IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » NBA 2K14
NBA 2K14

Sneti še zrajcan od Eurobasketa pade v NBA, ki jo naša celina malo briga.

LeBron James je 2,03 metra visoki, 113 kilogramov težki superzvezdnik lige NBA, ki ima v malhi dva šampionska prstana in kup drugih lovorik. Ker je nastopaški alfa samec, gre nekaterim blazno na živce. Sploh onim, ki menijo, da je leta 2010 iz Cleveland Cavaliersov v Miami Heat prestopil le zato, da bi z Boshom in Wadom postal prvak. “Jasno,” pravi LeBron, “zakaj bi sicer igral v NBA?” Drugi pa ga imajo za najboljšega košarkarja na planetu.
Tako ali drugače so 2K Games z njim na naslovnici zadeli žebljico na glavico. Prodali bodo veliko in govorilo se bo. Čeprav oboje ne povsem upravičeno, kajti NBA 2K14 je zaradi čudaških odločitev slabša igra, kot smo pričakovali.

2K14 se zdi hujši slam dunk na PCju, kjer stane 30 evrov. A tu manjka modus crew in pecejaši so vajeni, da zaplate dobivajo z zamudo.

Pro stick je šik 

Revolucije v okviru obstoječih sistemov in pogona ni, morda bo drugače v inačici za PS4 in xbox one. 2K14 je popiljen stari špil, ki že nekaj ča­sa nima konkurence, a kljub temu napreduje. 
Letos je to vidno v simulacijskem pogonu, ki tekme še za korak približa pravim. Vtis je najbolj naraven doslej zaradi razširjenega nabora animacij, ki spremljajo zlasti tvegane gibe. Skoki med tekom v obrambi lahko zdaj botrujejo temu, da se tvoj košarkar zaleti v nasprotnega in oba skupaj odnese po tleh. Prav tako se športniki v gneči hitreje zaštrikajo in opotečejo, da jim žoga pade iz rok, medtem ko je drkanje gumbov za skok in krajo žog kaznovano. Zato se je priporočljivo naučiti prenovljenega nadzora na desni gobici ('pro stick'), s katero je laže metati, preigravati in navdušujoče podajati. In zato je tokrat obramba še bliže bistvenemu statusu, ki ga ima v resnični košarki. 
Jasno, gre za malenkosti, ki pa so važne za tiste, ki dosti igrajo. Ti bodo opazili še ma­njše napredke umetne pameti, ki je sedaj celokupno presenetljivo solidna in na visokih težavnostih prav okrutna, animacij poligonskih likov in pristnosti vzdušja, zlasti kako se občinstvo odziva pri menjavanju vodstva. Sprotno in avtomatično dopolnjevanje postav – rostrov je samoumevno.

MyPlayer spet nažira z lesenimi novinarskimi konferencami. Je pa napredovanje igralca hitro in po eni sezoni si lahko že v prvi peterki.

Naj gre za tekme NBA-moštev (zgoraj Nets vs. Hawks) ali evropskih ekip (spodaj CSKA vs. Olympiacos), špil je predstavitveno na nivoju in brez večjih hroščev. Bodo pa še morali delati na mnogih detajlih.

Ko Kralj zavlada
Jako oglaševan je nov enoigralski način, LeBron: Path to Greatness. Sliši se kot oni z Jordanom iz 2K11, a se od njega kar bistveno razlikuje. V Jamesovi koži se znajdemo na koncu sezone 2013/14, ko se odločimo za eno od dveh osnovnih poti: ostanemo pri Heatih ali postanemo free agent. Sledita niza zakoličenih scenarijev, ki skozi niz ključ­nih tekem vodijo tja do sedmega prstana. Stezi sta bistveno drugačni, kajti medtem ko tista z Vročino pelje do obračuna z nič več upokojenim Kobejem Bryantom, se LeBron v drugi speča s Knicksi. Na srečanjih ne nadzorujemo le Jamesa, temveč vse mošt­vo, trudimo pa se tako zmagati kot izpolniti dodatne cilje. 
Poleg 'poti do veličine' je 2K14 zvrhano poln modusov. V enoigralstvu dolgoživost zagotavljajo posamične tekme, sezone, menedžerski Association in skrb za igralca, ustvarjenega iz nič, s katerim vnovič začneš na draftu in ga skušaš karseda razviti. Z njim se lahko na spletu podaš v oživljeni način crews iz 2K11, kjer se ulične košarke 5 na 5 ter 3 na 3 udeležiš z lastnoustvarjenimi ekipami, ki jim je moč prirejati logotip in zunanjost. Važnejši faktor kot doslej je utrujenost. Inačica tega je MyTeam, v katerem moštvo narediš iz NBA-košarkarjev, nakar igraš sam ali na netu s prijatelji v boju za končnico ali na turnirjih. Bržda pa boš največ časa preživel kar v spletnih rangiranih tekmah z naključnimi tekmeci, kar normalno deluje takoj spočetka.

Trening ima prgišče novih drilov. Pri nekaterih komajda dobiš bron, pri drugih zlahka zlato. Če ga preveč serješ, nisi deležen ničesar!

Odrinjeni na rob
2K14 je popiljen in zaokrožen paket, ki nudi veliko vrednosti za denar, saj ga je povsem mogoče aktivno igrati vse do leta osorej. A pelinu se ni moč ogniti, kajti pravih novosti je komaj kaj. Prav otožno je, kako slična kot leto prej sta modusa MyPlayer in Association, kako okoren je znova tutorial in kako zunanjost ni napredovala. Največja pretresa sta LeBron: Path to Greatness, ki je simpatičen, a z vnaprejšnjo določenostjo preveč okostenel, in prvič v nizu 2K vdelava štirinajstih moštev iz Evrolige. To so Alba, Olympia­cos, Panathinaikos, Maccabi, Emporio Armani, Montepaschi, Žalgiris, Barcelona, Real, Laboral Kutxa, Unicaja, CSKA, Fenerbahče in Anadolu Efes. Prisotna so s po desetimi igralci in Evroligi prirejenimi pravili, kot je drugače postavljena črta za tri točke. 
Lepo je igrati s Spanoulisom in kompanijo, a odnos matične franšize je mačehovski. 'Na­še' ekipe so omejene na eno samo generič­no dvorano in na posamična srečanja proti umetni pameti ali fizično prisotnemu živemu igralcu! Ne moreš jih prevzeti kot direktor, z njimi ne moreš organizirati sezone in, kar je najbolj žalostno, ni jih moč imeti v splet­nih tekmah. V predstavitvah pred tekmami evropskih moštev pa govoričijo o NBAju. Ni se moč znebiti vtisa, da so ok­ruš­ke Evrolige stlačili noter zaradi oglaševanja, saj jih niso opremili niti s trohico konteksta. Dvomim, da bo na playstationu 4 kaj drugače. 

 

NBA 2K14
2K Games za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 243
oktober 2013

73