IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Contra Rebirth
Contra Rebirth

Aggressor

Contra je še ena od tistih serij, ki bodo stežka zamrle, ker človeštvo potrebuje sito, ki ločuje zrnje od plevela. Iniciacijske obrede, ki fante spremenijo v može. Na Novi Zelandiji mladeniči skačejo z visokih skal, v zahodni kulturi pa jih izpostavimo Contri. Težko bi se odločil, kdo jo odnese bolje. 
Konami je niz s štirico (J175, 86) že uspešno pripeljal na DS, sedaj pa je tu še ReBirth za wii. A tokrat ne gre za polnopravno nadaljevanje v nizu, kot je bila Contra 4, marveč za miniaturen naslovčič za WiiWare. Igro lahko na kratko označim kot hiter fiks za retro zanesenjake, saj predstavlja do okostja oskubljeno Contro. Grafično in stilsko je zadegana naravnost v trojko (v Evropi so jo na SNESu tržili kot Super Probotector), vendar ne gre za rimejk, saj so stopnje in falotje samosvoji. Po prejšnjih delih je povzeta zgolj muzika, ki je povečini dober remiks tiste iz enice in bo veterane že sama zase spravila v neutolažljiv nostalgični jok.
Vsebino tvori pet stopenj, plus dodatna šesta, če smo dovolj moškega in prvotne končamo vsaj na hard. Vse so 2D-ploščadnega tipa, kjer z mišičnjaškim soldatom med tekom od leve proti desni tamanimo razne futuristične robotske in vesoljske falote. Ostanemo torej brez tlorisnih nivojev in takih v 3D, ki jih Contre prav tako poznajo. Ko ReBirth označim za oskubljenega, mislim predvsem na orožja in mehaniko. Poleg osnovne pokalice so tu le še tri – razpršni kanon, laser in sledilne rakete. Tudi akcija je čisto običajna, čeprav se tu naslov v dvojem malo odmakne od sovrstnikov. Že res, da je zahtevnost še vedno zelo visoka in od igralca terja brezhiben nadzor ter natančno pomnjenje vpadov zverinic, do česar vodi le stotnija poprejšnjih smrti. A ne moreš se znebiti občutka, da greš skozi igro laže kot običajno, zlasti glede na nečloveško štirko. Druga zanimivost je metalslugovski humor, ki ga čistunski prejšnji deli niso poznali. Tu se ob nekaterih scenah, kot je skakanje po hrbtih robotskih lam (ja), krohotaš na vsa usta.

Privrženci bodo veseli vrnitve Billa Rizerja v glavni vlogi, dasi je štorija še bolj hecno nesmiselna kot vse tiste iz prejšnjih delov skupaj.

Contra ReBirth je zato nekaj lahkotnejši, zabavnejši in krajši izvod serije, kot smo bili doslej vajeni. Ni pa zaradi tega dosti slabši, saj premore klasično mero absurdno odpuljenih akcijskih scen, brezkompromisne zanesljivosti nadzora ter finega dizajna stopenj, valov sovražnikov ter šefovskih obračunov. Tu je tudi privlačno sodelovalno igranje za dva, žal samo lokalno. Spričo tega je ReBirth primeren zlasti za tiste, ki se s serijo srečujejo prvič. Veterani bodo reč dali skozi v nekaj uricah – na več težavnostih, se razume. Smrt nezemljanom!

Contra Rebirth
Konami za wii
objavljeno: Joker 198
januar 2010


sorodni članki