IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Prince of Persia: The Shadow and the Flame
Prince of Persia: The Shadow and the Flame

Ubisoft

Prince of Persia 2 iz davnega leta 1993 je bil eden izmed prvih špilov, ki sem ga kot dete igrala na očetovi 286ki. Dve desetletji kasneje ga je Ubisoft posodobil za androidne tablice in ipad. Vendar pri tem ne gre le za grafično nadgradnjo, marveč je nova izdaja obogatena tako igralno kot vsebinsko. Novi princ je podobno kot v Prince of Persia Classic, rimejku prvega dela, bolj akrobatski. Odriva se od sten, kotali se pod rezili in obvlada tri posebne napade.

Izziv igre je sprint od stikala do vrat, ki so nekaj etaž višje ali nižje. Orientacijo lajša puščica s štoparico, ki kaže v smer dvignjenih duri.

Znana zgodba govori o coprniku Jaffarju, ki je perzijskemu prestolonasledniku sunil palačo in princeso. Na nas je, da kraljeviču pomagamo priti skozi dober ducat stopenj, ki segajo od rudnikov do palač, in premagati številne okostnjaške in mesene stražarje. Če­tudi je okoliš po novem poligonski in so nivoji znotraj štirih svetov ukrojeni nanovo, ustroj ostaja zvest legendi. To pomeni pogled od strani in skakanje po ploš­čadih, izogibanje pastem, tekanje levo in des­no ter mečevanje. Za napredovanje je treba iskati stikala za odpiranje vrat, vendar je to napram originalu poenostavljeno, saj ne terja pravilnega zaporedja.

Pri skupinskih bojih so potrebni urni prsti, saj moraš princa pravočasno obrniti in ga pripraviti na zahrbtnega stražarja, ki že suče sabljo.

Sovražniki so zahtevnejši kot nekoč, saj se branijo in napadajo z obeh strani. Po novem jih je moč potisniti v rezila in pahniti v brezna, vključeni pa so še šefi, ki se ne ločijo bistveno od ostalih nasprotnikov. Bolj bi bila vesela tempiranega ubijanja velikanov, četudi s sekvencami QTE. Novost so prav tako črni oblački – mobilne pasti, ki izsesajo življenje. A za največ umrtij so še vedno krivi padci v globino ali na špice, za kar je zaslužen tudi nepopoln nadzor. Lik sicer vodimo bodisi z nazaslonskimi gumbi, bodisi z drsanjem po steklu. Deluje, a dotikabilni zaslon ni enak fizični tipki. Na srečo so odpravili globalno štoparico, ki je v stari Senci tako neusmiljeno odštevala zrna časa.
Da ni treba vselej od začetka nivoja, imamo po novem napoje za oživitev. Druga krepčila celijo ma­njše poškodbe in nadgrajujejo zdravje. Čeprav lahko za opremo in nadgradnje napadov odštejemo pravi denar, to ni resnično potrebno, kajti cekinov in robe je načeloma dovolj. Tako večino nabranih financ izkoriščamo za nabavo buzdovanov, saj v sami igri dobimo le dva žareča meča.
Pod črto je tale 2,5-evrska tablična igra kljub ob­čas­nim hroščem zadovoljiv poklon orientalski klasiki in čisto solidna dogodivščina. Vseeno pa je le ena od mno­gih igric, brez ekstra veličine in privlaka, kakrš­nega je imel Brøderbundov original.

Na omotičenih nasprotnikih je moč izvajati posebne napade, s katerimi zadaš močnejši udar, pozdraviš princa ali potisneš nasprotnika nazaj v rezila.


Prince of Persia: The Shadow and the Flame
Kimoko za iOS, android
objavljeno: Joker 241
avgust 2013

70