IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V

Trojici se pridruži še Sneti, ki v žeji po krvi prekaša celo Trevorja.

Strašenje s trojko je doseglo apokaliptične razsežnosti, toda sam se je ne bojim. En razlog za brezbrižnost je zavedanje, da smo zavozili in potrebujemo tujega gospodarja, ki bo splaknil ta sekret od države. Drugi je enostavnejši: v neznansko pričakovani, takoj rekorderski in pošteno zabavni tretjeosebni akcijadi Grand Theft Auto V sem izkusil še dosti hujšo trojico. Tako, nesveto.
Njeni nič kaj angelski člani se kličejo Michael, Franklin in Trevor. Prvi je oče, kakršnega si ne želiš. Drugi je izgubljeni sin. Tretji pa te s poljubnim orožjem spremeni v duhá in ti potem na neizrekljive načine zlorabi truplo. Vmes žlampa pivo Pißwasser in grleno jodla avstrijske gorniške napeve.

Mediji bodo lahko ob takem mletju pešcev na 'Venice Beachu' spet pametovali o nasilnih igricah. Vidiš pa, da mi baba z desne skače POD gume!

"Life ain't nothing but bitches and money"
Namesto v predelanem New Yorku iz štirice se znajdemo na zahodni obali ZDA, v južni Kaliforniji podobni zvezni državi, katere velik del tvori mesto Los Santos. V tej metropoli, umerjeni po Los Angelesu, smo že bili pred devetimi leti v kultnem odvrtku San Andreas. Tam smo se furali še po okolici, ki je poleg gozdov, hribov in pustinje zaobjela mesti San Fierro (San Francisco) in Las Venturas (Las Vegas).
Sliši se, kot da je bil San Andreas svojčas večji, a to ne drži, kajti območje v GTA5 je dobesedno gromozansko. Po uradnih podatkih karta otoka z morjem vred meri več kot stari San Andreas, področje iz kavbojkarice Red Dead Redemption in Liberty City iz GTA4 skupaj. Sliši se tudi, kot da je bil SA s tremi mesti bolj raznolik, a to je rožnatoočalna nostalgija. Tam so bila mesta bistveno bolj pusta, medtem ko petica kar kipi od življenja in podrobnosti. Naj gre za s soncem obsijane mestne ulice, po katerih se odvija gost promet, poslovni center z visokimi stolpnicami, med katerimi ljudje hodijo po opravkih, avtoceste ali podeželje.

Debatiranja med trojico je za cele ure in vsaka tretja beseda je 'fuck'. GTA5 je bolj kot filmu podoben eni od HBOjevih ostrih TV-serij.

Če si res na tesnem z denarjem, lahko ropaš odprte prodajalne. Je pa na splošno malo stavb, v katere se lahko podaš. Cena pripetosti na stare sisteme.

Pokrajina je s spletom lokalnih poti, valovito puš­ča­vo, močvirjem, hribi, gorami, rekami in morjem zgled razgibanosti ter zanimivosti. Dan nadomesti noč in temo znova svetloba, pade dež in daleč na severu, kamor se v zgodbi odpraviš ločeno, sneži. Če ti je stari Los Santos dogajal, boš vesel olepšanih znamenitosti, povzetih po resničnem LAju - pomola v drugače klicani Santa Monici, stolpnice U.S. Bank, Gerald-Desmondovega mostu, Griffithovega observatorija in kultnega napisa Hollywood (Vinewood).
Čeprav gladkost na obeh konzolah ni najbolj zgledna in je začetno nalaganje dolgo, pa tudi zemljevid se včitava in nekaj je pop-upa (nenadnega pojavljanja objektov), z igranjem s tehničnega stališča ni večjih težav. Sence so bistveno lepše kot v GTA4 in vse je dokaj spolirano tako na PS3 kot xboxu 360, med katerima domala ni razlik. Pravzaprav težko verjameš, da je kaj tako prelestnega in zapletenega sploh mogoče na strojih, ki sta nastala v prvi polovici minulega desetletja. Vse pohvale Rockstaru in komaj čakam inačico za PC!

