IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Star Wars Pinball
Star Wars Pinball

Sneti v galaksijo daleč, daleč proč odleti v kovinski kroglici.

Nič manj kot enainštirideset miz imam v krovni platformi Pinball FX 2 za xbox 360, ki ji na PS3 ustreza Zen Pinball 2, in to ni malo. Vsaka čast madžarski hiši Zen Studios, ki ji je uspelo ustvariti raznolik, zabaven miks, s katerim so oživili žanr digitalnih marjanc. Sega od izvirnih luštnosti do licenčnih izdelkov, med katerimi so bili doslej najbolj udarni tisti z Marvelovim logotipom. Za name­ček je matični program robusten. Omogoča spletne lestvice in turnirje, nudi internetno več­igralstvo, na vpogled daje priročnike in nastavit­ve. Tilt, multiball, skill shoti in sorodni prijemi so samoumevni, fizika pa odlična. Manjka le mož­nost navpične postavitve zaslona.
A kdor ima pregled, bo opazil, da se začenjajo gradniki nekoliko ponavljati in da mize ne gredo v tako širino kot konkurenčni Pinball Arcade. Primerjava sicer ni docela poštena, saj gre pri slednjem za obujevalni projekt starih mojstrovin. V Budimpešti fliperje klamfajo sami in jim dodajajo lastnosti, ki v resničnosti niso mogoči, denimo figurice, ki se streljajo, ter odbite mi­niiigre. Pa vseeno. Fliper je fliper in s tako količino kakovostnih digitalnih naprav so nas enostavno razvadili.

Zato je Star Wars Pinball hecen tič, ee, sokol. Tisočletni. Po eni strani so se orenk potrudili, da so na aktualnih mizah (še več jih pride) poustvarili vojnozvezdno vzdušje. Naj gre za grafiko v obliki ogromnih portretov Skywalkerja in žaromečev, na katerih žogica najde pot do določenega dela ... za domišljijske prijeme, kot so sprehodi samohodk AT-AT čez polje ... ali za fantastični zvok, nabit z izvirnimi dialogi iz filmov, pristnimi zvoki blasterjev ter svežimi Yodinimi budističnimi modrostmi. "Strongest is he who makes his own path!"

PC-vmesnik je malo drugačen kot na X360 in PS3, a ostaja čist in funkcionalen. Poganjanje miz je na spodobni mašini hitrejše kot na konzoli. Fliperjem je moč spreminjati nastavitve in za sleherno marjanco si lahko prebereš podrobna navodila.

Po drugi pa je deset evrov za komplet (posamič niso naprodaj) nekoliko preveč. Ni hrabro domišljijskih prijemov, kot je igranje na glavo v Infinity Gauntletu, in ne dobiš štirih fliperjev, kot je bilo navada pri Marvelovkah, ampak tri. Le eden od teh – oni z Bobo Fettom – je nadmo­čen. Saj ne, da sta ostala slaba. A tare ju preveč težav, da bi se lahko postavila po robu zenovskim vrhuncem, kot je Moon Knight. 
Dobra novica je, da je Pinball FX 2 skozi Steam naposled prispel na PC. V Windows je že bil na voljo, a le v Osmici. Platforma PFX2 je na računalniku zvečine enakovredna konzolni, vendarle pa ji manjka kar važni spletni multiplayer. Družno nabijanje kroglice je tako zazdaj mogoče le na enem PCju za do štiri ljudi. V štartu je na razpolago 23 miz v petih paketih, za vsakega računajo 10 ev­rov. To so Star Wars Pinball, Marvel Pinball, Marvel: Vengeance and Virtue, Marvel: Avengers Chronicles, Core Collection in Zen Classics.

The Clone Wars

Je preprosta, z rampami bogata miza za začetnike. Kroglico s štirimi odbijači pošlješ kamorkoli, nekaj zadeneš in točke se usipljejo kot pri norcih. Čeprav je žogica hit­ra, je pobeg po strans­kem žlebu izjema in multiballi so po­gostejši od namrgodenosti grofa Dookuja. Ne pravim, da se za pike ni treba čisto nič potruditi, a vsekakor manj kot pri večini miz v Zen Pinballu. Zato mi je kmalu postalo dolgčas. Svetla plat so liki, kot je Anakin, ki ska­če­jo okrog, in edinstvenosti, kakršen je energijski ščit, ki prekrije večino spodnjega dela. Toda ni jih obilo in ne morejo nadomestiti manka čust­vene vrednosti. So bile komu Klonske vojne res tako všeč, da zna na pamet dialoge iz njih in mu liki dogajajo kot oni iz temeljne šestologije? Ej, Jar Jar Binksa folk vsaj sovraži. Do Ashoke in Grievousa malokdo goji vroča čustva.

The Empire Strikes Back

'Epizoda V' kljub petim odbijačem ni dosti težja od Clone Wars, ji pa gre šteti v plus kompleksnejši tloris, ki terja nekaj več zavedanja, kaj počneš. Zgoraj dominirata veliki rampi, na sredini pa je večnamensko žrelo. Nad njim se pojavljata stormtrooper in Vader, ki ju je treba zadeti, kar ni tako preprosto, saj ti prvi žogico strelja, drugi pa jo uničuje s Silo (zgolj simbolno, ne izgubiš je zares!). Istočasno pa žrelo rabi kot sprožilnik izdatno vzdušne filmske vsebine. Na LCD-zaslon lahko pričaraš pet znanih odlomkov iz Imperija vrača udarec z govorom vred, denimo iz bitke na Hothu. Ti izrezki delujejo kot podigre, kjer je treba dobiti žaromeč ali se ogniti TIE-fighterju. Škoda, da je miniiigra odbijanja strelov z žaromečem iz tretje osebe brezzvezna in da miza ob vsem simpatičnem nostalgičnem rompompomu nima dosti globine. Ponjo je treba iti na tretjo, kjer se je zaredil Boba Fett.

Boba Fett
Medgalaktični lovec na glave Boba Fett je eden najbolj kul likov v Star Wars in pravično je, da je deležen najboljšega fliperja v kompletu. Že sam tloris spretno lovi ravnotežje med rampami in pomembnostjo os­rednjega dela, kamor denimo prifrči Fettova vesoljska ladja in ovira pošiljanje žogice. Nadalje je hvalevreden asimetričen dizajn, saj akcija gravitira k levemu robu, koder sta odbijač za preprečevanje iz-letov in nov izstreljevalnik. Vanj je moč okroglino spraviti z eksplozijo rakete, ki prileti z jasnega neba in jo izstreliš na lastno pest. 
Osrednja finta je v tem, da Bobba opravlja na­loge za Jabbo ali Vaderja, odvisno od tega, katere rampe cilja, in da mora biti za uspeh snajpersko natančen. Ko v adrenalinskem zaporedju odstreliš vse cilje, ki so v splošnem razpostavljeni bolj zafrknjeno kot na večini ostalih miz PFX2, se počutiš carja. Upravičeno, kajti izvrstna miza je težka in rekord na njej pove, da nisi slab. 

 

Star Wars Pinball
Zen Studios za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 238
maj 2013

78