IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Ridge Racer 7
Ridge Racer 7

Tam, kjer Reiko cveti, tam, kjer sklopka smrdi - tam je Sneti!

Ridge Racer 7 je paradoks. Kako je lahko nekaj tako utrujeno, a vendar tako leti? In kako lahko nekaj tako leti, čeprav je tako utrujeno? Zgaranost je očitna, saj špil ni nič drugega kot pošrauf šestice z xboxa 360 (J152, 80). Isti grafični pogon z nekaj dodatnimi učinki in prikazom v 1080p, pa skorajda enako, docela arkadno igranje. Rečeno drugače: gas do ploha in tristo na uro po ravnini, ko prideš do ovinka, pa ne bremzaš, temveč avto postaviš pošrek in nemoteno nadaljuješ. Za večjo hitrost je tu spet večstopenjski nitro, medtem ko se vsaj pol igre furaš po enakih nivojih kot v RR6. Drži, lastniki PS3, ki nimajo xboxa ali niso igrali šestice, tega ne bodo opazili. Toda k napredku serije in iger vobče tako zrcaljenje ne prispeva. Za razliko od načina World Xplorer je tu predrugačena kariera, sesekljana na tri okvire dirk. V enih nabiraš točke za pokal, v drugih se trudiš za nove avte in dele zanje, v tretjih pa se pehaš za rekordi. Škoda le, da traja ure, da umetna pamet postane nadležna in da prideš do res dobrih bolidov. Prav tako je mogoč multiplayer, bodisi za dva na enem zaslonu, bodisi za štirinajsterico na spletu.

Grafika ne izkorišča baš obljubljenih sposobnosti PS3, ni pa slaba. Svetlobni učinki so lepi, število sličic na sekundo stabilno.

A počena guma cela postane (in spet počena ... in zopet cela .... in okoli), ko jameš avto predelovati, ga krancljati ter dodajati kose, ki ga pohitrijo in iz nitra naredijo strateški element. Različne variante pospeška pomenijo različne pristope na stezi in čeprav RR že doslej ni bil ravno plitek, v sedmici doseže zavidljiv nivo strategije. Hec je zopet v nizanju driftov, ki ti dajejo nitro: če to počneš ob pravih trenutkih, lahko progo prevoziš malodane nenehno postavljen postrani in pičeč kot vihar. Drži, v rokah neznalčka je Ridge Racer dolgčas. Toda obvladač razkrije premišljeno sredico.
RR7 je klasičen Ridge Raceeeeeer!, ozaljšan z ravno zadosti novega, da nateg le ščemi, ne boli. Je klasičen in inovativen, zanimiv ter dolgočasen, starikav in novotarijski. Veš, da ti spet prodajajo ista jajca, veš, da bi lahko bile izboljšave konkretnejše - toda zaradi perfektnega arkadno dirkaškega bistva in edinstvenega poudarka na samosvojem driftanju ne moreš nehati igrati. In paradoks se nadaljuje. Očitno v večnost.

Besedilo ob oceni si zapojte na melodijo od 'Kjer murke cveto'. V igri je ne bo, saj ni moč sluhati lastnih komadov.

Ridge Racer 7
Namco za playstation 3
objavljeno: Joker 167
junij 2007

75

sorodni članki