IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Resident Evil 5: Gold Edition
Resident Evil 5: Gold Edition

Misfit

Pred dobrim letom se je Prikrito zlo 5 marsikomu zamerilo – novincem zaradi okornosti osnovne mehanike, starošolcem zaradi (pre)velike doze akcije in vsiljenega co-opa. Toda igra je bila kot celota kul, strasti so se pomirile in Capcom se vrača na kraj zločina z Zlato edicijo. Ta poleg Resident Evila 5 (Joker 188, 80), ki je enak kot ob izidu, vsebuje vse tri male dodatke, ki so jih vmes izdali na Xbox Livu in v Playstation Storu. To so ...

Josh se iz stranskega lika, ki se v temeljni petici pojavi le v par kadrih, prelevi v simpatičnega, z ro­ko­borskimi prijemi obdarjenega razbijača mutantov.

Epizoda Lost in Nightmares je pisana na kožo nostalgikom, saj v njej spremljamo stara znanca Jill Valentine in Chrisa Redfielda. Štorija odstre dogodke, ki vodijo do Jillinega izginotja, Chrisove depre in začetka petice. Prizorišče je predrugačena vila, ki smo jo raziskovali v prvem poglavju. To pomeni, da je treba za napredovanje iskati ključe in reševati uganke, v boju pa obilno sodelovati s partnerjem. A tudi pri puzlah je treba večkrat mozgati v dvoje. Ko Jill v QTE-sekvenci igra klavir (Moonlight Sonata, afkors), mora Chris poskrbeti za prehod, ki se odpira. Spet drugje morata ustaviti zašiljen strop, ki se spušča, razrešiti problem toplotno občutljivega papirja ... Sovražniki so omejeni na sive zombaklje, ki nas zgrabijo ob najbolj nepravih trenutkih, in silake, ki vihtijo sidrasta krepela. Mišun­ga samotne napetosti, ozkih hodnikov, puzlastega pristopa, skrbno doziranih sovragov, manka streliva in odlične glasbene podlage pričara dobro (staro) residentevilovsko izkušnjo. Celo tako nostalgično, da lahko igramo s fiksno kamero in starošolskimi kont­ro­lami. 'Pogovoriš' se z vhodnimi vrati, dokler se ne pojavi vprašaj, in voila!
Druga razširitev, imenovana Desperate Escape, razkriva beg Jill in Josha Stona iz vojaškega kompleksa po dekristalizaciji gospodične Valentine. Tu gre za bolj 'standardno' resijevsko sceno, kakršne smo vajeni iz petice. Valovi okuženih vaščanov in vojakov nas radi nadlegujejo z vseh strani, mi pa se gremo nadzor množice. In pri tem premaknemo kako stikalo. Oboje počnemo v novem okolju omenjene strukture, pri če­mer nas nadleguje že znani kanonfuter, obogaten z nekaj svežine, na primer z rabljem, izginjajočimi insektoidi, kladivarjem iz stopnje Prison modusa mercenaries ... Da se reciklaža ne občuti preveč, skrbijo še omejen inventar brez skrinje, vedno znova nak­ljučna postavitev orožij in priboljškov po zgledu Left 4 Dead (to je značilno tudi za Lost in Nightmares) ter menjavanje vaščanov in vojakov. Nikoli nismo čisto prepričani, kdo natanko bo uletel in kam se je najbolje umakniti. More in Pobeg trajata sicer le kako urico na seanso, a nam motivacijo za vnovične skozihode dajejo ocenjevalni sistem, skriti emblemi in nak­ljuč­nost.

Recite mi star pohotnež, ampak Excella in nova Sheva sta že zaskrbljujoče privlačni. Vprašanje, kdo je večji fetišist: Capcom ali njegova ciljna publika?

Dodatno vsebino v RE5 Gold zaključi Mercenaries Reunion, kjer so že videne stopnje Plačancev dodobra remiksane. Spet moramo v določenem času preživeti oziroma pobiti 150 zlobnežev, pri čemer stari nivoji dobijo druge sovražnike, nekatere lokacije priboljš­kov pa so spremenjene. No, prava novost so liki oziro­ma njihove obleke. Teh je osem in ne spremenijo le videza, temveč prinašajo sveža orožja, udarce ter usmrtitve. Na splošno so luštni: Chris v težkoorožno postapokaliptični izvedbi, pravljična in poslovna Sheva, Excella, Josh ter povratnika iz enice, Barry Burton & Rebbeca Chambers. Nove oblekice za Chrisa in Shevo lahko na netu kupimo tudi posebej ter jih uporabimo v osnovni kampanji, kar je precej kul.
V Goldu dobimo še način versus, kjer se po spletu (razdeljenega zaslona ni), spoprimejo do štirje igralci na desetih osnovnih stopnjah iz Mercenaries, prilagojenih klanju. Na izbiro so isti liki v dveh novih podna­činih, ki ju igramo sami ali v moštvu. Slayers so ag­re­sivnejši osnovni mercsi, survivors pa je tipski deathmatch. Poleg živih nasprotnikov se ubadamo z mutiranimi nakazami, igralci, ki že vedo, kje so boljša orožja, pa naj vas ne odvrnejo od igranja.
Pozlateni dodatki sicer ne dosegajo dolžine Adinih dogodivščin iz predhodnika, a so dovolj dobro izvedeni, da ne izpadejo ceneno. Če se Resident Evila 5 še niste pritaknili, je Zlata edicija odlična vstopna točka in cena je ugodno polovična. Če ga že posedujete, pa si bonbončke omislite kot enoten dolpoteg Untold Stories, ki košta dobrih 12 evrov. Sicer ne vsebuje modusa versus, a je vreden izdatka. 

Resident Evil 5: Gold Edition
Capcom l X360 / PS3 za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 201
april 2010


 
sorodni članki