IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Stacking
Stacking

Navi je naj­manjša in najbolj obrita babuška.

Pustolovske meje danes širijo redki, meje zabavnosti pa sploh. A če jih kdo, je to nekdanji Lucasovec Tim Schafer s svojimi fanti pri Double Fine Productions. Njihovi Psihonavti so avanturistične elemente na neznansko kul način vpletli v ploščado. Potem so zašundrali v Brütal Legend, nakar so se preusmerili v razvoj manjših iger za spletno distribucijo. Nekje ob poti so jih naskočile babuške in dosegle, da so jim zložili lastno igro! Precej podjetno za debelušna bitja brez okončin.

Stacking je večplastno čudovit tako z igralnega kot s predstavitvenega vidika. Oči si paseš na veličastni arhitekturi sloga art deco, lutke pa so porisane s filigransko natančnostjo, kot bi rokodelec ob sveči vlekel fine poteze s čopičem.Lak včerajšnjika
Babuške so staromodna igrača, ki spomni na rusko zimo. Izvotljene lesene lutke se v sodobnosti ne bi našle, zato te popeljejo v pretek­lost. Ker pa svoj posel obvladajo, kljub bivanju v času prejšnje velike svetovne gospodarske krize ne delujejo zateženo ali jokavo. Niš­na tematika z nekaj spretnimi prijemi seva nenavadno, zemeljsko toplino, da kar čutiš žarenje premoga in umazan tvid. Starinski videz dopolnjujejo vmesne sekvence, ki kot v nemih filmih razlagajo zgodbo. 
Osrednjo vlogo ima dimnikarska družina Blackmore. Po izgubi očeta se otroci raztepejo služit, doma ostane le drobižkasti Charlie. A videz vara, saj v telescu te najmanjše babuške bije veliko srce in še več poguma. Oboje potrebuje, ko mora sorojencem priskočiti na pomoč. Zapletli so se namreč v mreže zlobnega Barona, ki otroke zlorablja za delovno silo in je nasploh prava industrialistična pokora. 

Charliejeva pustolovščina se prične na železniški postaji, od koder poti vodijo na luksuzno jahto, cepelin in križarko. Nadzoruješ ga v tretjeosebnem pogledu izza riti, gibanje v prostoru pa usmerjaš z gobicama. Sistem v veliki meri deluje, edina zamera leti na kamero, ki zna biti nerodna. 
Čarli je sam po sebi dokaj nemočen, a se lahko drugi, za stopnjo večji babuški prikrade za hrbet, skoči vanjo in nad njo prevzame nadzor. Na ta način lahko sestaviš do pet lutk, ob čemer manjše predstavljajo otroke in celo živali, dočim so večje rezervirane za bolj eminentne persone. Najbolj zunanja predstavlja tvojo trenutno podobo oziroma aktivno plast. 
Babuške imajo seveda samosvoje lastnosti in izkoriščanje slednjih je osrednja nit igre. Inženirji lahko kaj popravijo, boksarji dobro mlatijo, dame pritegnejo pozornost s kriki ... Raznovrstnost gre v stotine! Zaradi domišljenega sistema so zložljive figurice istočasno igralni liki, predmeti in inventar. Kombinacija je kratkomalo genialna.


