IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Battalion Wars 2
Battalion Wars 2

Lično risankavo + lužasto plitko = obi­čajna wiijeva igra? Sneti je v skrbeh.

Čeprav se 'Battalion Wars' sliši blizu 'Advance Wars', nima dosti skupnega s strateško serijo z drkalic. Tako kot izvirnik za gamecube je BW2 na­žigaška akcijada s taktičnimi elementi, ki me­ri na povprečnega špilavca. Je risankasta, glasna in delno humorna, a nezahtevna do te mere, da se bo izkušen špilavec počutil kot vlakec na tračnicah.

Pravzaprav nudi BW2 eno lepših podob na wiiju.

V kampanji, ki znese kakih devet ur in je ovita v hecno štorijico brez dometa, zaporedoma igramo kot po­velj­niki šestih strani. Izbrano enoto nadzorujemo iz tret­je osebe, medtem ko ostalim dajemo enostavne uka­ze (sledi, čakaj, napadaj, brani) in preskakujemo med njimi. Odvisno tega, na kaj naletimo, v skladu s sistemom kamen - platno - škarje. Če je capin v tan­ku, bo pravšnja izbira bazukaš, nad letala se bomo spravili z AA-vozilom, kontroliramo pa tudi frčoplane, ladje ter podmornice. Nadzorna shema je anjfoh in ne povzroča težav, razen pri letečnežih, kjer je treba v učinkovito kontrolo vložiti nekaj truda.
Vse to se morda sliši strateško, a potencial se ne udejanji, saj ni razporejanja po karti, dočim so enote, ki jim ne nadzoruješ, tako butaste, da se ne znajo same ni­ti umakniti. Namerno najučinkovitejši način igranja je tako združitev v armadico, ki se premočrtno vali da­lje in dela pinjau. Hja, da se otroci, stari ateji in ma­mi­ce, ki se želijo poigrati, ne bi ustrašili zap­le­te­nosti. S tem načeloma ni nič narobe, toda zato BW2 nima sko­raj nobene globine. Ne glede po­veljevanja, ne gle­de streljanja. Ves štos je v izbiri pra­ve enote za na­men, kar je večinoma samoumevno, in precej eno­s­tavnem poka­nju. Namen izdaja tudi sestava kampanje s kratkimi misi­jami, ki si da dolgo op­ra­vi­ti z učenjem in šele na kon­cu postreže z malo iz­ziva. Več ga je v multipla­yerju za samo dva so­de­lujoča. Načini so trije: co-op, a le v nekaj iz­bra­nih misijah, assault (eden napada bazo, drugi bra­ni) in skirmish (deathmatch). MP obratuje dobro, a žal ne pozna skoraj nobenih nastavitev. Večji minus pa je, da ni nobenega dru­žabništva na enem wiiju.

Letala spuščajo simpatične zajčje bobke. (W)iiiii!

Ne morem reči, da BW2 ni zabavna reč. Razčefuk je diznijevsko spektakularen, misije pa so razgibane, od klasično uničevalskih do izvidniških ter vozniških. A hkrati je igra nezahtevna, plitka in že kar trapasta, s čimer razkriva temno plat wiijeve revolucije. V st­re­že­nju nedeljskim špilavcem se namreč skriva velika nevarnost podebiljenja naše priljubljene zabave.

Battalion Wars 2
Nintendo za wii
objavljeno: Joker 176
marec 2008

67