pomeni mikrotransakcij, saj je Dungelot v tem trenutku brez njih, kar je že redkost. 70

Dungelot
RedWinter za iOS, android
objavljeno: Joker 241
avgust 2013