Večplastna strjenka
Igranje je sicer daleč od uveljavljenega avanturističnega kazanja in klikanja, toda niz ugank vseeno tvori močno pustolovsko ogrod­je. Svoje babuške kotališ skozi izzive, ki so te­matsko vpeti v osrednjo štorijo. Usposobiti moraš uro, se znebiti tečnega stražarja, sabotirati razstavo, osvoboditi  ambasadorje. Nobena naloga ni posebno težka, sploh če imaš napeta ušesa ter razvit raziskovalni duh. 
Prizorišča so bogato obljudena in v več lutk kot skočiš, boljši pregled imaš nad mož­nost­mi in laže se boš spomnil kake domiselne re­šitve. Sploh zato, ker imajo vsi problemi vsaj po tri različne možnosti razpleta! Oblak smr­d­ljivega plina razženeš s tehničnimi ukrepi ali pripelješ gospo z dišečim potpurijem. Stra­žar­ja pred barom zamotiš z lepotico, se splaziš skozi rešetko ventilatorja ali gostom skozi zračnik zasmradiš vzdušje. Večsmerje je omejeno na mikrokozmos posameznih ugank in na nadaljnje igranje ne vpliva, vendar je odk­ri­vanje novih rešitev nadvse zadovoljujoče. Tudi zaradi staromodnega humorja, ki ne štedi s straniščnostjo. Riga in prdi se, da je veselje! Poredno in zelo fletno.

Zanimivo je, kako se pogled na svet spreminja glede na to, v kako veliki babuški tičiš. Majceni Charlie, ki ga vidiš na sliki desno zgoraj, kuka iz žabje, veljaki pa iz mnogo višje perspektive. Vpliv na okolico je temu primeren.Peskovnik oblancev
Osrednja poti skozi igro vzame kakih sedem ur, a prava akcija se potem šele začne. Ko se v špil podaš znova, se pred tabo odpre kot privlačen peskovnik. Tu bi resda koristilo, da bi se lahko neposredno prežarčil do puzel, ki jih še nisi do konca strl. Zdaj moraš do njih pešačiti in za vsak premik med stopnjami iskati sprevodnika. K sreči pa kljub velikim prizoriščem nisi nikdar v dvomih, kam naprej, saj lahko vključiš svetlečo potko do naslednjega izziva. 
Seveda vse skupaj ne bi bilo pol toliko zabavno, če ne bi bile babuške neverjetno simpatična druščina. Res je komaj dojemljivo, koliko dinamike so uspeli vdihniti v te lesene lupinice. Sleherna sobana kar vrvi od življenja, saj babuškasti statisti niso negibne sohe, kot se rado pripeti v običajnih avanturah. Izletniki martinčkajo na ležalnikih, otroci se lovijo in igrajo, gostje v restavracijah se bašejo ... Da lahko ta prelestni mozaik soustvarjaš, je neprecenljivo. Ko si dojenček in zacmihaš, se okrog tebe zgrne bataljon zaskrbljenih odraslih. Kot ulični glasbenik hitro dobiš publiko, prav tako v vlogi pohotne lolite, ki miga z rit­jo. Ko pa kot masten nemarnež izločiš svoje pline, se ostali v gnusu raztepejo. S tem igra postane navdušujoča igralnica, ki nagrajuje raziskovanje in spodbuja interakcijo. 

Babuškaste dejavnosti niso le v službi reše­va­nja ugank, ampak so vsaj toliko namenjene tu­di prostodušni zabavi. Bonuske recimo dobiš, če pofotkaš, oklofutaš ali začaraš dolo­če­no število žrtev, odvisno od tega, v vlogi katere lutke trenutno haraš okrog. Izvohati skušaš trofejne babuške, kot je vikinška princesa, ki s petjem razbija kozarce. Potem so tu nagrade za prevzem celotne serije, recimo štiričlanske družine. Ob tem Charliejev potepuški kolega ustvarja stenske slikarije in diorame podvigov. Dela je še in še, zato je 15 evrov za nakup v Playstation Storu ali na Xbox Live Arcade izjemno ugodna cena. 
Stacking je ena najbolj ljubeznivih, dostopnih in hkrati izjemnih izkušenj zadnjega časa. Je lep dokaz, kaj lahko iz prežvečenega žanra naredijo ljudje z glavo in srcem na pravem mes­tu. In ker so Double Fine prave face, so za promocijo priskrbeli serijo pravih ruskih babušk. Pošle so v rekordnem času. Za nov niz po ceni 48 dolarjev že sprejemajo prednaročila. 


Stacking
Double Fine / THQ za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 212
marec 2011

86