IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Space Invaders Get Even
Space Invaders Get Even

Sneti

Nintendov spletni servis WiiWare je poln povprečnih do zanič izdelkov in mednje spada tudi Space Invaders Get Even – Taitova mediokriteta, ki bi lahko bila super, a propade zaradi osnovnošolskih napak.

Nekatera območja so videti miroljubna, a kakor hitro pripluješ nadnje, eksplodirajo v ihtavem ze­melj­skem obupu. Kot da bi jim kaj storil!

Pohvalno je, da postaneš nadzornik alienčkov, ki napadajo Zemljo, kakor tudi, da ne gre za še eno tipsko izpeljanko originalnega koncepta. V pogledu od zgoraj namreč dobiš pod nadzor leteči krožnik, ki ga obkroža stotnija pikslastih gmizavčkov. Krožnik usmerjaš z gobico na nunčaku in se svobodno spreletavaš po nivojih na površju modrega planeta, kjer je tvoja naloga uničevati označene cilje. Vmes rušiš naključno stavbovje in demoliraš nasprotnike – tanke, raketnike, letala, helikopterje, orjaške topove. Medtem ko z nunčakom usmerjaš krožnik, z wiimotom po zaslonu neodvisno premikaš merek in s klikanjem po ciljih nadnje masovno po­šil­jaš svoje tlačane. Za to imaš na voljo pet različnih napadov. Alieni te lahko zapustijo normalno, žrtvi sledijo, skačejo sem in tja, povzročijo eksplozijo ali se razporedijo v sveder. Nekateri sovražniki so bolj ob­čut­ljivi na eno, drugi na drugo obliko napada. Velikokrat je dobro poseči po izmikovalni formaciji, ki krožnik pohitri, saj zna biti sovražnih izstrelkov veliko.

Igra bi lahko bila fantastična, ampak eden od avtorjev se je odločil, da se igralec pač ne sme zabavati. Nemočna frustracija je dosti boljša.

Grafika je simpatična, eksplozije veličast­ne, akcija ne poneha, izbiranje ciljev znotraj nivojev ni premočrtno, šefov je dosti, padajo reference na B-filme in izvirne Invaderje. Ravno zato toliko bolj motijo napake. Prvič, špil teži s samo enim življenjem na nivo in odsotnostjo nadaljevalnih točk. Ko umreš, kar se zaradi nepredvidenosti zgodi mimogrede, moraš znova na večminutno hajko z rutinskim pobijanjem navadnih sovraž­nič­kov. Drugič, ko ti zmanjka alienč­kov, igra od tebe želi, da besno treseš wiiljinec ter nunčak, s čimer prikličeš nove. Se pravi, ko najbolj potrebuješ natančno vodenje in spretno ukazovanje, moraš ropotati s kontrolerjema. In tretjič, z začetnim izdatkom 500 Nintendovih točk si kupiš bore tri stopnje, ki so s slabe pol ure dogajanja komaj za okus. Če želiš več, moraš enako vsoto plačati za vsakega od treh raz­širi­t­ve­nih paketov s po šestimi nivoji. Šele ti prinesejo zanimive izzive, nove krožnike in raznolikejše cilje, kot je reševanje ujetih vesoljcev ter ugrabljanje krav, čeprav osnovne zamere ostajajo. Povrhu špil ne dobi ne več­ig­ralst­va (co-op bi sedel), ne spletnih lestvic. Kompleten izdelek tako stane 2000 točk iliti 20 evrov, kar je preveč.

Space Invaders Get Even
Square Enix za wii
objavljeno: Joker 192
julij 2009