IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City

Case voha gnilobo, toda zombiji nimajo nič s tem.

Stranski špili iz serije Resident Evil, ki jih Capcom občasno zaupa tujim kova­či­jam, tradicionalno ne dosegajo veličine osrednjih delov. In glej, ponesre­či­lo se je tudi pobom iz Slant Six Games, ki so se namerili ustvariti svojevrsten klon Left 4 Deada.
Prizorišče te tretjeosebne klavnice zombakljev je fanom dobro znani Raccoon City, v katerem se je razpasel stra­šans­ki T-virus. Pozabljenja vredna zgodbica ve­li, da korporacija Umbrella na kraj incidenta pošlje štiričlansko moštvo, ki mora uničiti dokaze o vpletenosti zlobne farmacevtske družbe. Tu v igro vstopiš ti in prevzameš vajeti enega od komando­sov. Ostale nadzorujejo silicij ali živi pajdaši, ki se lahko tvoji (in ti njihovi) štorijalni kampanji pridružijo po spletu.

Po surovi strelski plati tvoji sodelavci niso od muh. Jih pa pri de­lu ne gre preveč podrobno opazovati, saj uzreš kup smešnosti.

Izkušnje, ki so jih Kanadčani pridobili s kovanjem špilov iz sorodnega niza SOCOM, se niso obrestovale. Seznam naš­te­vanja zašuštranosti lahko začnem pri laboratorijskih, pouličnih in sličnih generičnih lokacijah, ki so jih v želji, da bi izpadle vzdušne, pretirano zatemnili. Na­daljujem z ducati likov z domnevno različnimi poklici, med katerimi je moč preklapljati med posameznimi kampa­njskimi misijami, kjer pa so odstopanja tako majhna, da sploh ni važno, za koga se odločiš in kdo od ostalih te pospremi na premočrtni klavski pohod. Edinole zdravnico je dobro imeti ob sebi, če igraš na najvišji težavnosti, sicer pa ni panike.
Umetna pamet je takisto pod vsako kritiko. Tako kompanjoni kot običajni zombiji, trdo­ži­vej­ši mutantski stvori in oboroženi soldati najraje brezglavo tekajo naokoli in se ves čas kam zatikajo, kolegi pa te ne znajo oživeti, čeprav ti njih lahko. Prav tako je sumljivo zaznavanje zadetkov, saj nekateri sovragi kar nočejo umreti, in nerodno je samodejno počepanje nadzorovanega lika v zavetje scenskih elementov. Da o kvazišefovskih srečanjih z iznakaženim dohtarjem Berkinom, kjer špil slepari z nevidnimi zidovi, ne izgubljam besed.

Samodejno skakanje v zavetje se sliši fino, vendar se od gradnikov okolja v kaotični akciji pogosto težko odlepiš.

Zgodbovna kampanja je sicer opremljena s pri­tiklinami, kot sta stopenjsko razvijanje lika in odklepanje novih orožij ter pripomočkov. A te zaživijo šele v multiplayerju, ki pozna štiri načine: deathmatch, različico zavzetja zastave, survivor, kjer mora moštvo preživeti do prihoda helikopterja, in heroes, v katerem se pomerita ekipi slabih in dobrih fanov in koder naletiš na legendarne like, kot so Leon Kennedy, Jill Valentine in Ada Wong. Ko umetna pamet ni vpletena, je Raccoon City še kar užitna tretjeosebna rešetalščina. V splošnem pa gre za naslov, ki je blagovni znamki kvečjemu v sramoto. Ostani pri Left 4 Dead.

Resident Evil: Operation Raccoon City
Capcom za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 225
april 2012

40