IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Pinball Arcade
Pinball Arcade

FarSight Studios l PS3, X360, vito, mac (10 EUR) l iOS (0,79 EUR + par evrov za mizo) l Android (zastonj + par evrov za mizo)

Fantazijskost pri Pinball Arcade ne pride v poštev, saj je ta hvalevredni, napol navdušenski projekt ameriškega studia FarSight osredotočen na poustvaritve slavnih resničnih marjanc. Za začetek so odkupili licence podjetij Bally, Stern, Gottlieb in Williams, njihovi načrti pa so veliki, večletni. Optimističen velja biti zlasti zato, ker imajo dolgoletne izkušnje s kovanjem virtualnih posnetkov pravih marjanc – njihova sta denimo cenjena Gottlieb in Wi­l­liams Collection.

Detajl iz fliperja Arabske noči.

V osnovnem skupku za xbox 360 ter PS3 (nakup za slednjo konzolo odklene verzijo za vito in obratno) so štirje fliperji. Najstarejši in najslavnejši je vesoljski Black Hole iz 1981, katerega samosvojost je manjše, na glavo obrnjeno igralno polje pod osnovnim. Ker gre za mizo, ki je prinesla največ denarja v zgodovini marjanc, njena kakovost ni vprašljiva. Iz leta 1995 prihaja čarodejski Theatre of Magic, ki ustvarja lunaparkovsko vzdušje in je njega dni strašansko navdu­še­val z vrtljivim stolpom, navideznim izginotjem žogice ter njenim lebdenjem. Še danes so ti efekti kulski. Leto 1996 je dalo beduinsko načičkani Tales of the Arabian Nights, kjer žogica prav tako lebdi. Na tej mizi tematiki ustrezno ciljaš duha iz svetilke, preigravaš Šeherezadine pripovedke in nabiraš dragulje. Najnovejši je Ripley's Believe it or Not iz 2003, kjer lahko odkleneš sprva nedosegljiv del polja, omogoča pa tudi ripleyjevsko rajžanje po navideznih celinah.
Kakor cenim Zen Studios, so mize v Pinball Arcade vseeno stopničko više. Dve od naštetih – Arabian Nights in Theatre of Magic – sta na lestvici najbolje ocenjenih na IPDB.org (Internet Pinball DataBase) in sta izvrstni, ostali pa za njima ne zaostajata dosti. Fizi­ka je odlična in se dejansko rahlo spreminja med po­sameznimi marjancami, saj se avtorji trudijo, da bi bila izkušnja kar najbolj avtentična. Grafika je lepa, mogoče za spoznanje groba, in zvok tak, kot se šika. Spisali so tudi podrobna tekstovna navodila za vsako prizorišče, kjer se ob postavkah pogled približa ob­rav­na­vanim delom mize. Še vedno pa se ubadajo z nekaterimi hrošči in rahlim zamikom (lagom) pri sp­ro­žanju fliperjev na PS3. Ostale inačice so instantno odzivne.

Cirqus Voltaire je doplačniška miza, ob katero se nikakor ne morem obregati

Razen tega motijo le obrobne zadevščine, kot so ma­n­­ko spletnih turnirjev, navpične postavitve v sobnih verzijah in operaterjevih menijev. Glede slednjih mi je producent Norman Stepansky zaupal, da "smo to možnost sprogramirali, vendar je zaenkrat na voljo le tistim, ki so nas izdatneje podprli na Kickstarterju, in še razmišljamo, ali bi jo ponudili v nakup." Na xboxu 360 pa boš negativno presenečen nad malce slabšo grafiko kot na PS3 in, zavoljo Microsoftovih kapric, zaenkratno nezmožnostjo nakupa dodatnih miz. Te redno zamujajo tudi na PS3 ter viti. Itak je več mesecev trajalo, da je ameriškemu lansiranju sledilo evropsko. Stepansky: "Težava je v procesu odobritve. Na Androidu tega sploh ni in fliper je tam na voljo takoj, ko ga izgotovimo. Applova odobritev za iOS traja sedem do deset dni, za PS3, vito in xbox 360 pa veliko dlje. Zato bodo konzole nove marjance dobivale redkeje, vendar jih bo v vsakem paketu več. V vsakem primeru je naš cilj zagotoviti dve mizi na mesec." 
Bolj poučeni se že slinijo nad Addams Family, vendar ta najbolj slavna marjanca zaradi niza dragih licenc ostaja na seznamu želja. Ta hip je moč za nekaj evrov po komadu na iOSu, Androidu in ameriškem PSNju dokupiti štiri odlične prenesenke: Cirqus Voltaire, Funhouse, Medieval Madness in The Bride of Pin-Bot. Vse razen slednje so med prvo deseterico na IPDB. com, kamor FarSight ciljajo za naslednje projekte. Na Kickstarterju so že zbrali več kot 55.000 dolarjev, kolikor so potrebovali za prvaka Twilight Zone. Za nameček so pokrili stroške za številko dve, Star Trek: The Next Generation. V četrti razširitvi sta Black Knight in Creature from the Black Lagoon, jaz pa še vedno čakam Flasha Gordona ... 


Pinball Arcade
za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 229
avgust 2012

90