IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Busy Scissors
Busy Scissors

Navi obžaluje dan, ko je ku­pila svoje prve frizerske škarje.

Wii je iz nas naredil marsikaj eksotičnega: kirurge, kuharje, potapljače, jogije, ribiče. Tudi oblikovanje pričesk nam je že naložil, ko smo zanimivki Bonsai Barber za WiiWare strigli krošnje raznovrstne zelenjave, grmov in dreves. V opisu (J196) smo zaključili, da je izkušnja sicer plitka, a pisana in zabavna.
Busy Scissors se frizerstva lotijo neprimerno resneje. V razvoju so sodelovali pravi lasni mojstri ameriške hiše Redken. Kot novinec v obrti si poslan naravnost v Hollywood, kjer štartaš na dnu frizerske verige. Tvoja naloga je jasna: postreči in postriči hordo razmršenih ljudi, ki se ti nagnetejo v salon. Evidenco vodi knjiga, stranke pa so razdeljene na naročene eminentneže in navaden folk z ulice. Prvi so stalni obiskovalci, ki pri­ča­kujejo zahtevnejše storitve in imajo izoblikovane značaje, obenem pa pade od njih več cven­ka. V pisani druščini najdeš bohemskega slikarja, surferko, pevko countryja, modno oblikovalko, kokošjo navijačico in slične posebneže. Skladno z napredovanjem tvoje kariere se razvijajo njihove in seveda vsi pričakujejo sočutno uho za svoje večne težave.
Glede na želeno storitev je za vsakogar posebej navedeno, katere pripomočke potrebuješ. Seznam orodja, od krtač do britvic, specialnih pomad in likalnikov za lase, je kar dolg. Če ti kaj manjka, moraš seči v žep in artikel kupiti z delom svojega zaslužka.

Sračje gnezdo
Vsako striženje je razdeljeno na stopnje, ki niso nič drugega kot spretnostne mini igre. Pri dolgih laseh pričneš z grobim odrezom, nakar bučo našamponiraš in naneseš balzam. Tu želeni del skalpa masiraš s premiki daljinca. Med striženjem potrebno dolžino loviš tako, da bežeč kurzor ujameš na natanko določenem delu skale. Konice krajšaš zamahujoč z wiiljincem levo in desno ter gor in dol. Z vlečenjem črt čupo deliš na različne prečke, z zavoji daljinca navijaš lase okrog navijalk in s čopičnimi gibi barvaš pramene. Vključeno je celo lepljenje lasnih podaljškov, ki jih izbiraš glede na obliko lasišča.
Ampak ne glede na opevanih petintrideset različnih pričesk se kmalu izkaže, kako ubijajoča rutina zna biti lasna obrt v resnici. Vse možnosti za pisan, lušten špil so v kali zatrte, saj večji del kariere nimaš no­bene besede, kako boš lase oblikoval. Prednastavljene frizure se izredno ponavljajo in so brez pravega žara. Večino glav okuješ v asimetrične paže z emotivno pokritim enim očesom. Zakaj ni spletanja kit in čopkov? Irokez? Norih ježkov? Britja na balin? Natupiranih poročnih umetnin? Filigranskega ustvarjanja vzorč­­kov na glavah košarkašev? Brezskrbno mavričnih, zme­ša­nih čup? Izdelek na koncu fotografiraš, a ob tako lutkastih facah, ubitih barvah in neprivlačnem okolju se z albumom res ne moreš postavljati.
Nekaj ustvarjalnosti se v načinu za prosto striženje odklene šele potem, ko oddelaš večurno tlako in se prek višjega stilista prebiješ k vrhu lestvice. A tudi tu je možnosti malo, saj se odločaš le med posameznimi čeladami, na kar je nametanih nekaj modulov v slogu barvanja. Špil je zatorej daleč od nadzora nad posameznim lasom, kar ponuja denimo Bonsai Barber. Tu gre bolj za klesanje kipov po prednastavljenih receptih, z ništr­cem osebnega vložka in izživljanja frizerskih ambicij.

Desni merilnik pove, koliko še manjka do konca posamezne faze. Levi s smeškom pa je odraz st­ran­kinega zadovoljstva, od česar zavisi končno pla­čilo. Žal se mnogi v salon privlečejo slabe volje in jih zlepa ne razvedriš. Kaznovana je vsaka nespretnost, kar ob bednem nadzoru res moti.


Topa rezila
Ampak dobro, tudi to bi šlo. Trauma Center je  nenazadnje na prednastavljenih spretnostih zgradil vrhunsko kirurščino, kjer si rezal in šival, da se je kar kadilo. Žal sličnega vznemirjenja v Pridnih škarjah ni, saj ga ubije tog in burleskno neodziven nadzor. Gibi z daljincem so daleč od pravih in suvanje deluje skrajno nenaravno. Občutek imaš, da lase sekaš s katano namesto s finimi škarjicami, za katere si zapravil 300 dolarjev! Najhujša mu­ka od vsega je pak končno nanašanje gela za stajling, ki vsakič znova pokvari vtis. 
Nadalje se ti vse zagnusi ob dolgih nalagalnih časih. Wii melje skoraj med vsakim korakom in izbiro. Za krajšanje časa je zraven dobro imeti kako knjigo, saj modrih nasvetov mentorice, ki so navrženi med vmesne zaslone, kmalu zmanjka. Ta risankasta tetka je obenem edini živ element tvojega delovnega mesta. Čeprav na začetku izbe­­reš ime in podobo svojega frizerja, namreč os­tajaš le neoseben par odrezanih rok. Salon je tudi drugače v vseh pogledih nerazumljivo siv, dolgo­ča­sen in neprivlačen. Da bi ga lahko s prisluženim denarjem krasil, širil in izboljševal, se razvijalci niso domislili.Pokvarjena trajna
Bolj kot se izgubljaš v monotonosti, bolj boli, koliko priložnosti so prezrli. Kul bi bilo, če bi te tak softver poučil o pomenu oblike obraza, barvnih odtenkih in kvaliteti las. Pridružili bi lahko modus za vizažiste, kjer bi navrgli kako modro o tehnikah ličenja ali hec, kjer bi isto faco poskusil odeti v različne frizure. In nenazadnje ne bi škodil kakšen utemeljen nasvet o optičnih trikih ter psiholoških vidikih, ki so bistven del dojemanja estetike. Tako pa je edini ošvrk na to temo, ko med stri­že­njem z izbiranjem vrstic dialoga strankam lezeš v rit, da na koncu kapne nekaj dodatnih dolarjev. Da je še huje, je zaslužek boren in ne poskrbi za dovoljšnjo motivacijo, da bi ublažil muke ob igranju. Zato se te polomije kljub polovični ceni ne dotikajte in je ne podtikajte niti mlajšim sestram, čeprav bi vas to ob rožnati barvi škatle utegnilo zamikati.

Busy Scissors
Little Orbit / Manifest Oranj za wii
objavljeno: Joker 212
marec 2011

35