IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Family Ski
Family Ski

Navi gre s plaže na sneg in se po bregu nizdol spušča kar v kopalkah.

Poletje je hecen čas za izdajo smučarske igre, ampak nič ne de. Pri­ča­kovani Family Ski (v Ameriki We Ski) je tu in wii­­­­jeva deska zdaj ni obsojena samo na drgnjenje Wii Fita. Po bregu lahko drviš kot ge­ne­­ričen striček ali tetka, ki mu starost, stas, obličje, cunje in opremo izbereš iz prednastavljenih možnosti. A veliko bolj smiselno je vpreči miije, čeprav jim za razliko od sestavljenih pajackov na bu­­čo ni moč posaditi kap in očal. Miijasto igranje v družbi je prav­a draž Family Skija - tudi zaradi luštnih fotk, s katerimi polniš albu­me.

Kot na pravem snegu je tudi tu po­seben užitek raz­de­vičiti svežo prepro­gico, ki jo za se­boj pusti ratrak.

Najprej se je priporočljivo vpi­sa­ti v smučarsko šolo, saj je spoznavanje s preprosto nadzorno shemo tako najbolj gladko. Edino lekcijam ne bi škodilo malce manj dolgovezenja, kar moti zlasti pri učenju smučarskih trikov. Srž vsega je naveza kontrolerjev, ki simulirata smučarski palici. Z mahanjem se poganjaš naprej in si pomagaš pri štanfanju. Če se skloniš z rokama naprej, se bo tvoj smučar postavil v prežo za smuk, s kriljenjem loviš ravnotežje pred padcem in podobno. Za pluženje in frajersko vijuganje med kuclji rabi tiščanje namenskih gumbov. In kje je pri vsem tem deska za Wii Fit? Vlogo ima pri zavijanju, kjer se s prena­ša­njem teže med nogama ob­račaš v levo in desno. Če dile nimaš, za zavoje poskrbi nagibanje igratorjev v ustrezno smer.
A žal se pručka izkaže le za bonbonček, da je zadoščeno protokolu in lakoti ljudstva po koriščenju plošče. Medtem ko je pri podigrah v Wii Fitu hitrost ključno odvisna od nagibanja naprej in nazaj, tako kot pri pravem smučanju, je tu deska samo plitko usmerjevalo, ki komaj kaj doprinese k realizmu. In še nekje je razočaranje: podloga za več­ig­ralst­­vo ne pride v poštev. Vsa družba mora vihteti daljince in nunčake, kakor ni mogoč niti priklop dveh ali več desk. Nerazumljiva kratkovidnost, ki igri čisto po nepotrebnem zbija vrednost.

Vožnja na vlečnici je le okrasek, saj je moč na vrh skočiti tudi neposredno z zemljevida.

Celotno vsebino je drugače moč izkusiti sam ali v družbi z razdeljenim zaslonom. Prosti način obsega vse smučišče, kjer med vijuganjem in zibanjem na se­de­žnicah srečuješ ljudi z nalogami. Te se precej po­na­vljajo in obsegajo slalomiranje, ustavljanje na zapo­vedani zaplati snega, iskanje izgubljenih palic, očal in sličnega, lociranje izgubljenih učencev, zalezovanje gozdnih prebivalcev ... Za nagrado dobi­­vaš točke, ki omogočijo nakup nove smu­čarske opreme. Ločen modus je namenjen tekmam, in sicer smuku, slalomu ter izvajanju trikov, kjer si je treba zapomniti precej kombinacij gumbov ter mahanja.
Vizualije so pri vsem tem narejene z odliko. Snežne poljane so čarobno lepe in iskrive, po­leg dnevne je na voljo nočna smuka z os­vet­ljenimi strminami in ognjemeti. Vzdušje je pristno smučarsko, manjkajo le plaže za sončenje in kak deskar, saj po planjavah švisti izključno folk na dil­cah. Prog je dober ducat, poimenovane so po živalih in so barvno označene glede na težavnost. Poleg položnega zajčka za začetnike imamo kucljate, nesplužene in poledenele piste, dolge gozdne panorame in ostalo klasiko.

Akrobacije so ena boljših plati igre. Posebej kul so za igranje v več, ko se vsi hkrati spustijo po progi in se družno lomijo na skakalnicah.

A kakor se zemljevid spočetka zdi obsežen, Happy Ski Resort raziščeš dokaj hitro. Čeprav dričanje ni za­res upokojensko in je mogoče na kaki grbini fino zleteti, s kom karambolirati ali kratko malo butniti v drevo, mu manjka dinamike in adrenalina. Deskina omejenost se najbolj kaže pri dirkah, kjer je občutek hitrosti le redko zadovoljiv. Nekaj izziva je vsaj v pehanju za dobro oceno, ki jo špil podeli glede na tvojo spretnost in eleganco na po­sa­mez­ni progi. Škoda torej, da špilu niso vdahnili več naprednosti, saj izpade komaj kaj več od dodelane­ga tehnološkega dema, kjer ve­či­no vsebine izkusiš v nekaj uri­cah. Z novo opremo bi lahko fasali naprednejše tehnike smučanja, recimo telemark, a se zadeva ne ukvarja kaj dosti niti s pravover­nim karvingom.
Family Ski tako pade v tipičen wii­jevski koš: za samotarske, iz­ku­še­ne igralce ni, se pa zna z njim čis­to spodobno zabavati kaka družina. Kot pove ime, je idealen za večgeneracijsko igranje in nema­ra za spoznavanje s športom, preden se familija odpravi na zaresne zimske po­čit­nice. S tem ni nič narobe, tudi take izdelke potrebujemo ... A ne po polni ceni! Evrski petdesetak je nemarno veliko za tako skromen nabor dejavnosti. Za ta denar bi morali že skoraj pridati dilo, saj je zadeva rojena spremljevalka hardvera, podobno kot Wii Play in Sports. V brk se nam (spet) smejijo Čezlužniki, kjer je zadevščina polovico cenejša.

Family Ski
Namco Bandai za wii
objavljeno: Joker 181
avgust 2008

62

 
 
sorodni članki