IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Year Walk
Year Walk

Sneti Simogo

Biti ponoči sam v mrzlem gozdu s strahom navda celo izkušene pohajalce, kaj šele mestne škrice. Če si slednje baže in povrhu občutljive sorte, se zato pred izletom v srhljivo prvoosebno avanturo Year Walk dodobra napolni z mirom. Pa zakrnele mož­gans­ke celice zbrcaj v življenje. Oboje boš potreboval.
Year Walk temelji na starodavnem švedskem običaju (razvijalci Simogo so od tam), po katerem so se izbranci ponoči lačni podali v gozd, da bi videli v prihodnost. Privzamemo vlogo enega takih trčencev in takoj izkusimo pristno vzdušje, ko nam škornji za­škripljejo po hrustljavi površini zamrznjenega snega. Brez zemljevida se po diapozitivih premikamo naprej, nazaj ali vstran, pri čemer občudujemo edinstveno grafično tehniko, zaradi katere se zdi, da okolico tvorijo narezane in skupaj položene plasti. Nadrealizem dodatno krepijo čudaška znamenja na drevesih, lutke, ki obešene visijo z vej in se jim krvavo zasvetijo oči, ko jih zasučemo, in prikazni iz švedskega izročila, ki se kmalu pojavijo.

Bäckahästen\' ali potočni konj je le ena od nakaz iz skandinavske mitologije, ki se pojavijo v Year Walku.

Konj, ki preži v potoku, leteča vila in slične grozljivosti pa nas ne ubijejo, niti se z njimi ne bojujemo. Year Walk je čistunska avantura, ki nas ne nadleguje z akcijo, marveč od nas pričakuje logično razmišljanje. Dostikrat izven sprejetih okvirov! Ko nam lutka z rokama pokaže, kako naj tapkamo po paru sov, da bosta z ukanjem odprli pot naprej, je postopek jasen. Toda sčasoma je treba uporabiti dva prsta za sledenje odtisom v snegu (ne, en ni dovolj), rahlo utrudljivo vlačiti s sabo predmete in telefon ali tablico postaviti pokonci, da razkrijemo, kaj je nad nami.
Dejansko gre večina časa za praskanje po glavi ob tovrstnih obskurnostih, za katere ni nikakršnih namigov. In celo ob tem je igra, ki stane 3,59 evra, kratka. Ne čudi se, če je bo konec v urici ali dveh. A ravno nenavadni miselni orehi dajejo Year Walku svojevrsten občutek, ki se vrti okrog srha, nadnaravnosti in osamljenosti. Ponoči boš šel v gozd še manjkrat kot doslej! 

Ljudi po nekoliko družabnejšem začetku ne boš videl kaj dosti, saj si kot gozdni tavač obsojen na samoto. Čarovniško čudaški običaj, ni kaj.

Year Walk
Simogo za iOS
objavljeno: Joker 237
april 2013

84