IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » NHL 14
NHL 14

Pleksi steklo čutno vzvalovi pod naletom Snetijevega frisa z zlatim zobom.

Prvi del EAjeve hokejske serije je izšel, ko številni med našimi bralci sploh še niso pridrsali iz maternic. NHL Hockey se mu je reklo in pisalo se je leto 1991, ko je Slovenija dosegla neodvisnost. Naše državice v najnovejšem delu sicer še vedno ni na spisku reprezentanc, kar je nezaslišano, saj dostikrat igramo v elitni skupini. So se pa EA poklonili najbolj znani stari epizodi, NHL 94, ki je hkrati prvi del, spisan za računalnik.
V štirinajstici je moč pognati istoimenski modus s poenostavljenim nadzorom brez natančnih preigravanj in naprednih fint. To povzroči, da hokejisti kot njega dni besno šibajo gor in dol po ledu, se divje bodycheckajo in serijsko talajo gole. Mora za čistune, fajn za tiste, ki bi se radi predvsem zbijali in zabavali, posebej v fizični družbi prijateljev. Sodobne športne igre znajo biti komplicirane in tak podmodus paše. Škoda le, da je udejanjen le v današnji grafiki. Šestnajstbitna inačica bi bila zakon, četudi bi jo bilo treba odkleniti ali celo dokupiti.

Hokej je šport hrustov, pljunkov in kocin, zato je nekaj več gozdarskosti upravičene. Zlasti vzdušne so drobne zdrahe med adrenaliziranimi petelini, ki se ne iztečejo v kažin.

Po tleh letijo rokavice
V smer zabave je potisnjen ves špil. Medtem ko je imel NHL 13 v čislih zlasti realizem, če­sar se ni bilo moč znebiti s še tako požrt­vo­valnim nastavljanjem drsnikov, je naslednik bolj akcijski. Ne do te mere, da bi postal arkada, toda opaziti je, da so EA Canada izkušnjo naredili udarnejšo. Igra teče hitreje in zbijanje po tleh je laže ter bolj verno zaradi rabe Fifinega pogona Player Impact. Spočetka se trki v primerjavi z lansko inačico ne zdijo posebej drugačni. A sčasoma uvidiš, da je sistem konkretno nadgrajen. Takisto je laže dosegati gole, zlasti če ciljaš v kote, in preigravati, kajti mencanje s ploščkom (deke) je napredovalo.
Najbolj očitna je povečana pogostost pretepov. Naleti se velikokrat izcimijo vsaj v petelinjenja, če ne kar v fajt. Zaradi okruškov tehnologije iz boksarske serije Fight Night je deljenje direktov ter aperkatov med vlečenjem za dres in izmikanjem elegantnejše kot prej. Res pa je, da začne stalno traženje gužve motiti gonjo za pakom, zato je modro poseči v nastavitve, saj nimaš vedno izbire, ali boš sodeloval ali ne ('drop gloves').

Pri kazenskih strelih sta očitni napetost v dvorani in upehanost komentatorskega para.

Po luftu pa čekani
Bolj kot igraš, bolj se ti zdi, da so EA letos nadvse posrečeno uravnotežili realizem in zabavo. NHL 14 ima najboljše od obeh svetov in drsa gladko kot Kopitar proti zmagovitemu golu za Los Angeles Kingse. Naj se udejstvuješ samotarsko, kjer ti igra nudi običajen nabor posamičnih tekem, lig, sezon, menedžerskega sedeža in nekoliko nadgrajenega načina be a pro z lastnim hokejistom, čemur zdaj pravijo live the life, ali večigralsko.
V multiju so zelo priljubljena rangirana spletna srečanja z uradnimi moštvi, ki pa jim grozi prevlada modusa ultimate team, kjer z igralci na kartah furaš lasten klub. Letos še tolikanj bolj, saj ta način uporablja odlični Fifin sistem divizij, med katerimi se seliš glede na to, kako dober si. Napredovanje ali nazadovanje običajno napoči čez deset tekem in še kako nalezljivo se je boriti za navidezni pokal. Prisotna sta tudi novoletna spektakla Winter Classic 2011 in 2012.
Škoda, da ni šestih letošnjih dogodkov na prostem, je pa res, da je NHL 14 dobro založen glede uradne licenčnosti. Prisotna so praktično kompletna moštva treh ameriško-kanadskih lig NHL, AHL in CHL ter evropskih, kot so češka, švedska, finska, švicarska in nemška, plus reprezentance. Poleg tega igra vsebuje letošnje spremembe po lockoutu, kot so nove razporeditve po skupinah, nekoliko drugačna pravila in sveža končnica.

Ker garbanje mnogokrat prinese energijo obema ekipama, se zdita izzivanje in nale­­tavanje od zadaj kot neke vrste nagrada.

S '14 je konec neke dobe
Navdušenje umirja dejstvo, da je nova verzija v prvi vrsti orenk obliž za trinajstico. Športni navdušenci smo vajeni, da plačamo polno ceno za piljenje, toda najnovejši NHL je v tem pogledu le nekoliko preveč ciničen. Navsezadnje so nekatere postavke docela marketinške, na primer modus live the life, ki be a pro nadgradi s polovičarskim medijskim cirkusom. Po zgledu niza NBA 2K si z odgovarjanjem na vprašanja medijev in klubskih velmož krepiš lastnosti, a vse skupaj izpade umetno. Drugi elementi so še vedno premalo izraženi, recimo kemija v moštvu, in tretji ne zadosti izpiljeni. Denimo rigidna vloga menedžerja, katere se vsako leto dotaknejo ravno toliko, da greš vanjo s pričakovanji, a si na polovici sezone spet ihtav zaradi čudaških situacij ter neumnosti.

Zvezdica pod hokejistom kaže, da gre za hitrejši, arkadnejši in prizanesljivejši modus NHL 94. Ta nadzor je moč uporabiti tudi drugod.

Na konkretni ravni pa zmotijo stvari, ki jih lahko popravijo z zaplatami – ali pač ne. Najbolj luknje v umetni pameti soigralcev, ki se v kontrah ne znajo najbolje postavljati in velikokrat bodisi zaostanejo, bodisi s prehitevanjem botrujejo ofsajdu. Hecno, kajti konzola drugače igra dokaj zrelo in realno, če odštejem bliskovita drsanja k ploščku in panterske obrambe slabših vratarjev na najvišjih težavnostih.
Glavni greh NHLa 14 z vratarjem Devilsov Martinom Brodeurjem na naslovnici torej ni, da bi bil kot igra slab ali slabši od lanske verzije, marveč to, da ne prinaša pravih novosti. Ni pa to čudno, saj gre za labodji spev aktualnega pogona. Ne dvomim, da bo NHL 15 narejen za PS3 in X360, vendar bosta najboljši inačici s svežim motorjem ob letu osorej nedvomno tekli na PS4 in xboxu one. Naj bo razlika očitna.

NHL 14
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 243
oktober 2013

78