IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Wario Land: The Shake Dimension
Wario Land: The Shake Dimension

Sneti vidi, kako deseti brat taisti ostane.

Štorijalna osnova tega klasičnega 2D platformerja, ki je namenjen zlasti deci in je obdan le s par centimetri špeha za zahtevnejše, je tipsko preprosta. Mariovemu temnemu jazu, antiherojskemu Wariu, ki ni toliko zloben kot poreden in ne toliko razbojniški kot tolovajski, je zadišalo bogastvo v Tresoči dimenziji. Tamkajšnjo princeso je ugrabil pirat in če jo rumenjak reši, bo pobasal bajne cekine. Nabriti debelušnež se tako zapodi v alternativno razsežnost s petimi svetovi - linearnimi nivoji, ki se odvijajo z leve proti desni in nato nazaj proti levi. Na poti skače, s čimer premaguje ovire, onesposablja sovražničke s hopsanjem po glavah ali jih močno žvajz­ne, da preminejo, od nas pa vmes zahteva rabo wiimota. Tega držimo postrani, torej Waria nadzorujemo z digitalnim križcem in gumboma 1 & 2, ga pa tudi tresemo. S tem sprožimo mogočen udarec po tleh ali do obisti prerukamo, kar imamo v rokah, recimo omo­tičnega capinčka oziroma vrečo z novci, da trumoma zletijo iz nje. Jasno, za razliko od skromnega Maria je Wario usekan na goldinarje, zato je poanta v tem, da jih zberemo čim več, po možnosti pa odkrijemo dodatne zaklade. Ko pridemo do skrajne desne in re­ši­mo ujeto bitjece, nas čaka čim hitrejše drvenje nazaj proti levi do začetka, ki je namenjeno predvsem temu, da počistimo zakladke, ki jih prej nismo mogli. Vmes nas preseneti šest staromodnih še­fov, ki jih usu­jemo na podlagi enostavno določljivega vzorca. Nato se preselimo v sledeči svet in tako po šestih, sed­mih urah brodenja po ledu, lavi in zelenjavi, pa tudi malo bolj izvirnih nivojih, kot je kazino, zaključimo z igranjem. Če nas ne vzburjajo skrivnosti, ki so zahtev­nejše od temeljne vsebine in pridodajo še par uric. Ko jih osvojimo, pred tamalimi izpademo obvladaški frajerji.

Za razliko od številnih wiijevih iger je risankava grafika ostra kot britev. Le prave slike 16 : 9 ni, ker sta tu robova.

Shake Dimension je igralno povsem neproblemati­čen, saj ga odlikujejo klasično brezčasen Nintendov di­zajn, natančen nadzor, razgibanost in zabavnost. Tak­isto je hvalevredna izvedba, ki temelji na odlični, ročno izrisani 2D grafiki, ki daje vtis risanke v gibanju in raznoliki glasbi. Žal pa je špil preveč plitek in lahkoten, da bi ti v glavi zapustil razo. Mnoge zanimive ideje se ne razvijejo, elementi se ponavljajo, avtopilotno skakanje s pravim razmišljanjem dopolnijo šele ekstra izzivi, izkoristek wiimota je slab, nagrade za trud z dodatnimi cilji so švoh. Kul igr(ic)a za mlajše bratce in sestrice, sam pa boš s srcem ostal pri bolj ambicioznih projektih tipa Super Mario Galaxy.

Vmes krmilimo tudi frčoplan in podmornico, a se oboje čuti nekam površno, tako kot še dosti izvirnih elementov v igri.

Wario Land: The Shake Dimension
Nintendo za wii
objavljeno: Joker 183
oktober 2008

72