IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Kingdom Rush
Kingdom Rush

Sneti

Klasična, a fletna in blazno igralna je tale stolparnica priljudno risankastega, svetlega videza. Umeščena je v srednjeveški svet vitezov, volkodlakov in narcisoidnega sauronskega čarodeja, ki nad kraljestvo ljudi po­šilja zverinske minione – orke, gobline, pajke, volke, jetije. Na tebi je, da ga ustaviš, kar počneš tako, da v pogledu od zgoraj razpostavljaš trdnjave na vnaprej določene točke. Stolpi so lokostrelski, čarodejski, bombarderski in vojaški, od koder prihajajo defenzivni soldati. Na lastno pest posreduješ tako, da na ceste postavljaš pare kmečkih bojevnikov in sprožaš ognjeno nevihto. Oboje potrebuje čas, da se zopet napolni, a postopek lahko pohitriš s predčasnim klicanjem naslednjega vala. S čimer seveda tvegaš preboj fronte! Z igranjem nabiraš denar in izkušnje, s katerimi nadgrajuješ vse elemente, od kmetičev do utrdb.

Odločitev, kaj zadegati na vnaprej določena brambovska mesta, je v tej igri resna. Včasih je idealen enakomeren miks streličarjev, coprnikov, topov in vitezov, drugič je treba biti bolj radikalen.

V zasnovi izključno enoigralskega Kingdom Rusha ni nič inovativnega. Toda dvanajst scenarijev v zgodbovno slabotni kampanji s trojico težjih dodatnih je oblikovanih izredno spretno. Hudirja preprosto nisem mogel nehati igrati in še po koncu sem se vračal po zg­rešene zvezdice! Vsaka stopnja je na voljo v dveh te­žavnostih, kjer nižja sploh ni lahka in je višja hudo pasja, vsaj če ne uporabljaš trgovine, ter v treh načinih – običajnem, omejenem, kjer imaš le nekatere obram­b­ne opcije, in masovnem, kjer je val en sam orjaški.

Poti vijugajo in se cepijo, tako da je treba biti pri razpostavljanju premišljen. Zlasti ko stolpe razviješ do te mere, da izbereš nadaljnjo pot. Bodo lokostrelci ostali hitri ali bodo postali počasnejši mušketarski snajperji z odstotkovno možnostjo takojšnjega uboja? Naj se vitezi zdravijo kot templjarji ali naj se levijo v barbare, ki so boljši v napadu? Pristopov je mnogo in igra podpira kreativnost, čeprav na koncu vseeno iščeš idealno kombinacijo, ki so si jo zamislili avtorji. Sovragi prihajajo z več koncev, tako da moraš izkoriš­čati ozka grla, in so vstavljeni v spretno udejanjene valove. Ti menjavajo med masovnimi uletavanji šibkih kanalj in večjimi, počasnejšimi kolosi, ki znajo proti koncu nenavadno dolge igre zamrzovati stolpe, da jih moraš tajati s tapkanjem. To nadalje popestri tempo, ki je že tako ali tako živahen, in poudari razboritost izteka špila.
Ko vidiš, kako na zadnjem nivoju coprnik obeše­njaš­ko brije norce tako iz tebe kot Gospodarja Prstanov, veš, da je Kingdom Rush delo ljudi, ki so pri izdelavi uživali. Ti pa boš pri igranju, najsi bo na Applovih napra­vah, kjer igra košta mizernih 0,79 evra, ali v brs­kalniku, usmerjenem na Kongregate oziroma Armorgames.com, kjer je doma manj dodelana inačica.

Kingdom Rush
Ironhide Games za iOS
objavljeno: Joker 232
november 2012

84