IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Lego Marvel Super Heroes
Lego Marvel Super Heroes

Niti nadnaravne moči Lego Magneta niso dovolj, da bi Snetijevo jekleno voljo prikovale ob še eno kockasto licenčnico.

Na koncu enega od minulih opisov Lego iger sem se vprašal, kaj sploh še lahko ugledamo predelano v navidezne kockice. Ah, ti naivni Sneti, ki ne razumeš, da je kapitalistična mašina sposobna prež­ve­čiti ma­lo­dane vse, dokler na drugem koncu ven padajo cekini! Kar je bilo spočetka omejeno na Star Wars, se je razširilo na Indiano Jonesa in Batmana, pa Harryja Potterja, Pirate s Karibov, Gospodarja Prstanov, Rock Band in sedaj na Marvelove junake. To je obilo plastike!
Lego Marvel Super Heroes je že petnajsti naslov v devet let starem nizu, katerega osnovni recept dopolnjujejo jako počasi in previdno. Če si nazadnje igral stare Lego Star Wars iz 2005, boš bistveno bolj navdušen, kot če si si privoščil lans­ki Lego Lord of the Rings. Kaj šele aktu­alni Lego City Undercover, ki je, neob­re­menjen z licenco in umeščen v odprt svet, naredil večji korak naprej. Marvel Super Heroes mu sledijo, a ne prav pogumno, in škoda, da je Undercover izšel le za wii U. To GTAjevsko preganjanje po ulicah, kjer čaka stotnija raznovrstnih zadolžitev, bi privoščil vsakomur.

Z letečega oporišča Avengerjev se brez padala – ej, a smo superjunaki ali ne?! – mečeš na Manhattan in vmes nabiraš čepke. Simpl, a dogaja.

Mimohod herojev
Čeprav se zgodb(ic)a malce navezuje na nove filme, zlasti na Avengers, je po sr­cu bolj stripovska, saj v njej nastopa kup junakov in barab iz Marvelovih zvež­­čičev. Kolobocija se začne, ko Dr. Doom sproži pogubni načrt, za katerega potrebuje energijo iz kozmičnih lego kock (fina parodija na 'brezkrajni kamen' Tesseract). Uletita Doc Ock in Sandman, z zmešnjavo pa se spočetka ubadata Hulk in Iron Man.
Štorijalni tobogan nato hitro in vznemirljivo pelje proti vesoljni nevarnosti, na poti pa pobira negativce ter pozitivce iz raznoraznih Marvelovih serij, od X-Men do Fantastic Four. Med do­bri­či­nami so Spider-Man, Jean Grey, Black Widow, Wolverine, Captain America, Thor, Hawkeye in Mr. Fantastic. Z žlehtne strani pa jim nagajajo Magneto, Loki, Red Skull, Galactus, Sabretooth, Abomination, Venom in tako dalje. V os­rednji štoriji nadzoruješ izključno branilce pravice, je pa moč za prosto ig­ranje odkleniti tudi grdavže. Skupaj je oživljenih figuric 155 in domala vse so tradicionalno mojstrsko karikirane. Med njimi najdeš nenavadneže in obskurneže, kot sta nek pernat galjot in Rdeči Hulk.

Nekateri Marvelovi liki, kot je Toad, se pokažejo le v stranski vlogi. V pokimu filmom ga ihtava Storm scvre kot malo barjansko krastačo.

Res je le, da mimohod ne bo tako uži­vantski za tiste, ki Marvelovega univerzuma ne poznajo dobro. Mednje sodi ve­či­na Slovencev, saj pri nas dotična ameriška striparna ni bila nikdar posebej priljubljena, niti široko prevajana. Če ne bi bilo hollywoodskih filmov, bi igra pri nas padla na zelo neplodna tla.
Na srečo se nedolžni humor v sp­loš­nem ne trudi z naprednim parodiranjem, mar­­­več se sproščeno heca tako, da je razumljiv vsem. Ko Hulk kakor pridna gospodinja čisti prizorišče s sesalnikom, je podoba zelenega mišič­nja­ka v firtahu, ki je pred nekaj minutami razmetaval avtobuse, univerzalno smešna. Tako kot superjunaški vodja Nick Fury, ki sreba sodavico iz vijoličnega stiroporja. Sceno dopolni kup besednih iger, za katere moraš znati angleško, v slogu: “I realized Red Skull has no nose.” “How does he smell?” “Terrible!”
Bodo pa na svoj račun prišli tudi poz­na­valci, ko bo na primer Wolverine zapustil druščino z izgovorom, da potrebuje friš­no pomado za lase. Take interne fore so zaščitni znak Legovih iger in v Marvel Su­per Heroes niso nič manj simpatične kot zmerom.

Tega šefa na vrhu Starkove stolpnice boš nekaj časa debelo gledal, saj mu ne boš mogel do živega. A kakor veš, ima Iron Man v omari več gvantov …

Lego Marvel Super Heroes
TT Games / Warner Interactive za playstation 3
objavljeno: Joker 245
december 2013

75
krepek igralni recept, ki nosi še en del
zabavna, humorna, generacije združujoča
ponavljanje ugank in preveč deljenih moči
manj dodelano mesto in krajši seznam dodatnih zadolžitev kot v Undercoverju
okvirčki:

Lego priporočilnik