IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Mugen Souls
Mugen Souls

Raveerju se od špeganja pod kikle skrivi hrbtenica.

Pod zloveščim naslovom, ki pomeni 'neskončno duš', se skriva taktična azijska frpjka po okvirnem zgledu znane serije Disgaea. Le da klasič­no zasnovo obogati z nekaj igralnimi inovacijami, žgečkljivo animejsko podobo in za lase privlečeno štorijo. Ta uokvirja deset poglavij in je naphana s parodiranjem sebe, drugih iger, otakujske kulture in japonske družbe. Škoda, da zaradi pretiravanja to ne pride do izraza. Veliko bolj očitni so japanezarski skeči in strašljivo seksi deklice, ki merijo na slinaste pedote. Tokijski vsakdan, jebiga.

Veliki kristal na sredini je moč upecati. V primeru uspeha je bitke takoj konec, v nasprotnem pa lahko postane precej zoprna.

Junakinja je smrklja Chou-Chou, ki se nameni podjarmiti sedmerico svetov. Zato prebivalce spreminja v zajce. Le-ti nato pokemonsko rabijo kot naše osnovne enote. So kanonfuter, z njimi si višamo statistike in izvajamo specialke. Če imamo dovolj mane, jim lahko podarimo človeško obliko in s tem mesto v štiri­člans­ki druščini. Spočetka sta Chou-Choujina priboč­nika dolgonoga angelska punca in perverzen zalezovalec, ki opreza za deklinama, ki se skupaj kopata. Iz zahodnjaške inačice je žal izpadla mini igra, v kateri si punci z zajcem drgnil po erogenih conah.
Ko ne fapamo na domači vesoljski ladji, rajžamo po linearno zastavljenem svetu in izbiramo spopade, saj so sovragi vidni. Ob dotiku se borba preseli v areno, kjer se svobodno gibamo v premeru kroga in v okviru poteze izvedemo ukaz, sprožimo specialko ali uporabimo predmet. Če skupinico držimo skupaj, lahko njeni člani izvedejo nize posebnih napadov, s čimer hitreje sesujejo nepridiprave, katerih vrste tvorijo zlasti živali in demoni.

Bojna polja so bedno pusta in največkrat barvno ustrezajo planetu. Vsebujejo štiri lebdeče točke, ki jih lahko z zajci kot pinjate klatimo za bonuse.

Taktično svežino prinesejo posebni kristali in zapeljevanje sovragov, kar poseduje le junakinja. Kristal vpliva na počutje vseh prisotnih na bojišču in če ga osvojimo, je bitke takoj konec, za kar smo dodatno nagrajeni s predmeti in kunci. Lahko pa ti ponagaja in oz­dravi ter okrepi nasprotnike. Uspešnost in težavnost sta tako odvisni od pravilne rabe zapeljevanja in predvsem od količine pridobljenih zajcev. Pod črto je boj taktično zahtevnejši od Final Fantasy Tactics, a zaostaja za Disgaeo.
Ker je stalnica tovrstnih iger višanje statistik v nenormalne cifre, razočara poenostavljen in okrnjen sistem napredovanja. Špil v tem pogledu zaživi šele po kon­čanju osrednje zgodbe, ko odkleneš naključno generiran blodnjak. A pot do tja je mukotrpna, saj je dogajanje precej enolično in prežeto z nenormalno dolgimi nalagalnimi časi Ne rečem, da je Mugen Souls za odmet, vendar Disgaea 3 in 4 za primerljiv vložek nudita neprimerno več.

Poleg sekvenc in kopanja čas na ladji popestrijo spo­padi z drugimi pirati po načelu papir-kamen-škarje.

Mugen Souls
Nippon Ichi za playstation 3
objavljeno: Joker 242
september 2013

59