Dirkanje z vodnimi sanmi v slogu Wave Race 64 je uživantsko in zanimivo zaradi morskega valovanja. Izkusiš ga tako v zgodbi kot ob strani.

Rop draguljev ti nominalno prinese orjaško premoženje, ki pa se nato do­dobra zmanjša zaradi deležev soudeležencev. Na kraju ti ostane drobiž.

"I'll do anything, I'll blow you, just stop!"
Najmogočnejši učinek življenjskosti okolja v GTA5 je vtis, da v njem živiš. Še nikdar v seriji Grand Theft Auto in malokdaj v odprtih svetovih nisem v umetnem svetu obstajal tako pristno, vštevši Skyrimove planjave in Assassinova mesta. Ni treba drugega, kot da na ulici v skladu s cigansko tradicijo zapleniš vozilo in se zapodiš po omrežju širokih cest z delujočimi semaforji, poslušajoč eno od vrhunsko namiksanih radijskih postaj. Tistemu, ki še ni bi(va)l v Združenih državah, lahko zatrdim, da je težko določljivi občutek lajfa v Ameriki zadet kot žebljica na glavico.
Alternativno se povzpneš na gorski vršac in odkolesariš nizbrdo, se z jadrnico udeležiš regate, zaplavaš z jeklenko in sedeš v podmornico oziroma z letalom ali helikopterjem poletiš pod številnimi mostovi, ki se pnejo nad rekami. Oziroma uriš psa, skušaš zaslužiti na borzi, se s psihiatrom dogovoriš za seanso in v vojaški bazi ukradeš tank ali lovsko letalo, nakar povzročiš nesluteno razdejanje. Vtis je boljši kot v GTA4, kjer so pogon RAGE šele sestavili, da San Andreasa ne omenjam. Dlje nazaj mi ni treba seči.

Na letališču je moč zapleniti jumbo jet, v vojaški bazi pa tank ali lovsko letalo. V obeh primerih si vso pot na krepkem udaru policije in soldatov.

Dvoje mlekaric si si lahko omislil že v GTA4, vendar je zasebni ples tokrat še bolj vroč. Ni treba dvakrat reči, da je igra do žensk totalno nesramna.

Gola velikost kajpak ni porok za odličnost in v teh širjavah je moč početi marsikaj. Za razliko od štirice, kjer je stranskih opravil primanjkovalo, so Rockstar North v petico natlačili zvrhan koš obstranskih po­če­tij. O tem, kako igraš golf in se spuščaš s padalom, beri v ločenem delu opisa. 
Distrakcije gor ali dol, temelj ostajata vožnja in streljanje. Oboje je kot ponavadi preprosto in arkadno, a nadalje izboljšano. Resničnim podobni avti izmiš­lje­nih znamk so manj plavajoči kot v štirici in jih je uži­tek nadzorovati. Zanje velja enostavno pravilo: hitreje kot gredo, teže jih je upravljati. Opaziti je več zmogljivih mašin kot poprej, tako da iskanje ustreznice ferrarija ali audija v premožnejših četrtih ni težava, poškodbe pa tokrat manj vplivajo na voznost. Takisto je moč sesti na motocikel, od japonske strele do chopperske prdulje. Ukradeš jo motoristični bandi The Lost, ki si jo spoznal v dodatku za GTA4.
Pri rešetanju je moč okoliške objekte, kot so stene, kontejnerji in vozila, uporabljati za kritje. Izza njega se dvigaš, streljaš in se skrivaš nazaj. Paziti je treba, kam se potuhneš, saj les poka in se kamen kruši. Nažiganje je manj okorno kot v predhodnici, adrenalinsko in vzdušno, ko trume sitnob umirajo v okusnih krvavih pršcih. Uničena vozila pa cvetijo v plameneče rože, da kosci frlijo na vse strani. Dogaja, ni kaj reči.

Mobilni telefon prikličeš z digitalnim križcem in je nadvse uporaben. Z njim čekiraš pošto in esemese, brskaš po netu in spremljaš borzo.

Kar nekaj nalog je takih, da iz avta ali helikopterja streljaš, medtem ko sotrpin vozi. Občasno je moč lik zamenjati, kar razgiba zasnovo.

Grand Theft Auto V
Rockstar za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 243
oktober 2013