IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » F1 Championship Edition
F1 Championship Edition

Sneti ne zmaga Hockenheima, ker ga preveč boli analka zapiralka.

Opis prejšnje Sonyjeve formulščine, F1 06 za playstation 2, sem sklenil tako: "Morajo res vedno z eno roko nekaj dati, z drugo pa vzeti?!" Zdaj sem prepričan, da za avtorje, Studio Liverpool (bivši Psygnosis), to res drži, sicer bi jim iz prsnih bradavičk špricnil mazut. V trapasto imenovani inkarnaciji za PS3 - kakšno pa naj bo tekmovanje v formuli kot prvenstveno??? - so uvedli lokalnomrežni in spletni multiplayer s podporo enajsterici v posamezni dirki. Hardveru primerno so nadgradili zunanjost: na prvi pogled je reč revna in tudi slišno, posebej komentatorsko, je zeh. Toda ko izkusiš besno hitrost, voziš v dežju, zreš v čudovit sončni zahod in v posnetkih čekiraš odseve na plehu ter teksture na gumah, se ti ipak zdi, da se next-gen počasi vseeno bliža.

Zgleda fino, ne? Vodni učinki so res lepi. A kaj, ko je vozna podlaga starodavna.

No, kar so dodali tehničnega, so vzeli igralnega. Licenca je polna za sezono 2006, z enajstimi moštvi, 22 vozniki in osemnajstimi dirkališči, od puvaškega Bahraina do Šanghaja, oblikovanega kot pismenka za 'visoko'. V redu, a medtem se je že začela nova sezona, s 17 stezami in Alonsom pri McLarnu, kar iz enačbe odstrani vznemirjenje pri igranju za časa resnične dirke. Med modusi so bistvenosti: večigralstvo, hitra dirka, vikend, vožnja na čas, prvenstvo, kariera. Slednja ni lahka, saj so ostri že pogoji za sprejem v eno od treh drugotnih ekip, kaj šele držanje koraka z vrhunskimi moštvi. Vendar so v primerjavi z 06 (J167, 81), ki je nudila tako arkadno kot realistično plat, CE potisnili sila proti prvemu. Razlog? To je prva igra z licenco formule ena, ki so jo po dolgem času izdali v ZDA, zato so kravatarji želeli, da je dostopna vsakomur. Gre za čisto arkadico: ob najvišjem realizmu je treba malce paziti na ostra zaviranja in pospeševanja ter hkratna zavijanja, toda formule se v glavnem peljejo kot vesoljske ladje. To in neživljenjska umetna pamet botrujeta enoličnim dirkam, kjer navdušenje nad občutkom hitrosti kmalu odstopi volan naveličanosti.

Moč je voziti tudi z gibanjem sixaxisa ali z Logitechovimi volani G25, driving force pro in EX - žal brez povratnega suvanja. Moma ne šmirgla.

Okej, stvar je namenjena zelencem, ki ohajo in ahajo nad brzino ter bi radi samo neobvezno tiščali do ploha ali pa tistim, ki jim brez formule 1 živeti ni. Problem je v tem, da je bila taka že F1 05, in CE je pravzaprav ta igra z boljšo grafiko, spletnim multiplayerjem ter obnovljeno licenco. S tem, da je dotična lanska, vse skupaj pa stane 60 evrov in teče na naslednjegeneracijski mašini za desetkrat toliko cekina. Če se vam zdi kdaj ves cirkus okrog F1 prazen in zlagan, čakajte, da kupite tole.

F1 Championship Edition
Sony za playstation 3
objavljeno: Joker 165
april 2007

40