IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Pixeljunk 4am
Pixeljunk 4am

Raveer

Družino izvrstnih naslovov Pixeljunk je obogatil nov izdelek, pri katerem so Q-Games znova sodelovali z multimedijskim umetnikom Baiyonom. V čisti osnovi gre za poenostavljen glasbeni me­šalnik s štirimi stezami, kjer za nadzor uporabljaš move. Začuda pristop deluje in za uspešno rabo ne potre­buješ glasbene izobrazbe. Le kul sosede, ki zaradi šundra ob štirih zjutraj ne kličejo policije, dobro voljo in pogum. Ko ustvarjaš, namreč oddajaš seanso po om­režju PSN in anonimno jo lahko spremljajo vsi z zastonjskim odjemalnim programom. Tako gre tudi za socialni eksperiment druženja brez komunikacije, tako kot v Journey. Edina interakcija med tabo in poslušalci je to, da lahko ugodje ponazorijo s tresenjem kontrolerja, morebitno veliko pohvalo pa opaziš kot intenzivneje obarvan izenačevalnik.

Vsaka pesem vsebuje lasten vizualizator. Tukaj sledi predstavljajo krogi. Bolj ko treskaš, bolj s fraktali zapolniš zaslon.

Muziko ustvarjaš na virtualnem platnu, okrog katerega so raztreseni vzorci elektronske glasbe. Te pobiraš in jih vstavljaš v okvir na eno od štirih mest. Na kvad­ratu je bas, na križcu bobni, na trikotniku synth in krož­cu razno brnenje. Z držanjem gumba move, sukanjem in suvanjem spreminjaš vzorce v realnem času. Poleg šestnajstih izrezkov imaš v komadu prav to­liko 'one-shot' zvokov, ki jih proizvedeš s sunkom. Vse, tako kretnje kot izstrelke, lahko posnameš in tako obogatiš vnaprej posneti material. Snemanje dejansko prinese glavnino individualnosti, saj bi se drugače predpripravljeno zvokovje kmalu izčrpalo. Nabor lahko dodatno povečaš tako, da uporabiš dve liziki, in sicer sam ali v duetu na istem PS3.
Ker je 4am peskovniško orodje za mešanje glasbe, mu je težko določiti ciljno publiko. Sam sem se kot čislač inovativnih prijemov ter kot navdušenec nad ek­speri­mentalno glasbo z njim imel super. Omogoča umet­niško izražanje brez negativnosti, saj ni stopenj, ciljev in frustracij. Le nestresno, sproš­ču­joče in preprosto zabijanje prostega časa. Zgodi se sicer, da nadzor odpove, ker se kaj ne zabeleži ali napačno zave­de, kar rahlo očrni izkušnjo. Prav tako je nekam mučen način odklepanja se­tov pesmi, saj pogoji niso vnaprej znani. Brez dvoma pa je Pixeljunk 4am ta trenutek najbolj unikaten nas­lov za move, ki gibalno nadzorno shemo izkoristi pre­mišljeno in do kraja.

Pixeljunk 4am
Sony za playstation 3
objavljeno: Joker 228
julij 2012