IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Lazy Raiders
Lazy Raiders

Misfit

Nekateri prijemi se v igrah ponavljajo, spet drugi so tako redki, da je moč takoj prepoznati 'navdih', iz katerega črpajo. V primeru spretnostne ugankarščine Lazy Raiders je že tako. Če ste v devetdesetih uživali v igrah On the Ball za SNES ali Bob's Bad Day za amigo oziroma ste pred kratkim namestili And Yet It Moves za PC (Joker 190), se boste počutili skorajda doma. Kajti če smo v igrah vajeni usmerjati glavnega junaka, je tam in v Raiderjih ravno obratno – nadzorujemo njegovo okolico.

Ob nakupu nam igra šenka oblekico in na koncu pripadajoče pokrivalo za našega avatarja. Čakam dan, ko bo kaj podobnega storil Activision ali EA.

Vodimo znanstvenika Diggabona, ki ga bolj kot arheologija zanimajo skrita bogastva preminulih civilizacij. Naš cilj je z njim na 75 stopnjah nabrati čim več zakladov in relikvij. Nivo končamo ob stiku pohlepneža z zlatim cepinom, do koder ga spravimo tako, da z levo gobico vrtimo zaslon okrog središča. Tu pa nastopi teta gravitacija, ki zna reči hitro zaplesti. Spočetka je vse dokaj nedolžno, saj hitro pobiramo raznobarvne ključe za vrata, ki omogočajo dostop do nadaljnih kotičkov levela. Toda Lazy Raiders z vsako novo stopnjo počasi, a stalno uvajajo nove elemente. Pojavljati se začno pasti, ogenj bruhajoči kipci, nadležni netopirji, valeče se skale, zaboji eksploziva, premikajoči se deli sten ... Vsako peto stopnjo, na kateri je ena od skupno šestnajstih relikvij, pa uletijo lopovi. Ti nam ob stiku z dragocenostmi le-te sunejo, vendar so na srečo tako leni kot naš vrli raziskovalec. Sami od sebe se ne premikajo, raje se prepustijo rotaciji zaslona. Enako velja za vse druge nepritrjene reči, kot so skale in zaboji. Pa še nekaj vpliva na situacijo: namesto skoka z gumbom A obrnemo stvari na glavo. Dobesedno – zgodi se namreč horizontalni 'obrat' nivoja. Kar je bilo prej spodaj, je sedaj zgoraj in obratno. Obenem tak 'skok' prižiga in ugaša metalnike plamenov, ledeni bloki se pojavijo ali izginejo, netopirji pa se spremenijo v kroglice, ki se kotalijo okrog.
Leni roparji so solidna zabava, ki vam bo za 800 Microsoftovih točk na Xbox Live Arcade nakravžljala možgane z domišljenim dizajnom. Bolj kot se trudimo dobro opraviti stopnje, sploh poznejše, bolj ugotavljamo, da niso niti pod razno na hitro dane vkup. Vsaka ponuja elegantne rešitve, če smo se zanje pripravljeni vsaj malo potruditi. Spletne lestvice, ki ne upoštevajo siceršnjega neskočnega števila restartov, in igranje s svojim avatarjem namesto pogoltnega arheologa sta tako le dodatna bonbončka.

Lazy Raiders
Microsoft za xbox 360
objavljeno: Joker 201
april 2010