IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Killzone 2
Killzone 2

Sneti gre vonjat vojno na drug pla­net, a se počuti kot doma.

Kdor išče izdelek, s katerim bo dodobra izkoristil svoj sobni video-zvočni sistem, ga je na­šel. Prvoosebna nažigačina Killzone 2 nizozem­skih Guerilla Games je oda grobi energiji staromodnih strelskih spopadov, ep testosteronskim mo­ža­kom, ki gredo v ne tako oddaljeni prihodnosti z Zemlje na vojsko na planet Helghan. To je rodna gruda Helghastov, nekdaj ljudi, ki so mutirali v nepopus­t­ljive zavojevalce in s katerimi se zemeljska Interplanetary Strategic Alliance zaplete v dolgotrajen spopad. V enici, ki je izšla za PS2 in je v Jokerju 137 pokasirala nezavidljivih 60, sta se frakciji udarili na planetu Vekta, zdaj pa se sulica zapiči v Helghan. Iz česar sledi, da bo drek še petkrat bolj frčal na vse strani.

Okoljski učinki, kot so zavese prahu, ki jih gradi veter, so izredno lepi in so prisotni tudi v večigralstvu. Halo 3 je ob tem videti prav risankav.

In res, od prvega trenutka po hudem uvodu, ko se v vlogi poročnika 'Seva' Ševčenka znadeš na tujski prsti, se tvoji čuti jamejo ukrivljati pod neusmiljenim naskokom. Kameradi in Helghani krepavajo v srditi strelski zavesi, kri prši iz preluknjanih teles ino lobanj, vsepovsod cvetijo eksplozije ter dimne vlečke, medtem ko umirajoče sonce okoliško vodo spreminja v tekočino dogajanju primerne barve. V nekaterih pogledih, kot je kvaliteta tekstur, je pogonski motor za spoznanje švohoten. Toda le razvajen cinik, ki že dolgo ni imel babe, lahko na ta rovaš spregleda celokupno razčefukalno odličnost. Njo krepko dopolnjujejo grozeča temačna kovinskost, mogočna arhitektura in stilistično perfektna ikonografija v nacističnem slogu. Kompleksnost zaokroža spodobna fizika, ki skrbi za odpadanje kosov zaklonov, naokoli leteča telesa in z betic zbite čelade, pri čemer gladkost trpi le občasne manjše padce. Pika na i pa je zvok, ki zaobjema vr­huns­ke učinke s poudarkom na avtentičnem regljanju orožij, hrumečih basih in kričanju, ter veličastno in­štrumentalno glasbo, ki so jo v izvedbi mnogih članov Londonskega simfoničnega orkestra snemali v legendarnih studijih Abbey Road. Bogata zvočna slika, nativno izbljuvana v 7.1, je slastna kot malokod, saj na spodobni opremi razločno slišiš vsak efekt iz zbirke preštevilnih in zlahka samo z ušesi ugotoviš, od kod streljajo nate ali kje bo razneslo piskajočo granato.

Ždetje v robotu je podobno neizkoriščeno kot v FEAR 2. Občutek je hud, a bistvo je enostavno v tem, da z dokaj varne razdalje razpošiljaš rakete.

Marsikdo, zlasti neizkušenec in nekritičen (ameriški) najstnik, se bo mimogrede izgubil v tehnološki špici in zaprmej trdil, da je Killzone 2 najboljša stvar po osvoboditvi iz koncentracijskega lagra. Tega mu počez ne bo moč zameriti, saj se igra solidno. Srž je besno rešetanje iz mnogih klasičnih orožij, od pištol in šotganke prek strojnic in mitraljezov do bazuke, snajperke ter curkastega metalca plamenov. Nič plazemskih kanonov? Hja, KZ2 ni usmerjen v orenk znanstveno fantastiko, marveč fura zmes druge svetovne s futurističnimi pritiklinami, kot so leteči in hodeči roboti. Ki niso nič drugega kot gibčnejši tanki. Toda nažiganje ni golobrado, marveč ima taktičen pridih. Če pritisneš L2, se namreč prižameš ob zaklon, nakar kukaš izenj, razpošiljaš svinec in se skrivaš nazaj. Sistem, ki črpa iz Gears of War, kljub prvi perspektivi namesto tretje deluje dobro ter na višjih težavnostih poudarja razporejanje v prostoru, natančnost in previdnost. (Na nižjih je večinoma enako učinkovito jurišanje s kopitom ali z nožem, s katerim objajčiš na ducate soldatov, preden izdavijo FERDAMT.) Pri tem imajo orožja odsun, tvoj lik še zdaleč ni arkadno hiter, pogled pa se ob poškodbah, ki jih dobivaš, megli in rdeči, zato se ne moreš iti kobilice z laserskimi očesi. Vmes sedeš še v roboteja, ki izstreljuje rakete, mitralješko kupolo na vesoljski križarki in tank.

Špljocen haben! Na žalost pa ne dobiš priložnosti, da bi račune poravnal v vlogi Helghasta. Itak – kdaj smo v WW2-streljanki nazadnje igrali kot Nemec?

Killzone 2
Guerilla / Sony za playstation 3
objavljeno: Joker 188
marec 2009

80