IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Scurvy Scallywags
Scurvy Scallywags

Sneti

Redkokdaj se ob kaki novi igri nasmejim, kaj šele zasmejim, saj je avtorjem laže furati safr. Dobro, da 'scenarist' Opičjega otoka Ron Gilbert zganja obešenjaško komedijo v špilčku s polnim naslovom Scurvy Scallywags In the Voyage to Discover the Ultimate Sea Shanty. Dogaja se v razdrapanem gledališču, kjer prirejajo gusarsko predstavo. Naš vegasti lik na odru pred pub­liko razdira žaltave na rovaš skorbuta, srbečih jajc in šefovskih nasprotnikov, ki jih je treba zapovrstjo premagati in jim tako suniti kos nadmočne morjeplovske rimarije (shanty). Kul, vedi le, da boš brez naprednejšega znanja britanske angleščine ob velik del privlačnosti zgodbe.
Ob priljudni mornarski muziki pademo v niz obra­ču­nov, ki uporabljajo znani sistem treh v vrsto po zgledu Bejeweleda. Na polje se iz štirih smeri usipljejo tematiki primerne reči, od lobanj in skal do idolov. S prst­ničnim podrsavanjem skušamo v linijo spraviti najmanj tri enake, da izginejo in naredijo prostor za nove, nam pa pustijo dobrote. Najvažnejši so denar in sablje, ki gusarju večajo moč. Nanj je treba paziti, saj na ploščo uletijo sovragi, na primer skeleti in zobatci, s katerimi se pirat bojuje, ko pride zraven.

Levo vidiš bejeweledasto igralno polje, desno raziskovalni zaslon, ko se nelinearno giblješ med lokacijami na majhnem otoku. Teh je vse prej kot malo.

Za zmago mora imeti enako ali višjo vrednost moči, ki po bitki upade. To pa je nezdravo, če je tečnob več – in ponavadi jih je. Rešujejo ga veščine, na primer pridobitev vseh zlatnikov iznenada, skok na sosednje polje in podobno. Nekatere se obnovijo, druge je treba napolniti s cekini. To je osnova za dodatne nakupe, ki pa so poceni in ne nujni. Če igraš previdno in dobro, kljub elementu sreče ne bi smel imeti takih težav, da bi plačeval čez osnovno ceno 1,79 evra.
Je pa res, da začneš delati napake, saj se špil vleče. V trudu, da bi ti dal kar največ igralnega časa, te pošlje v ducate in ducate situacij, ki se komaj kaj razlikujejo. Nasmeh ostaja, a nekoliko grenak. 

Scurvy Scallywags
Beep Games za iOS
objavljeno: Joker 241
avgust 2013

68