IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Resident Evil 4
Resident Evil 4

Ri-ri-rilis? Wii-wii-wiiwiis! (Sneti, ki se mu meša od napetega vzdušja)

Že zombakeljska piščeta krulijo, da je Resident Evil 4 (J140, 92) ena najboljših iger novega mi­le­nija, če ne nasploh. Aduti te tretjeosebne akcijske pustolovščine so izredno do­mišljen tempo, melasasto vzdušje in počasnejša, taktična strelska akcija, ki pa adrenalin kljub temu nabije v neslu­te­­ne višave. Capcomu vsa :ava: za to mojstrovino.

Nadzor množice je v RE4 bistven element. Vedeti je treba, kdo predstavlja večjo grožnjo, zato je akcija precej taktična.

Ki seveda ni ostala le na gamecubu, koder je pristala najprej. Izvirniku je sledila verzija za PS2, ki je anima­cije, na kocki narejene z motorjem, spremenila v vna­p­rej pripravljene filmčke, dodala igranje z Ado na­me­sto samo z Leonom ter pričarala frišno orožje in alternativne oblekice. Žal so lastniki Vaderjevega opekača hkrati dobili slabšo grafiko, zlasti glede naprednih svet­lobnih učin­kov, ki so na gamecubu ustvarili dosti vz­dušja. Vendar playstation 2 ni bil kon­čna pos­taja, saj je založnik pred kratkim udejanjil polomljeno verzijo za PC (J163, 75), zdaj pa še inačico za wii.

Ko kanalja na tebi stori zgrabjot, je na vrsti bolj ali manj div­je mahanje z wiiljincem. Na taisti način sekljaš z nožem in če­prav se sliši kot nepotrebnost, prijem izboljša vzdušje.

Za razliko od Ninja Gaidena Sigme za PS3, ki Blackovi podlagi doda očitno ko­ličino novosti (dasi te niso vedno pos­re­čene), ni Pri­krito zlo na prisekančku nič drugega kot izvedenka za PS2 z grafiko z gamecuba. Nalašč za wii niso vdelali prav nobene dobrote, kar meji na nezaslišanost, in tudi grafika je kljub številnim umetniškim potezam že dosti ostarela. Ocena bi bila gotovo za deset pik nižja, če ne bi nadzor z daljin­cem & nunčakom subtilno spremenil igranja. Elegantna shema omo­go­ča hitrejše, miški podobno premikanje merka, s čimer v principu laže nadzoruješ pošastke, ki te želijo poma­licati. Medtem ko si na kocki, PS2 in peceju muho vo­dil počasi ter lagodno in je bilo bistveno, kakšen vr­s­tni red si ubral pri krepavanju gnusob, je na wiiju to drugače. Ker količina so­v­ražnikov ni prilagojena, je ta ver­zija načeloma malce lažja od treh sorodnic. Drži pak po drugi strani, da je zdaj laže zgrešiti in se vdati paniki, tako da je ob­čutek ipak do neke mere svež. At­mo­sfersko je tudi mahanje z wiiljincem pri tem, ko te kak zajebani ostudko popade za vrat, ogibanju skalam ter mahanju z no­­žem.
Tisti, ki ste špil ze predelali na kocki oziroma PS2, bi morali biti veliki fani, da bi znova odšteli EUR, čeprav je cena slabih 40 bruseljčnikov nižja od običajne. Vsa­k­do, ki se s to mojstrovino še ni spoznal in ima wii, pa si jo zdaj dolguje!

Resident Evil 4
Capcom za wii
objavljeno: Joker 169
avgust 2007

82