IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Uncharted 2: Among Thieves
Uncharted 2: Among Thieves

Sneti Polo pleše kolo, tako v multi kot v solo!

Ta film si že videl. Videl si rahlo zmedenega in šeprtljavega, a postavnega junaka s smislom za humor, ki po vsem svetu jaga starodavne artefakte. Videl si babi - bjondino in črnolasko, afkors -, ki mu delata družbo, ga vzburjata in živcirata. Zlobneža, ki hoče preseči svojo človeškost in spotoma zavladati svetu. Njegove soldate, ki radi padajo pod točo svinca. Orjaške templje izgub­ljenih kultur, polne priročno razporejenih kamnov, ploščadi in vrvi za plezanje. Ancientne stroje, ki molče čakajo, da jih po stoletjih mirovanja nekdo spravi v pogon. Šur, videl si ta film z Indiano Jonesom, Laro Croft in še kakim podobnim pustolovcem ali pustolovko. Nisi pa ga še igral. Vsaj ne na tako zloščen, udaren, do zadnje kinematografske podrobnosti premišljen način, kot ga je v Uncharted 2: Among Thieves izdelala grupa Naughty Dog.

Zadnja leta imaš v igrah kar pogosto partnerke, od King Konga do Prince of Persia. Malokod pa je odnos tako mesen in verjeten kot tu.

Kot enica (Joker 173, 86) igra ni prav zapletena in ne potrebuje petstranskega opisa. Na podlagi uveljavljenega recepta sestoji iz dveh ključnih delov: tretjeosebnega streljanja in plošča­de­nja, ki prehajata eden v drugega ter se včasih prekrivata. (Beri: med naži­ga­njem si s skakanjem in plezanjem po­iš­češ boljši položaj.) Seveda je isti tudi glavni junak, lahkoživi avanturist plus arheolog Nathan Drake. Ploščadenje, ki se zgleduje po Prince of Persia in Tomb Raiderju, je klasično moderno, torej z gumbom skočiš, nakar z levo gobico usmerjaš lik, ki visi z robov, se vzpenja po opekah v zidu ali binglja s kake vrvi. Ni tako enostavno kot v Assassin's Creed, ni pa tudi Mario. Pokanje je pak znova narejeno po zgledu Gears of War, kar v prvi vrsti pomeni, da te količkaj daljše bivanje na odprtem hitro stane življenja. Treba si je najti kritja za škatlami, stebri, mizami, kamni in kontejnerji ter od tam trositi krogle proti dokaj sposobnim sovražnikom, ki zdaj pokajo z razdalje, zdaj napredujejo proti tebi. Manj zdržljivi objekti, zlasti leseni, se radi raztreščijo, kar je plus, če za njimi zalotiš barabo, in minus, če si za njimi ti. Vnovič lahko razen največ štirih bomb nosiš le dve orožji, torej pištolo in strojnico ali puško, pri čemer je nabor večji kot v marsikateri stoodstotni streljačini. Sega od švohnejših pištolic, desert eagla in mogočnih revolverjev do kalašnikovk, šibrenic, ostrostrelk, minometov, samostrelov in terminatorskih rotirajočih kanonov. Za pasom ne moreš imeti veliko streliva, zato je treba ob nepazljivosti dostikrat po municijo ali novo krepelo v sredino ob­ra­ču­na kot po kostanj v žerjavico, kar pridoda k adrenalinu. Zgrešiš kar pogosto, saj imajo močnejša orožja dosti odsuna, nasprotniki pa nosijo zaščitne jopiče, kovinske oklepe ali velike ščite. Če ne gre drugače, lah­ko koga tudi na gobec, in sicer tako, da stečeš obenj, nakar drkaš en knof in občasno pritisneš drugega za ogibanje. Je pa to ponavadi recept za samomor, saj te tačas njegovi kolegi puransko napolnijo s kroglami, če te zagledajo.

Ker se igra premika hitro in nikdar predolgo ne ostane na igralnem ali filmskem delu, je odlična za to, da nekdo zraven gleda in kibicira.

Hecno je, da je tokrat manj opazen poškodbeni model, saj naokoli šepajočih tolovajev malodane ni. A zato je bolj izraženo tiholazenje, ki bojevanje popestri in mu da novo dimenzijo. Veliko spopadov se začne tako, da stra­žar­ji vnemar postopajo oziroma te bolj ali manj zagreto iščejo. Dokler te ne zasa­či­jo, imaš priložnost, da sklonjen tekaš med objekti in iš­češ trenutek, ko boš capina za­lotil od zadaj ter ga hipoma onesvestil. In tudi, ko se te zavejo, lahko koga presenetiš na ta način. Če si dober, lahko z nindža pristopom nasprotne vrste pošteno zredčiš, ako ti bolj sede rešetanje, pa pač ostaneš pri njem.

Marsikod je ovira za napredek previsoka, zato Drake sopotnici s pritiskom na trikotnik nastavi ravbarsko, ona pa mu spusti lojtro.

Uncharted 2: Among Thieves
Naughty Dog / Sony za playstation 3
objavljeno: Joker 195
oktober 2009

91
okvirčki:

Dodatna vrednost