IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Awesomenauts
Awesomenauts

Aggressor

Pri žanru 'multiplayer online battle arena' najprej pomislimo na od zgoraj gledano večigralsko bojišče, polno fantazijskih junakov. Taki so glavni predstavniki zvrsti, kot je League of Legends. Toda Awesomenauts je od strani zrta ploščadna igra z raketnimi opicami, pa vendarle sodi poleg! Žanr MOBA je pač izvirno prirejen miški, kar na konzolah ne vžge. Zato so pri studiu Ronimo (De Blob) recept uporabili na dvodimenzionalnih kartah, ki pa zato izdatno se­žejo v višino.

Velika rdeča mašina je obrambni stolp, ki mu ni dobro priti na muho, ker postaneš vesoljski ementalec. Nasprotni tim se kajpak zakampira pod njim.

Ideja sledi originalni zamisli Defense of the Ancients. Na bojišču se v približno polurnih bitkah udarita dve moštvi herojev z nalogo zdemolirati nasprotno postojanko. Pot do nje jim poleg nasprotne gruče junakov zapirajo močni obrambni stolpiči in vojska robotkov, ki se usuvajo iz ene baze in napadajo drugo. Robot­kov igralci ne morejo nadzorovati, a so ključni za uspeh. Prvič, nase vežejo ogenj obrambnih stolpov, da jih lahko igralni liki uničijo. In drugič, s pobijanjem nasprotnikove vojske napreduješ in zbiraš denarce za nadgradnje. Te iz sprva mevžastih junačkov napravijo pošasti, ki orjejo proti nasprotni postojanki.
Zamisel je znana, toda v zvrsti štejejo detajli. Ravni ti v Awesomenauts poskrbijo za napeto, vzdušno in zahtevno izkušnjo. Če na primer umreš, traja okrog pol minute, da se vrneš na bojišče. Če te umori nasprotni heroj, dobi ves njegov tim malho denarcev, s čimer se dodatno okrepi. Zato ni dobro, če te nasprotnik fenta. Vešče moraš uporabljati samosvoji posebni sposobnosti likov, kot je kameleonov jezik, s katerim loviš sovražnike. Predvsem pa gre za ekipne podvige, saj brez sodelovanja hitro podležeš. Ne, tisti mikrofonček poleg xboxa ni le za zmerjanje v Halu!

DotA pozna potke (lanes), kar pomeni različne smeri napada. V Awesomenautsih so to nadstropja na karti, ki jih opaziš na pomanjšanem zemljevidu.

Na srečo začetnikov so Awesomenauts za stopnjo lahkotnejši od Dote. Čakanje na respawn je na primer udejanjeno v obliki posrečene miniigrice, kjer v vesoljski kapsuli padaš proti tlom in vmes loviš kovance. Pred vstopom na linijo je moč za trening igrati proti botom, čeprav poudarjam, da je špil namenjen udejstvovanju z živimi nasprotniki. Predvsem pa je podoba priljudna in luštno risankasto odpuljena. Za­en­krat so na voljo tri bojišča v modusu tri na tri, pri če­mer moraš lep delež kart, junakov in njihovih spo­sobnosti odkleniti z igranjem. Ta hip je na voljo šest simpatičnih herojev, kot so opica z raketnim nahrbtnikom, reperska žaba in psihotični robot.
Šest likov je precej malo. Pred začetkom partije lahko sicer izbereš največ polovico nadgradenj, zato naok­rog skačejo različno izdelani heroji. A skozi vse recepte se pretolčeš kar hitro. Tudi sicer bi junačkom koristila še kaka sposobnost. Pod slabosti štejem še nekam slab odziv ob zadevanju nasprotnikov. Je pa skakalni nadzor brezhiben in uravnoteže­nost zadovoljiva.
Za dolgoživost Frajernautov bodo ključne posodobitve in DLCjčki, ki jih avtorji obljubljajo. A že v tej obliki, dosegljivi na Xbox Live Arcadu ter Playstation Networku za desetaka, gre za dobro, uživantsko igro. Priporočam. 

Awesomenauts
Ronimo Games za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 228
julij 2012